• BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 6 °C

Derviş Cemal Ocağı Cemevi ve Aşevi açılışı yapıldı

Derviş Cemal Ocağı Cemevi ve Aşevi açılışı yapıldı
Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal Köyü’nde Derviş Cemal Ocağı Cemevi ve Aşevi açılışı yapıldı.

Cemevinin alt katında mutfak, yemekhane ve kesim yeri, üst katında cem salonu ile iki adet misafirhane ve bir kütüphane bulunuyor.

Açılıştan önce Seyyid Cemal Sultan Vakfı yöneticileri ve Derviş Cemal Ocağı pirleri geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Engin Eroğlu’nun ailesini ziyaret etti. Engin Eroğlu’nun geçtiğimiz gün Ovacık Munzur Baba Cemevinde kırk lokması pay edildi. Pirler Eroğlu ailesinden rızalık alarak lokmalarını sundular.

Derviş Cemal Ocağı Cemevi ve Aşevinin açılışına CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, Hozat Kaymakamı Hüseyin Çam, Dersimspor eski başkanı Erdal Güntaş, İstanbul, Erzincan’ın Tercan ve Çayırlı ilçelerinden, Dersim’in Pülümür, Hozat, Ovacık, Pertek ilçelerinden ve Elazığ’dan gelen Alevi kurum temsilcileri, pirler, talipler, ocakzadeler ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açılıştan bir gün önce Derviş Cemal Ocağı’nda 500 yıl sonra ilk defa cem yapıldı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen cemde Derviş Cemal Ocağı pirleri ve mürşitleri ocak hakkında bilgiler verdiler.

Derviş Cemal’in ilk olarak Pertek Sağman köyüne geldiğini, oradan da bugünkü Hozat Derviş Cemal Köyüne yerleştiğini, kışın keçilerini bugünkü ocağın bulunduğu meşe ağaçlarıyla kaplı ormanda otlatırken elindeki asayı nereye vurursa oranın yeşerdiğini ve hayvanlarının karınlarını doyurduğunu belirttiler. Derviş Cemal Ocağının Erzincan, Elazığ, Dersim, Bayburt, Sivas ve Erzurum’un belirli bölgelerinde kalabalık bir talip topluluğu oldundan bahsedildi.

 

LOKMALARLA YAPILDI

Açılışta konuşan Seyyid Cemal Sultan Vakfı Sekreteri Yüksel Çetin, geçen yıl 8 Ağustos’ta binanın temelinin lokmalarla atıldığını ve cemevinin 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirterek, 500 yıl aradan sonra ilk kez ziyaretin bulunduğu ocakta cem yapıldığını ve bunun haklı gururunu yaşadığını kaydetti. Emeği geçen tüm canlara, Derviş Cemal Ocağı adına teşekkür eden Çetin, bundan böyle cemevinde muharrem ayında aşure pişireceklerini, Hızır ayında imkanlar dahilinde Hızır lokması verip, yıllık ziyaret ve ibadetlerini gerçekleştireceklerini belirtti.

 

“GELENEK DEVAM ETMELİ”

PİRHA’ya konuşan Derviş Cemal Ocağına mensup İstanbul Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, cemevinin toplumun yüzyıllardır süren bu gelenek ile doğallığını, saflığını koruyarak, inancını yaşamak, kurban kesip adaklarını adayıp ibadetlerini sürdürmesi için açıldığını kaydetti. Dayanışmanın ve birliğin önemine dikkat çeken Yüksel, yeni neslin bu geleneği sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Açılışa bir çok sanatçı deyişleriyle, türküleriyle ses kattılar.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim