• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 8 °C

Dersimli site görevlisi, 108 aileye geri dönüşüm bilinci kattı

Dersimli site görevlisi, 108 aileye geri dönüşüm bilinci kattı
Dersim’den Ankara’ya göç eden Çelebi ailesi, 108 dairelik bir sitenin bakım ve temizlik işlerini yaparak yaşamlarını sürdürüyor.

Aynı zamanda cemevinde zakirlik de yapan Hıdır Çelebi, tüm daire sakinlerini uyararak geri dönüşüm bilinci oluşturdu. Çelebi, “Doğadaki her canlının bizler üzerinde bir hakkı var. Bu nedenle çevremize saygılı olmalıyız” diyerek yaşantısını anlattı.

Kürt ve Alevi coğrafyasındaki birçok insan gibi Çelebi ailesi de çatışmadan, yağmadan, zulümden kaçıp umudu metropolde aramış. Çelebi ailesi, kimliklerini baskı altında olmadan yaşayabilecekleri umudu ile önce Çorum’a, ardından ise Ankara’ya yönelmiş.

 

“25 YILIMI MUNZUR DAĞLARINDA GEÇİRDİM”

1970 Yılında Dersim ili Çemişgezek ilçesi Doğan Köyünde doğduğunu aktaran Hıdır Çelebi, kendisini “Tipik bir köylü aile çocuğuyum” diyerek tanımlıyor. Dersim’de ailesinin hayvancılık ve tarımla uğraştığını anlatan Hıdır Çelebi, sadece ilkokul eğitimi alabildiğini, şartların yeterli olmaması sebebiyle eğitimine devam edemediğini de ekliyor. Fakat Hıdır Çelebi, elde olan imkanlar ile müziğe yöneliyor. Bağlama çalıp deyişler okuyan Çelebi, bir süre sonrada Alevi örgütleri ile ilişki kurup zakirlik yapmaya da başlıyor.

2007 Yılında ise Ankara Batıkent semtine yerleştiklerini belirten Hıdır Çelebi, Kürt ve Alevi nefretine Ankara’da da maruz kaldıkları yaşam serüvenlerini şu sözlerle anlatıyor:

“Yaylalarda hayvancılıkla uğraşan bir aileydik. Hayatımın 25 yılını Munzur dağlarında, köyde çobanlık yaparak geçirdim. 1998 yılında ise köyden çıkmak durumunda kaldık. Köy yakmaları yaşandı. Yokluk, işsizlik, yaylaların yasaklı olması sebebiyle köyden çıkmak zorunda kaldık. Dersim’den Ankara’ya geldik. Burada da birtakım zorluklar yaşadık. Ötekileştirildik, ırkçılıkla karşılaştık. Bu durumlar açıkçası bizi çok yordu ve 2007 yılında Batıkent’e, şu an bulunduğumuz siteye geldik.”

 

108 DAİRENİN SORUMLULUĞU TEK BİR AİLEDE!

Site görevlisi olarak 108 daireden sorumlu olduklarını belirten Hıdır Çelebi, “acil servis gibi” tüm dairelerin ihtiyaçlarına koşturduklarını söyleyerek her gün tüm dairelerin çöpünü toplayıp, site temizliğini yaptıklarını da sözlerine ekledi. Fakat Hıdır Çelebi, metropollerde geçim derdinin bir hayli zorlaştığına vurgu yaparak “Şu an hiç bir işçi emeğinin karşılığını alamıyor. Hayat şartları zor olduğu için biraz da mecburiyetten bu işi yapıyoruz” diye de ekledi.

 

SİTE SAKİNLERİNE GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİ KATTI

Hıdır Çelebi, ekonomik zorluk yaşamaları nedeniyle kazanç sağlamayı geri dönüşüm tekniğinde buluyor. 108 daireye tek tek plastiğin çöp olmadığını anlatıyor. Tüm daire sakinlerinin de bilinçlenmelerinin ardından Hıdır Çelebi hem doğaya hem de ekonomisine nasıl katkı sağladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Ankara’da geri dönüşüm yapmak benim için bir ekonomik gelir oluyor. 2 çocuğumu aynı yıllarda üniversitede okuttum. İkisini de bu zorluklar altında, geri dönüşüm işi aracılığıyla geçindirdim. Her 15 gün içerisinde topladığım plastikleri satışa götürüyorum. 15 günde ortalama 40 kilo plastik topluyorum.

 

Site sakinlerinin yüzde doksanı, plastiği ayrıştırma bilincine sahip. Site yönetimine de bu işi yaptığımı bildirdim. Bütün daire sakinlerine tek tek plastikleri çöpe atmamaları gerektiği konusunda konuşma yaptım. Hem geri dönüşüm için hem de bana ekonomik katkı olsun diye bu konuyu gündeme getirdim. Bütün daire sakinlerine, çevreyi korumamız için bu konuyu anlattım. Yüzde doksanı bu söylediklerime uyuyor.

Tüm site görevlilerine de çağrı yapmak istiyorum; petlerinizi, şişelerinizi, doğaya zarar verecek tüm atıkları ayrıştırın. Her site görevlileri geri dönüşüme katkı sağlamalı. Bahsettiğimiz ürünler doğaya çokça zarar veriyor. Biz Dersimliler diyoruz ki sadece can değil, canlı-cansız, börtü böcek, tüm varlıklar bizim için haktır. Her şeyin bizde bir hakkı vardır. O yüzden biz Dersimliler olarak doğaya çok duyarlıyız. Çünkü Bizler doğadan geldik.”

Eren GÜVEN-Cebrail ARSLAN/ANKARA

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim