• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 27 °C

Dersim Belediyesinden anket çalışması

Dersim Belediyesinden anket çalışması
Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı sosyal hizmet uzmanları ilimizin sosyo-ekonomik boyutlarını ortaya koyan anket çalışması gerçekleştiriyor.

Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğüne bağlı sosyal hizmet uzmanları ilimizde halkımızın sosyo-ekonomik (demografik, göç, yaşlılık, engellilik, işsizlik, yas süreci, çevre ve yaşam) durumlarını ortaya koymak amacıyla anket çalışması başlattı. Yapılan anket çalışmasında ilimizde sosyo-ekonomik sorunlar fiziksel çevre koşulları ve alan araştırmaları açısından ele alınarak incelenerek 18 yaş üzeri yurttaşlar için örneklem seti oluşturuluyor. Çalışmanın örnekleminde Cumhuriyet, Atatürk, Ali Baba, Moğultay, Esentepe, Aktuluk, Yenimahalle ve İsmet İnönü mahallelerinde farklı kesimleri temsil eden aileler yer alıyor.

2020 Ağustos ayından bu yana başlayan çalışmada aynı zamanda pandemi sürecinde alınan tedbirler doğrultusunda sosyal izolasyon içerisinde olup yoğun stres, kaygı yaşayan, yalnızlaşan birey ve ailelere ihtiyaç duydukları psikososyal destek meslek elemanları arayıcılığıyla veriliyor.

Yapılan anket çalışmasına ilişkin sosyal hizmet uzmanlarımız Sinem Çakar ve Saadet Çoşkun ile sohbet ettik.

 

‘2020 Ağustos Ayı İtibari Olarak Alan Çalışmasına Başladık'

Yaklaşık dört buçuk yıldır Dersim Belediyesi'nde çalışmakta olduğunu belirten Sosyal hizmet uzmanı Sinem Çakar mesleğini severek yaptığını vurgulayarak söze başlıyor. Çakar, “Mesleğimi seviyorum. Çünkü insana dokunan, insan odaklı bir meslek. Biz birey artı toplum odaklı çalışırız. Çünkü, bireyi yaşamış olduğu toplumdan bağımsız ele alamayız. Bugün Dersim Belediyesi’nde çalışan sosyal hizmet uzmanları olarak alan çalışmaları saha çalışmaları ve sosyal incelemeler gerçekleştirmekteyiz” İfadelerini kullanıyor.

Yapmış oldukları bu sosyal incelemeler ve alan çalışmalarına değinen Çakar, “Bireylerin sorunlarını tespit etme ve bu tespit ettiğimiz sorunlara çözüm üretmeye çalışmaktayız. Bu sorunlar kaynaklı projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Dersim Belediyesi’nde çalışan sosyal hizmet uzmanları olarak 2020 Ağustos ayı itibari olarak alan çalışması gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Merkezde yaşayan bireylerin sosyal sosyoekonomik, demografik, engellilik yaşlılık, işsizlik, göç, çevre ve yaşam gibi çevre profillerini belirlemeyi ve ortaya koymaya amaçlıyoruz” dedi.

 

 ‘İşsizlik, Ekonomik Kaygılar Daha Çok Ortaya Çıktı'

Dersim toplumunun sıcakkanlı bir toplum olduğunu belirten Çakar, “Kapısını çalıp gittiğiniz her aile sizi sıcak bir şekilde karşılıyor. İlişki geliştiriyor. İletişim kuruyor ve güven bağı oluşturuyor. Yapmış olduğumuz çalışmada sadece anket yapalım. Çıkalım anlayışıyla hareket etmiyoruz. İnsanlarla ilişki kuruyoruz. Birbirimizi tanıyoruz. Güven bağı oluşturuyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle dünyayı etkisi altına alan küresel salgın yani pandemi süreci bütün ulusları etkiledi. Dolayısıyla insanlara birçok şeyini kaybetti. İşsizlik, ekonomik kaygılar daha çok ortaya çıktı. Eğitimde birçok aksaklık meydana geldi. Dolayısıyla kaygı ve stres ortamı oluşturdu. Kim insanlar bu kaygı stres ile başa çıkamıyor. Dolayısıyla gittiğimiz ailelerde psikososyal destek talebinde bulunan bireyler oluyor. Biz de bu ailelere yönelik meslek elemanları olarak psikososyal desteğe veriyoruz"

 

‘Pandemi Süreci İle Birlikte İnsanlar Yalnızlaştı’

 Çakar, “ Yapmış olduğumuz saha çalışmasında en çok dikkatimi çeken faktörlerden biri de pandemi süreci ile birlikte insanların yalnızlaştığı. Bunun yanında sosyal izolasyonun vermiş olduğu stres var. Özellikle 65 yaş üzerinde bireylerin kapılarını çaldığımız zaman bizi bırakmıyorlar. Bizimle konuşmak sohbet etmek, dertleşmek istiyorlar. Bu anlamda ciddi şekilde konuşmaya ihtiyaç duyuyorlar. Pandemiyle beraber kültürel, sosyal yaşantımızda psikolojik birçok değişim meydana geldiğini vurgulayan Çakar, “İnsanlar artık komşularının yanına gitmiyor, çünkü bu süreçten kaynaklı tedirginlik taşıyorlar. Bunun yanında içerisinde bulunduğumuz tüketim toplumun getirmiş olduğu yalnızlaşma pandemi süreciyle beraber daha da arttı” diyerek sözlerini tamamlıyor. Ardından söz alan Sosyal Hizmet Uzmanı Saadet Çoşkun dört yıldır belediyede mesleki faaliyetleri mi yürüttüğünü ve işini severek yaptığını belirtiyor.

 

‘Meslek Elemanları Olarak Halkın Sorunlarını Önemsiyoruz’

 Çoşkun, Sosyal hizmet mesleğinin bireyin, ailesinin kendi bünye ve çevre şartlarından kaynaklanan ya da kontrolleri dışında ortaya çıkabilen maddi, manevi, sosyal pek çok sorunun giderilmesi ve kişilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyet aynı zamanda bu sosyal sorunların önlenmesine ve çözümlenmesine dönük sistemli bir meslek alanı olduğunu vurguluyor. Mesleğimizin birçok amacı bulunduğunu söyleyen Çoşkun, “Bizler sosyal hizmet uzmanları olarak bireylerin, ailelerin grupların örgütlerin ve toplumların yaşadıkları sorunlarla baş etmelerini ve bu anlamda sosyal işlevselliklerini arttırmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz amaçlıyoruz. Bu amacımız doğrultusunda şu an mahallelerimizde bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

Çoşkun, “Mahalle kavramı bizler için çok önemli. Çünkü mahalle hem mekânsal hem toplumsal bir kimliğe işaret ediyor. Yaptığımız çalışma önemli. Çünkü her mahallenin riski haritasını çıkartıyoruz. Bu harita doğrultusunda belirlediğimiz, tespit ettiğimiz sorunları çözümüne yönelik müdahale planları geliştiriyoruz. Tespit ettiğimiz sorunlar oluyor bu sorunlar için var olan kaynaklarla kişileri buluşturmaya çalışıyoruz. Bizler meslek elemanları olarak halkın sorunlarını önemsiyoruz ve çalışmalarımızı özveri içerisinde yürütüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim