• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 14 °C

DAD'dan köprü ismine tepki

DAD'dan köprü ismine tepki
Demokratik Alevi Dernekleri(DAD), Ana Fatma Ziyaretgahı mevkiine yapılan Ana Fatma Vali Tuncay Sonel Köprüsü’ne ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

Açıklamada, köprüye verilen ismin Alevi inancında bir yeri olmadığı belirtilerek köprünün isminin değiştirilmesi talep edildi.
DAD, Ana Fatma Ziyaretgahı’nda Babaocağı Köyü’ne bağlanan Ana Fatma Vali Tuncay Sonel Köprüsü’ne ilişkin ziyaretgahta basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya HDP, SMF, Partizan, EMEP ve HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir katılım gösterdi. Ana Fatma Ziyaretgahı’nda niyazlaşıp çılalar yakıldıktan sonra köprüye geçilerek açıklama yapıldı.

“İNANCIMIZ BU DURUMU KABUL ETMEZ”
Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez Eş Başkanı Musa Kulu, “En kutsalımız kubbe-i rahmanda mürşidi kamil olarak kabul ettiğimiz ziyaretimizin önündeyiz. Elbette bu şehirde yapılacak imar işi olabilir. Ama biliyoruz ki bu köprüye Ana Fatma ismini veren yada bu düşüncede olan Tuncay Sonel ismindeki vali, Ana Fatma’nın bu toprakların kutsalı olduğunu bilir. bir kutsalımız ayakların basıldığı yerde bir isim olarak verilmesini inancımız kabul etmez. Kızılbaş inancının mürşid-i kamili olan, doğum kapısı olan bir kutsalımızın bir köprüye isim olarak kabul etmediğimiz için buradayız. Burayı yapanlar valiyse vali kendi ismini verebilirdi, köyün ismini de verebilirdi. Hatta bizim topraklarımızla hiç ilgisi olmayan bir isim de verebilirdi” ifadelerini kullandı.
“Harde Dewreş denilen bu topraklarda birçok ziyaretgahımız ve nişangahımız var. İnancımızın var olma sebebi ve nişangaesi olan hiçbir kutsalımızın bir sanayi üretimi olan herhangi bir şeye verilmesini kabul etmediğimizi duyurmak için buradayız” diyerek tepkisini dile getiren Kulu, şöyle devam etti:
“Çılalarımızı yaktık; çılalarımız aydınlık anlamını taşır. Biz hak olarak bildiğimiz kutsallarımızın bir köprüye yada bir binaya verilmesini asla kabul etmiyoruz. Bu işi yapanların duymasını anlamasını istiyoruz. Talebimiz çok net; Ana Fatma isminin bu köprüden kaldırılmasıdır.
Kulu, önümüzdeki süreçte konuya ilişkin bir gelişme olmadığı takdirde yasal yollara başvurulacağını belirterek sözlerini tamamladı.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ GEREKİYOR”
Ana Fatma Ziyaretgahı’nın önemine değinen HDP üyesi Nurşat Yeşil, “Ana Fatma, Dersim’de kadın ziyaretgahlarımızdandır. Bizim için önemli bir yeri vardır. İnsanların dileklerini diledikleri, niyazlarını pay ettikleri bir yer. Bir köprüye isminin verilmiş olması da yaklaşık bir aydır olan bir durum. Bizim Dersimliler olarak fark edememiş yada önemsememiş olması çok acı bir şey. Bundan sonra mücadelemiz devam edecek. Öncelikle bu ismi verenlerden Ana Fatma isminin oradan kaldırılmasını talep ediyoruz. Diğer ismin biraz daha kabul görmesi için yapılmış bir şey olarak düşünüyorum; doğru bir şey değil. Umarım bu yanlıştan dönerler en kısa zamanda. Kutsallarımızın yerleri bellidir” diye konuştu.
PİRHA/DERSİM

 

daddan-kopru-ismine--tepki-(3).jpgdaddan-kopru-ismine--tepki-(4).jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim