• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 20 °C

Bornova Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği’nden yöresel yemek buluşması

Bornova Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği’nden yöresel yemek buluşması
İzmir’de hizmet yürüten Bornova Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Dersim’e özgü olan yöresel yemeklerin yaşaması adına üyeleri ile etkinlik düzenledi.

Bornova Atatürk Mahallesi’nde bulunan dernek binasında gerçekleşen yöresel yemek buluşmasına Bornova Dersimliler Derneği yöneticileri, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) yöneticileri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) geçmiş dönem Eşsözcüsü İdil Uğurlu ve siyasi parti temsilcilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Yöresel yemek buluşması öncesinde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Dersim’e özgü olan Zerefet, Sire Sac (Şire Seri), Sire Qut, Qavut (Kavut) ve Keşkek yemeklerinin yapıldığı buluşma renkli görüntüler ortaya çıktı. Yemeklerin ismi ve yapılışı Kurmanci, Kırmancki ve Türkçe olarak tanıtıldı.

Özellikle kadın emeği ile hazırlanan yemeklerin bıçakla kesilmesi, içinin doğranması, sarımsaklı ayran ve tereyağının dökülmesinden estetik görüntü kazanmasındaki tüm aşamalar kadınlar tarafından gerçekleşti. Emek harcayan kadınlar hazırlık aşamasının kendileri açısından sosyal bir aktivite olduğunu ve bundan zevk aldıklarını ekleyerek bu kültüre sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Zerefet Nasıl Yapılır?

Pişirilmiş ekmeğin üstü yuvarlak daire gibi bıçakla kesilir. İçi iyice boşaltılır.. Boşlukta çıkarılan pişmiş ekmek, elle ufaltılır ; Ayrı bir kaba konulur. Sonra ufaltılan ekmek tekrar çıkarıldığı gömbe’nin içine konur. İsteğe göre sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kaşık ile ufaltılan ekmeğin üstüne ilave edilir. Son olarak eritilmiş terayağı üstüne ilave edildikten sonra yenmeye hazır hale gelmiş olur.

Şire Saç (Şire Seri) Nasıl Yapılır?

Şire Saç mantık olarak zerefet gibi yapılır. Tek fark könbe (pişmiş yuvarlak ekmek) yerine ince köy ekmeginden (lavaş , yufka ) yapılır. Köy ekmeği yuvarlak daireler şeklinde sarılır. Sarılan köy ekmekleri fırında veya kuzuneli sobada ısıtılarak üzerine kızgın tereyağı ile ayran ilave edilerek servis edilir.

Qavut (Kavut) Nasıl Yapılır?

Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanıyor. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getiriliyor. Un sıcak suyla belli bir kıvama geldikten sonra da tabaklara konuluyor. Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen kavut, gelen konuklara ikram ediliyor.PİRHA

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim