• BIST 8718.11
  • Altın 2239.872
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.142
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 8 °C

3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ

Haydar YAVUZAK

Bu gün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Basın Özgürlüğünü kutladığımız bu gün Türkiye’de 67 gazeteci cezaevinde ve 10 binin üzerinde gazeteci hakkında soruşturmalar sürdürülüyor. Böyle bir günde özgürlükten bahsedip nutuklar atmanın mümkün olmadığı açık.

21. Yüzyılda düşüncelerinden ve yazdıklarından dolayı gazetecilerin yargılanmasının utanç verici olduğunu artık herkesin kabullenmesi gerekir. Temelde düşünce ve ifade özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğüne dayanan basın özgürlüğünün önündeki engeller nedeniyle, gazeteci özgürce haber yazamıyorsa, yazdığı haberden ötürü “yargılanırım” veya “öldürülebilirim”  endişesi taşıyorsa, yazdığı haberler nedeniyle yargılanıyorsa böyle bir ülkede basın özgürlüğü olmadığı gibi demokrasisi de ancak özürlü olabilir.

Düşünce ve fikir özgürlüğü önünde geçmişten günümüze değişmeyen ve bugün de karşılarına çıkan Türk Ceza Kanunu’ndaki 301. maddesinin düşünenlerin ve yazarların önündeki en büyük engeldir. Yazdıklarından ötürü hala mahkemelerde yargılanan gazetecilerin olması demokrasinin ayıbıdır. Böyle bir günde gazetecilere de düşen görevler vardır. Bunların başında, gazetecilik etiğine uyarak, çatışmaların olduğu ülkelerde savaş dili yerine, barış dilini kullanmaları gerekiyor.

Bu gün hamasi nutuklar yerine, görevlerini yaparken, kolluk güçleri ve özel güvenlik güçleri tarafından hırpalan ve muhataplarıyla yüz yüze görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameraman arkadaşlarımızın örgütlenerek birlikte hak arama mücadelesi yürütmeli.

Her yıl kriz bahane edilerek ve sistematik olarak yüzlerce meslektaşımız işten çıkarılıyor. Medyanın tekelleşmesi sonucu; siyaset, medya ve sermaye ilişkilerinde karşılıklı çıkarlar göz önünde tutularak, gazetecinin denge ve denetim işlevi baltalanmaya çalışılıyor. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, biz Tunceli’deki basın mensupları, basın özgürlüğünün ve düşünceyi ifade özgürlüğünün bireylerin en doğal hakkı olarak kabul edildiği bir Türkiye için, tüm meslektaşlara birlik çağrıları yapıyor ve onları birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

HAYDAR YAVUZAK

Bu yazı toplam 93749 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim