Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tunceli Üniversitesi Aktuluk Yerleşkesi 1. Etap İnşaatı Temel Atma Töreni'ne katılmak üzere Tunceli’ye geldi.
Tunceli Kültür Müdürlüğünde düzenlenen programa katılan Erdoğan ve Bayraktar, Tunceli Üniversitesinin Tunceli’nin geleceği olduğuna vurgu yaparak kampusun açılış törenini gerçekleştirdiler. 2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitesi’nin modern kampusunun temel atma törenine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, üniversitenin şehrin kalkınması için öncü olacağına vurgu yapıp “Artık şiddet, terör, korku istemiyoruz. İnsanların fikirlerini zorla dayatmaya çalıştığı, birbirlerine baskı uyguladıkları ortam istemiyoruz. İnsanların farklılıklarını çatışma, ayrılma konusu olarak değil daha fazla birlik bütünlük konusu olarak görüyoruz. Çok nitelikli öğrenci getirmemiz lazım. Öğrenci getirmek için kampus alanı, sosyal donatılar önemli. Onları lüks görmemek lazım. İzmir’deki öğrenci de Akdeniz, Karadeniz’den öğrenci de gelmek istemeli, hem hocaların hem öğrencilerin.” dedi. Başbakan Erdoğan’ın kendisine “Tunceli’de ne gerekiyorsa yap” dediğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise kampus için toplamda 300-400 milyon yatırıp yapılacağını, işsizliğin kalkmasına bunun yardımcı olacağını belirtti. Bayraktar “Türkiye cumhuriyeti başbakanı, Dersim bizim için kara bir lekedir, devlet geleneğinde özür dilemek varsa ben Dersimlilerden özür diliyorum, dedi. Gerçekten biz de özür diliyoruz. Kalkınacağız, bütünleşeceğiz, ileri gideceğiz. Bu kapalı toplumla olmaz, demokrasi ile olur. Üniversitenin önü göl, arkası göl, orman içinde. Kampusu yeşilliklerle bezenmiş. Öğrenci yurtları var. Öğretim üyesi kalitesiyle cazibe merkezi olacak, kaliteli öğrenciler gelecek.” dedi.
Tunceli Üniversitesi, 2006 yılından sonra açılan 50 devlet üniversitesinden birisi olduğunu ve 2008 yılında kapılarını öğrencilere açan üniversitenin kısa sürede başarılı sonuçlar aldığını ifade eden Tunceli Üniversitesi Prof. Durmuş Boztuğ, “ Sciene İndex’te geçen yıl öğretim üyesine düşen akademik yayında üniversite Türkiye birincisi oldu, bu yıl ise en az 46 yayın yer alacak. Üniversitenin üç yıllık olmasına rağmen çok başarılı çalışmalara imza attığını söyleyen Boztuğ, artık beton örneklerinin analiz için başka şehre gönderilmediğini, üniversitede yapıldığını söylüyor. Alevilik merkezinin kurulduğunu, hükümetin bir Alevi dedesini bu merkezin başına atadığını, üniversitede Zazaca’nın 4 yıllık bölüm olarak açıldığını anlatan Rektör Boztuğ, ülkenin değiştiğini, bu yatırımların ise devletin ve hükümetin bu bölgeye verdiği değeri gösterdiğini söylüyor. Durmuş Boztuğ “Yeni Türkiye’de devlet ve hükümet vatandaşına şefkatle yaklaşmakta, vatandaşlarının inançları, etnik kökeni, anadili, siyasi felsefi, politik inançları ne olursa olsun tüm vatandaşlarını birinci sınıf olarak görmektedir. Bu artık 21. yüzyılda değişen Türkiye’nin yansıması. Ülkemizin bu kesimini 30 yıldır meşgul eden sosyal huzursuzluklara sadece polisiye ve askeriye önlemlerle değil, sosyal kültürel ve insani önlemlerle bu problemlerin çözümüne katkıda bulunuyoruz. Bugün temelini attığımız kampus binası da bunun bir parçası.” dedi.
“Üniversitenin bölgeye katkısını çok önemsiyorum” diyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bilgi toplumunun insan unsuruyla, insanların da üniversitelerde gelişeceğini söyledi. 1980’li yıllarda dünyada 20 milyon üniversite öğrencisi varken bugün rakamın 150 milyona ulaştığını anlatan Yılmaz, “Bizim de geri planda kalmamız düşünülemez. Bütün üniversiteler için bütçeden 2000 yılında 249 milyon ayırıyormuşuz, 2012 yılında sadece yatırımlar için 2.8 milyar lira veriyoruz. Bugün 2 milyonu örgüt olmak üzere üniversitede 3 milyonun üzerinde öğrenci var. 2006 yılından sonra 50 devlet, 30 vakıf üniversitesi, yani 80 tane üniversite kurmuşuz, bu müthiş bir sıçrama. Ben Bingöllüyüm, bir meslek yüksekokulu vardı, bir tane fakültemiz olsun yeter diyorduk. Bingöl’e ne kadar katkısı olur diyorduk, dernekler kuruldu. Şimdi Bingöl üniversitesi, Tunceli Üniversitesi var. Gelişiyorlar, güçleniyorlar. Dünyadaki değişim sürecine ayak uyduracaksak, rekabet gücümüzü artıracaksak üniversitelere önem vermemiz gerekiyor. Birbirinin kopyası üniversiteler istemiyoruz. İçinde bulunduğu yöreye göre kendini farklılaştırabilen üniversite istiyoruz. Üniversite kalkınmanın lokomotif kurumlarından birisi.” dedi
Tunceli’de öğrenci ve öğretim sayısının artmasıyla balıkçılık, arıcılık, küçük baş hayvancılık gibi alanların öneminin artacağını söyleyen Erdoğan Bayraktar, “Üniversite sadece bilim yuvası değil, o yörenin sosyal, kültürel, ticari insanların teşebbüs cesaretini artıran önemli bir argüman odu. Hizmet yaparken siyaset olmaz. Siyaset iktidar gelirken seçim zamanında olur. Kamer bey olsun, Hüseyin bey olsun. Vatandaşımız oy verdi, seçti. Biz Tunceli’ye yatırım yaparken kimse önümüzü kesmesin.” dedi. Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen ise yeni kampusun şehrin kalkınmasına katkı yapacağını söyleyip “Devletimizin doğusuna sadece güvenlik perspektifiyle bakmadığını gösteriyor. Geçmişiyle yüzleşme ve ondan ders çıkarmanın tezahürüdür. Bu ilerlemenin sürmesi için birbirimizi sevmek, bağları yeniden kurmaktır.” Şeklinde konuştu.
600 dönüm alan üzerine kurulacak yeni kampus ile öğrenci sayısı 4 binden 10 bine çıkacak olan Tunceli Üniversitesi 2013 yılının ilk aylarında kampusun birinci etabı tamamlanacak, 14 bina teslim edilecek. 2015 yılından sonra ise Tunceli Üniversitesinin değişik binalardaki fakülteleri tek noktaya taşınacak.