Tunceli Belediyesi, "Dersim'de Yerel Yönetimler: Deneyimler, Olanaklar ve Beklentiler" adıyla Grand Şaroğlu Otel'i Konferans Salonu'nda çalıştay düzenledi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Dr. Şükrü Aslan, Antep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Özkan Yıldız'ın moderatörlüğünü yaptığı çalıştaya, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, kentteki tüm sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin temsilcileri, ilçe belediye başkanları, mahalle muhtarları ve meclis üyeleri katıldı. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'in açılış konuşmasının ardından söz alan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, bu ve benzeri çalıştayların yapılmasını önemsediklerini belirterek, çıkarılacak deneyim ve tecrübelerin yarınlara ışık tutacağını vurguladı. Yerinden ve yerellik ilkesi tartışılması ve gündemleşmesi, mevcut var olan iktidarcı, devletçi zihniyetin nasıl aşılabileceği noktasına ciddi katkılar sunacağını belirten Çelik, "Katı merkeziyetçi, otoriter devletlerin halkların ve ezilenlerin devrimci mücadelesi neticesinde kendisini değiştirerek, günümüzün toplumsal ihtiyaçlarını karşılayacak niteliğe dönüşmek zorunda hissediyor artık" dedi.
"Partimiz, adına özgür, demokratik yerel yönetimler dediğimiz modelimizle; toplumun demokratik, ekonomik ve ekolojik dinamiğine dayalı, kendisini yeniden üretebilme, sürdürebilme, verimlilik, şeffaflık, katılımcılık ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayalı yeni bir zihniyet kendisine edinmiş" diyen Çelik, sosyal, siyasal ve ekolojik yıkımların delicesine yaşandığı günümüzde, halkın öz gücüne dayalı yerinde yönetimin gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. "Geçmişin yetmezlikleri, yetersizlikleri ve aşmazlarına özeleştirel yaklaşan, o deneyimden de yarının sorununun çözümünde kendisine perspektif edinen bir algı, bir zihniyet hepimizin görevidir" diyen Çelik, Dersim'in tarihi, kültürü, sosyal yapısının ve burada gelişen siyasal gelişmelerin ulusal ve uluslararası öneme sahip olduğunu kaydetti.
'İnsanlar 500 yıl boyunca kendilerini yönetti'
Daha sonra konuşan Maderatör Dr. Şükrü Aslan Tunceli'deki tüm sivil toplum kuruluşlarının ortak bir ses üretmesi gerektiğini vurgulayarak, "Buradaki sorunlar, ancak böyle bir ortaklık sağlanabilirse çözülecektir" dedi. Daha sonra söz alan BDP eski İl Başkanı Murat Polat, "Dersim'de Geçmişten Günümüze Yönetim Olgusu" başlığı altındaki sunumunu gerçekleştirdi. Dersim'de 1938 tarihinden önce 500 yıl boyunca insanlarını kendi kendisini yönettiğine dikkat çeken Polat, "1938 katliamı tartışmaları sırasında üzüntüyle izlediğimiz ifadeler kullanıldı. Dersim'de yapılan katliamın içini boşaltan, tartışmalar oldu. 'Zavallı bir Seyit Rıza, amaçları ve talepleri olmayan bir Dersim halkı' gibi sunularak, hiçbir isteği ve amacı olmayan bir topluluk olarak sundu bazıları. Oysa 500 yıl boyunca bu insanların değerler sistemi vardı. Ve bu değerler sistemiyle kendilerini yönettiler" dedi.
Tunceli tarihinde bir yönetim olgusunun olduğunu ve günümüzde hala izleri bulunduğunu kaydeden Polat, şunları vurguladı: "Dersim'de insanlar 500 yıl boyunca Kızılbaş Alevi kültürü ve değerler sistemiyle yönetildi. Biz olayları ve olguları kendi zamanı ve mekanı içerisinde değerlendirmek zorundayız. Pir, mürşit ve reyberlerin sorun yaşayan toplulukları bir araya getirme ve sorunların çözümüne katkı sunarlardı. Günümüzde öz eleştiri diye ifade ettiğimiz şey, o dönemde yanlış yapan, haksızlık yapan ve haklı olmayanın 'dara' kaldırılması şeklinde ifade ediliyordu. 'Kalsın benim davam ulu divana' belirlemesi, tarihimizde bilinen divana kaldırmayla ilgilidir."
'Kendimizi ve kentimizi biz yöneteceğiz şiarı gerçekleşiyor'
Tunceli’de 1938 öncesine kadar toplumun hukuksal düzenini sağlayan bir mekanizması olduğunu vurgulayan Polat, o dönemin değerler sistemini şu sözlerle ifade etti: "Kırklar Cemi, halk meclislerinin en üst mekanizmasıydı. Burada pirler, mürşitlerin yanı sıra kadında yer alıyordu. Bizim inancımız doğaya dayalı, doğayla barışık bir temele sahiptir. Doğanın dengesini bozan herşey ve yaklaşım, Kızılbaş Alevi toplumunda günah, haram olarak kabul edilir." Sol sosyalist düşüncenin 1970-80 tarihleri arasında Dersim'de geniş bir alanda hakim olduğunu belirten Polat, o dönemde yerinde yönetimin öneminin yeterli düzeyde kavranamadığını belirtti. 12 Eylül darbesinin Dersim üzerinden silindir gibi geçtiğini vurgulayan Polat, partilerinin "Kendimizi ve Kentimizi Biz Yöneteceğiz" şiarının büyük oranda gerçekleştiğini kaydetti. Polat, son olarak Dersim'de de iki dönemdir şeffaf, katılımcı ve halka dayalı yerel yönetim anlayışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Ardından söz alan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, göreve gelmeden halkın tüm kesimlerini içine alan bir çalışma yürüttüklerini ve herkesin düşüncesini aldıklarını belirtti. Dersim'in hem tarihi hem de siyasi bir alt yapısı olduğunu belirten Şahin, "Ekolojik belediyecilik anlamında da bizim inancımızın, bir tarihi miras olarak geçmişten geldiğini görmekteyiz" dedi.
Kentte yaptıkları ankette işsizlik ve barajların en temel sorunlar olduğunu tespit ettiklerini belirten Şahin, "Barajlar konusunda öncü rolünü oynadık. Ve bundan sonra da bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yine işsizliğin önlenmesinde bizim inancımıza uygun olan kooperatifçiliği kentimizde geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Gerçekleştirdikleri imar planında doğanın korunmasını esas aldıklarını belirten Şahin, "Moralsiz bir toplum yapılmaya çalışılıyoruz. BDP'li belediyeler olarak halkımızın temel sorunlarını, onlarla birlikte tespit edip, sorunlara çözüm getirmeyi temel hedefimizdir" diye kaydetti. Çalıştay, ilçe belediye başkanlarının konuşmasıyla devam etti.