Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda,Tuncelili kadınların istihdam edilmesine yönelik söyleşi gerçekleşti.
Söyleyişiye Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Üniversitenin idari ve akademik personeli ile vatandaşlar katıldı. Tuncelili kadınların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Rektör Boztuğ, Üniversite olarak ilk vizyonumuzun üretimi desteklemek, ikinci vizyonumuzun insani ve sosyal sorunlara çözüm üretmek, üçüncü vizyonumuzun ise doğu ve güney komşularımızdan öğrenci ve öğretim elemanı değiş tokuşlu yapmak olduğunu söyledi.
Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ konuşmasına şöyle devam etti: “ İlk olarak üretim yapmalıyız. Hizmetten ziyade ürün üretmeliyiz. Öyle bir ürün üretmeliyiz ki hem hemen yerinde hem de orta vadede Malatya, Elazığ, Erzincan, Diyarbakır gibi çevre illerde satabilmeliyiz. Son etapta ürettiğimiz ürünü dışarıya ihraç edebilmeliyiz. Böyle ürünleri ve Tunceli’nin özelliklerini düşündüğümüzde birinci sıraya organik ürünleri almalıyız. Mükemmel bir domates ve çilek markası yaratabiliriz. Sonra bu yöreye has endemik, şifalı, kokulu bitkiler var. Bunları üretip onların kullanıldığı şampuan, parfüm gibi ürünler üretebiliriz. Üçüncü alan da su ürünleri. Kafeste alabalığı yetiştirip sonrada işleyip soğuk zincir halinde çevre illere pazarlayabiliriz. Bunları kümeler oluşturup herkesin ilgi alanına göre dağıtıp üretebiliriz
Tunceli için en büyük pazarın petrol gelirinden büyük pay alan Kuzey Irak olduğunu söyleyen Rektör Boztuğ, üretim yaparken sırasıyla; pazar araştırması, ham madde, lojistik, finansman ve pazarlama gibi önemli dört tane aşmanın olduğunu, üretim yapmak isteyen Tuncelilere bu aşamalarda Üniversite olarak gönülden destek verileceğini belirtti.
Tuncelili kadınlar adına söz alan ve kadınların özellikle ekonomik hayatta ki dezavantajlı durumunun iş gücüne katılma oranında da kendini gösterdiğini, Türkiye’de iş gücüne katılma oranının erkeklerde %70,1 kadınlarda ise %28 olduğunu dile getiren Yıldız Güngör bunun kadının üretici kaynaklara çok az erişebildiğinin ve dolayısıyla aile gelirinin kontrolünde de çok az söz hakkına sahip olduğunun önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Bu sorunları çözmek için kadınlara kişisel gelişim yollarının öğretilmesi, kariyerlerini geliştirmelerine fırsat sağlamak üzere girişimcilik eğitimleri verilmesi gerektiğini belirten Güngör, kadın girişimcilerin düzenlenecek çeşitli konferans, çalıştay ve toplantılar aracılığı ile bir araya getirilerek fikir ve deneyimleri paylaşmalarına olanak sağlanması gerektiğini vurguladı
Seminer sonunda, Üniversitenin çeşitli birimlerinde görev yapan akademisyenlerin Tuncelili kadınlara hangi alanlarda nasıl üretim yapabileceklerine ve bu ürettiklerini nasıl pazarlayabileceklerine ilişkin önümüzdeki aylarda bir eğitim semineri verilmesi kararlaştırıldı.