Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü, Verem Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 03-09 Ocak tarihleri arasında Verem Haftası nedeniyle yapılan etkinlikler kapsamında vatandaşların bilinçlendirilmesi ve veremden korunması amacıyla yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
VEREM (TÜBERKÜLOZ)
Verem bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 8,4 milyon insan bu hastalığa yakalanmakta ve 2 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Verem ciddi bir halk sağlığı sorunudur.
Verem, solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişinin öksürmesi, hapşırması, konuşması ile solunum yolu salgıları damlacık şeklinde havaya atılır bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler infekte olur. İnfekte olan her kişide hastalık gelişmez alınan mikroplar kişiyi hastalandırmaksızın vücutta saklı kalır ve vücut direnci düştüğü anda hastalık oluşur. Bulaşma açısından en riskli kişiler hastayla uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışama arkadaşlarıdır.
Vücut direncinin düşük olduğu kişilerde, beş yaş altı çocuklar ve bebekler, yaşlılar, şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kanser, AIDS hastaları, organ nakli yapılan hastalar, ilaç ve alkol bağımlılarında gelişme riski yüksektir.
Akciğerler veremin giriş kapısı olduğu için en çok bu organda görülür. Solunum yoluyla alınan mikrop kan ve lenfaktiler yoluyla diğer doku ve organlara lenf bezleri, beyin, böbrek, kemiklere yayılarak hastalık oluşturmakta buda organlarda ağır bir iltihap dokusu ve fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.
Veremin belirtileri genel ve akciğere özgü yakınmalar olarak ikiye ayrılır. Özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik genel yakınmalar, iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarda kan tükürme, göğüste ağrı ve nefes darlığı akciğere özgü yakınmalardır. Belirtiler hafif başlar yavaş ilerler hastalar bu belirtileri çoğu zaman başka nedenlere bağlar doktora geç gider bu durum hastalığın yayılmasına ve tutulan organı daha fazla tahrip eder bu arada hasta çevresine mikrop saçar ve daha çok kişiye bulaştırır. İki haftadan uzun süren öksürük ve diğer belirtileri olan kişilerin zaman kaybetmeden doktora başvurmalı aksi takdirde tedavi zorlaşır.
Veremden korunmanın en önemli yolu verem aşısı (BCG)dir. BCG aşısı çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Aşı, 2. Ayını bitiren bebeklere verem savaşı dispanseri ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılır. Verem için önerilen tedavi yöntemi Doğrudan Gözetimli Tedavidir. Bu tedavi verem hastasının tüm tedavisi boyunca ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da sorumlu kişinin gözetiminde içmesi ve hastanın ilacını bir görevli nezaretinde içtiğinin kaydedilmesidir. Etkili ve başarılı bir tedavi yöntemidir.
Tunceli Sağlık Müdürlüğünden Verem Haftası Açıklaması

Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü, Verem Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 03-09 Ocak tarihleri arasında Verem Haftası nedeniyle yapılan etkinlikler kapsamında vatandaşların bilinçlendirilmesi ve veremden korunması amacı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim