Köy diyince tabiliğin, sere serpe tabiat ile bütünleşmenin, ağaç, kuş, çiçek gibi tabii manzaranın doyasıya tadılacağı yer gelir çoğu kişinin aklına… İşte bizde onu gördük Karasar’ı gördükçe ve konuştukça… Evet… Karasarı konuştuk… Karasar, Çemişgezek ilçemize bağlı, Çemişgezek deyimiyle ova köylerinden biri… Çemişgezek köylerinin neredeyse tamamına yakınının isimleri değiştirilmişken, Karasar adı Türkçe olduğundan değiştirilme gereği duyulmayan ender köylerimizden biridir. Köy halkının Türklerin Anadolu’yu vatan edinmeden önceki yıllarda gelip Fırat boyuna yerleşen Oğuz boylarından olduğu söylenmekte. Eski Karasar köyü şimdiki köye 2 km uzaklıkta olan alanda bulunduğu ve buranın büyük kısmı Keban baraj gölünün altında kalmış. Gölün altında kalan bu köyde en az 150 hanelik bir yerleşim olduğu söylenmekte. Su altındaki kalıntılarda bir Ermeni bir de Rum kilisesi bulunduğu bilinmektedir. Köy hudutları içinde yer alan Bugalıbaşı denilen yerde ev kalıntıları bulunmaktadır. Karasar Köyü Keban barajına neredeyse sıfır noktada, her yönüyle harika bir konuma ve görünüme sahiptir.Doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir yer olan Karasar köyü, Çemişgezek’e .....
20 Kilometre uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde yukarı yazı denilen alanda koyun sürüleri beslemeye uygun bir bölge bulunmaktadır. Bu mevkiye yöresel isimle Karkoluk denmektedir. Köy büyük bir göç yaşamıştır. Şimdilerde yaşayanın olduğu hane sayısı 15 iken yaz aylarında bu sayı 50- 55 haneyi bulmaktadır.
2009 da muhtar seçilen Hasan Balcı, “ Köylülerimiz Anadolu ve kent kültürünü aynı anda yaşayabilecek bir yapıya ve beceriye sahip. Çemişgezek’imizin diğer köylerinde olduğu gibi örfünden, ananesinden, inançlarından ödün vermeden modern düşünen, modern yaşamı benimseyen bir düşüncededirler. Son zamanlarda köyümüze Cami, Gasilhane, WC, köy yolunun asfaltlanması, Barajdan arazi sulaması için sulama sisteminin kurulması gibi hizmetler yapıldı. Bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen siyasi ve Bürokrasi birimlerine, başta çok değerli hemşehrimiz, Ak Parti İstanbul Milletvekilimiz Mustafa Ataş’a teşekkür ve şükranlarımızı sunarız. Köyümüzün önemli derecede içme suyu problemi yaşamaktadır. Konunun çözümü için iki defa sondaj çalışması yapılsa da sonuç alınamadı. Bu problemin çözümü için ilgili kurumların ivedilikle çözüm bulmaları için çalışmalarını hızlandırmaları ve sorunu ortadan kaldırmaları bizleri mutlu edecektir. Arazi sulaması için 300 tonluk bir havuz projemiz var. Bu önemsediğimiz projeyi gerçekleştirebilmenin çabası içindeyiz.” dedi.
İstanbul’da yaşayan Karasar Köylüleri birlik ve beraberliği canlı kılma, köylerine katkı sunabilmek adına dernek kurup aktif olarak dernek faaliyetlerini yürütmektedirler.
Ömrünün çocukluk yıllarını köylerde geçiren insanlarda da aynı hasretin izleri bir nostalji olarak görülse de onlar, çocukluk yıllarında kırsal hayatın zorlukları ile yaka paça olmanın ne demek olduğunu yaşanmış bir tecrübe olarak bilirler. Köyün Aşağı Çeşme denilen yerinde, genç kızlar elektrik olmadığı dönemlerde, buradaki suyun çok soğuk olmasından dolayı, suyun içerisine soğutulması için tencerelerde ayranlı çorba konulur; soğumasını beklerken de en tatlı muhabbetler saatleri çalarmış. Erkekler Cırik Meydanı denilen köy meydanında sohbet için toplanırken, Gençler ise Salıntaşı denilen yerde toplanırlarmış. Gençlerin Toplandığı salıntaşı mevkii kayalık, baraja bakan ve gün batımının keyifle izlendiği bir yer. Buradaki kayalara sevgili isimleri kazınmış… Yine yöresel isimlendirmeyle Yalavuz Dut denilen yer ise köylülerin piknik alanı. Yalavuz Dut denilen yer su gözesinin bulunduğu, baraja yakın, dut ağaçlarının gölgesinde bir piknik alanı…
Gurbetteki karasarlılar memleketlerine vefasız değil. Son zamanlarda kimileri dönüş arzusunda, kimileride yazlık amaçlı ya ev yaptırıyor ya da onarım yaptırarak konaklayacağı mekânını köyünde hazır tutuyor. Ev demişken, Karasar’da evler Anadolu mimarisi, çıkmalı ve iki katlı. Kanatlı ve yöresel deyimle Şıkkirikli kapılar neredeyse çoğu evde mevcut.
Karasar. Güzel bir Köy. Gidilmesi görülmesi bizce hoş olur.
Haber-SEZAİ AKIN