• BIST 10081.24
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 20 °C

Milletvekili Önlü, insan kaçakçılığını Meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Önlü, insan kaçakçılığını Meclis gündemine taşıdı
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Milletvekili Önlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Toplumsal rızayı baskı, şiddet ve zor aygıtlarıyla üretmeye çalışan Tekçi ve inkârcı Faşist Saray Rejimi gün geçtikçe kaybetmekte, kaybederken de çeperlerinden yolsuzluk, hırsızlık, talan ve şiddet ilişkileri ortalığa saçılmaktadır. Rejimin yıkıldığını gören çıkar amaçlı çetelerin birbirini ihbar ettiği, kokain partilerinden insan kaçakçılığına uzanan suç ortaklıklarının birbirini teşhir ettiği bir dönemden geçiyoruz. Yaşananları gizlemeye artık havuz medyasının dahi gücü yetmiyor. Hemen her gün gazetelerde, sosyal medyada Türkiye’nin farklı kentlerindeki belediyelerin, valiliklerin, vakıfların paravan olarak kullanıldığı, gri pasaportlarla insanların yurt dışına kaçırıldığı haberlerini okuyor ve görüyoruz. Bu yöntemle şu ana kadar kaç insanın kaçırıldığı, hangi devlet kurumlarının ve görevlilerinin bu işlere ne kadar alet edildiğini henüz öğrenemedik.

 

Vekili olduğum Dersim ilinde de 2018 yılında resmi hizmet pasaportuyla (Gri Pasaport) yurt dışına Alevi Dedesi adı altında 529 kişi gönderilmiş, bu kişilerden 20’si Türkiye’ye geri dönmemiştir. Bu konuda Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un suç duyurusu sonrasında açılan soruşturma 3 yılın sonunda takipsizlik kararıyla kapatılmıştır. Dersim’e kayyum olarak atanan ve kendini Hızır ilan ettiren Vali Tuncay Sonel döneminde gerçekleşen bu insan kaçakçılığının içerisinde vali yardımcıları, müftü, cemevi başkanı, devlet kurumları yöneticileri ve savcıların olduğuna dair ciddi iddialar gündeme gelmektedir”

 

Milletvekili Önlü şu sorulara yanıt istedi:

 

  1. Türkiye’nin farklı kentlerindeki belediyelerin, valiliklerin, vakıfların paravan olarak kullanıldığı, gri pasaportlarla insanların yurt dışına kaçırıldığı iddialarına ilişkin neden henüz bir açıklama yapmıyorsunuz?
  2. Kamu kurumları aracılığıyla hizmet pasaportuyla son 5 yılda kaç insan yurt dışına çıkmıştır ve bu insanlardan kaçı ülkeye geri dönüşmüştür?
  3. Belediye başkanlarının, valilerin, üst düzey devlet memurlarının içerisinde yer aldığı kaçakçılık çetelerine ilişkin yürütülen soruşturma ne aşamadadır?
  4. Vekili olduğum Dersim ilinden son 5 yıl içerisinde gri pasaportla kaç kişi yurt dışına gönderilmiştir? Bu kişilerden kaçı Dersim’e geri dönmüştür?
  5. Dersim’de kayyum döneminde belediyenin imkanlarıyla kaç kişi yurt dışına gönderilmiştir? Bu kişiler arasında ülkeye geri dönmeyenler var mıdır?
  6. Dersim’de uyuşturucu, hırsızlık, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlar işleyen insanlara nasıl gri pasaport verilmiştir?
  7. Dersim’deki insan kaçakçılığının içerisinde vali yardımcılarının, Dersim Müftüsünün ve üst düzey bürokratlarının yer aldığı iddiaları doğru mudur? Dersim’de yaşanan insan kaçakçılığına ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim