• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C
  • Tunceli 27 °C

Milletvekili Önlü: Dersim'de Halka koruculuk dayatılıyor

Milletvekili Önlü: Dersim'de Halka koruculuk dayatılıyor
Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de halka koruculuk dayatıldığını belirterek konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de halka koruculuk dayatıldığını belirterek konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Önlü, “Korucuların Dersim’de karıştığı suçlara ilişkin son olay 26 Eylül tarihinde gerçekleşmiştir. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dersim Eski İl Eşbaşkanı Ali Kurt, köyü Zêwe’den (Dorutay) Pertek ilçesine giderken köy çıkışında Pertek’te koruculuk yapan Vedat Kaya adlı kişi tarafından araçla önü kesilmiş ve silahlı tehdide uğramıştır. Vedat Kaya adlı korucunun daha önce de birçok kez provokasyon yapmaya çalıştığı ve Ali Kurt’u öldürmekle tehdit ettiği bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Çemişgezek ilçesinden Mazgirt’in Beroç (Dallıbel) köyü merasına gelen korucuların köylüleri tehdit ettiği, dozerler getirip ormanlık alanları tahrip ederek, köye yerleşme planları yaptıkları belirtilmekte olduğunun altını çizen Önlü, “Dersim’de köylüler kendi meralarında dahi hayvanlarını otlatamaz duruma gelirken, bir taraftan da korucuların baskısı altında tehdit ve şantajlarla, ajanlaştırma politikalarına maruz bırakıldıklarına dair yoğun iddialar bulunmaktadır. Son olarak aralarında korucuların da olduğu birkaç kişinin Dallıbel Köyüne gelerek keşif yaptığı daha sonra Tunceli İl Özel Dairesinin envanterinde bulunan dozerlerle Dallıbel köyü sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanları tahrip ettikleri tarafıma bildirilmiştir. Dallıbel köyü muhtarı Düzgün Şahan’la yaptığımız şifahi görüşmelerde Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gönderilen uzmanların hasar tespit çalışmaları yaptıkları ve 5550 metrekarelik bir ormanlık alanın tahrip edildiğinin tutanak altına alındığını belirtmiştir” dedi.

HDP’li Önlü, önergede şu sorulara yanıt istedi:

“Dersim’de şu an kaç korucu görev yapmaktadırlar? Bunların ilçelere göre dağılımları nedir?

Dersim’de son 5 yıl içerisinde kaç korucu görevini kötüye kullandığı ve suç işlediği için

ceza almıştır? Bunlardan kaçının görevine son verilmiştir? Dersim’de korucuların karıştığı suçların türleri nelerdir?

DBP Dersim Eski İl Eşbaşkanı Ali Kurt’un araçla önünü keserek silahlı bir şekilde ölümle tehdit eden korucu Vedat Kaya hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldı ise soruşturma hangi kapsam ve içerikte ele alınmaktadır?

Vedat Kaya adlı korucu kimler tarafından korunmaktadır? Bu kişi silahla yol kesme hakkını kimden almaktadır? Bu kişi hakkında daha önce yapılan şikâyetler neden sonuçsuz kalmaktadır?

Dersim’de korucu kadrosunda olmayıp farklı kadrolar altında koruculuk yapan kaç kişi vardır?

Mazgirt’in Beroç (Dallıbel) köyü sınırları içerisindeki 5550 metrekarelik orman vasıflı arazinin korucular tarafından tahrip edildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte ele alınmaktadır?

Ormanlık alanın tahrip edilmesine karşı duran Dallıbel Köyü Muhtarı Düzgün Şahan’ı tehdit eden Aga Yıldırım adlı korucu ve beraberindeki korucuların korunduklarına dair iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise neden korucular koruma altındadır ve kimler tarafından korunduklarına dair bilginiz var mıdır? Geçmiş dönemlerde de bu kişiler hakkında yapılan suç duyuruları neden dikkate alınmamaktadır?

5550 metrekarelik orman alanını tahrip eden dozer Tunceli İl Özel İdaresinden mi kiralanmıştır? Kiralanmış ise hangi amaç için kiralanmıştır? Kiralama bedeli ne kadardır? Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır?

Dersim’de birçok alan yasaklı bölge ilan edilmişken, kalekollar, karakollar, kameralarla ve dronlarla 24 saat gözetlenirken, 5550 metrekarelik ormanlık alan nasıl tahrip edilmiştir? Bu konuda ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatacak mısınız?”

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim