• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 13 °C

Kaderine terk edilmiş bir köy; Hozat Geçimli Köyü

Caner Aktan

1.300 yıllık bir tarihi olduğu belirtilen ve Ermeni mimarisi olan Ergen Kilisesi’nin içler acısı halini görmek için Hozat’a gittik. Kilise, Hozat’ın Geçimli Köyü’nde bulunuyor. Köy, Hozat merkeze 10 kilometre uzaklıkta. Yani öyle ücra bir dağ köyü de değil. 
*** 
Köylü yurttaşlarla biraz sohbet etme imkânımız oldu. Bizi evlerine davet ettiler. Soğuk ayran ikram ettiler. Ve başladılar sorunları, dertleri anlatmaya… 
*** 
Köyün birçok sorunu var. Eski, yıkık, damlı evler tehlike arz ediyor. Çocuklar burada oyun oynuyor. Alt yapı sorunu mevcut. Kanal sistemi yok. Atık sular köyün içerisinden, evlerin önünden, yolun kenarından geçiyor. Bu da hem kokuya hem de görüntü kirliliğine neden oluyor.

*** 
16 hanenin olduğu köyde yaklaşık 80 kişi yaşıyor. Köyün su boruları eski dönemden kalma olduğu için sürekli patlıyor. 
*** 
Bu köyün bir özelliği de tarihi Ergen Kilisesi’ni bünyesinde barındırması. Her yıl Avrupa’dan, Amerika’dan, Ermenistan’dan binlerce turist bu kiliseyi görmek için köye geliyor. Ancak köyde turizm adına hiçbir şey yok. Dışarıdan gelen turistler lavabo ihtiyaçlarını köylülerin evinde gideriyor. Bu nasıl turizm? 
*** 
Köylü yurttaşlar, Hozat Kaymakamlığı’nın kapısını aşındırmış. 15 yıldır köyde kaymakamlığa gitmeyen kalmamış. Aldıkları cevap ise; 
“ÖDENEK YOK” 
*** 
En son çare olarak kadınlar toplanmış kaymakamlığa gitmiş. Yine aynı cevabı almışlar. 
*** 
Geçmiş dönemlerde Hozat’ta 40 civarı köy olduğu biliniyor. 90’lı yıllardaki köy yakmalar ve boşaltmaların ardından bu sayı 25’e düşmüş. Yani topu topu 25 köy var Hozat’ta yaşam belirtisi gösteren. 
*** 
Şimdi… Bizi yönetenler, yerel yöneticiler, mülki amirler… Ağızlarından “turizm” kavramını düşürmeyenler… Tunceli’deki en önemli tarihi eserlerden bir tanesinin bulunduğu Geçimli Köyü’nü neden unuttunuz? Madem turizm yapacağız, o kiliseyi neden korumadınız? Neden definecilere teslim ettiniz? Bu köye akın akın turist geliyor. Kimsenin haberi yok. Bu mu sizin turizm anlayışınız? 
Kısacası Hozat Geçimli Köyü kaderine terk edilmiş bir köydür. Boşuna dememişler coğrafya kaderdir diye.

Bu yazı toplam 22039 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim