Hüseyin Aygün’ün yeni kitabı “Mahsur” Kırmızı Kedi yayınlarından çıktı. Aygün kitabında PKK’nin Dersim politikalarının eleştirisine, PKK’nın kendisini kaçırması sırasında yaşananlara, hem kendine hem Dersim’e yönelik devlet politikalarının değerlendirmesine yer veriyor.
Aygün’ün kitabında PKK’nin kendisi hakkında yaptığı açıklamalar ve MİT’in Aygün’ü 6 örgüte birden üye gösteren MİT belgesi dikkat çekti.
BİR TUTSAKLIK ÖYKÜSÜ
Hüseyin Aygün, doğduğu toprakların tarihsel gerçeğini, kişisel serüveniyle birleştirerek anlatıyor. Öncesi ve sonrasıyla 1938 Dersim Harekâtı’na odaklanan Mahsur, geçmişte ve günümüzde büyük acılara yol açan gelişmeleri, kuşatılmış insanların gözünden aktaran bir çalışma.
Ağustos 2012’de PKK tarafından kaçırılan Hüseyin Aygün kitabında bu zorbaca eylemle ilgili anılarına da yer veriyor, kimi gerçekleri ilk kez dile getiriyor.
“Bir zamanlar Türk milliyetçiliğinin Kürtlere uyguladığı inkâr ve baskıyı şimdi Kürt milliyetçiliği başta Zazalara, Dersim’e, Alevilere, Araplara uyguluyor. Üstelik Kürt milliyetçiliği henüz iktidar bile değil.”
Aygün, Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan “Mahsur” kitabının önsözünde şöyle anlatıyor:
huseyin-aygun-mahsur-bir-tutsaklik-oykusu“Kitabın adı iki yönlüdür. Birincisi kitabın öznesi olarak benim kişisel deneyimlerime yer vermektedir. Kişisel kaderim Dersim’in tarihsel kaderinden pek de ırak değildir. PKK tarafından 2012 yazında Ovacık’ta mahsur edilmem, aslında Hasan Hayri’nin söylediği Dersim’e yönelik yüzyıllarca devam eden mahsur etme politikasının bir devamıydı. Bu kitapta bir parça anlatmaya çalıştığım PKK politikaları incelendiğinde görülecektir ki, PKK tıpkı diğerleri gibi Dersim’i mahsur eden politikalar izlemektedir. Bu, aynı zamanda tüm ulus kurucu aktörlerin değişmeyen refleksidir: Ulusçu tahayyüle aykırı dinsel, etnik ve kültürel bölgeleri veya halkları zapturapt altına alma. Dersim’e karşı gösterilen Osmanlı-Cumhuriyet politikasındaki süreklilik de aslında işte bu gerilimin ürünüydü. Biraz da bu nedenle, Osmanlı, Cumhuriyet devirlerindeki devlet politikaları, katliamlar, önemli şahsiyetler de bu kitapta anlatılan hikâyeler içinde yer aldılar. Bu nedenle hem kendimin, hem de üyesi ve temsilcisi olduğum Dersim’in hikâyesini, Hasan Hayri’nin deyişiyle, ‘Mahsur’ başlığıyla anlattım.”
Kitabı yayınevinin internet sitesinden satın alabilirsiniz.
Kaynak: Dersimnews.com