Tunceli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Yalçın Çakmak, öğrencilik döneminde Rauf Denktaş’ı protesto ettiği için ayağından vuruldu ve üstüne 6 ay hapis cezası aldı. Mahkeme hükmü geri bırakınca polis Çakmak’ı hapse atmak için çalışmalara başladı ve Çakmak hakkında birbirinden ilginç davalar dönemi de böylece başladı.
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Rauf Denktaş’ı protesto ettiği için bir Albay tarafından ayağından vurulan ve şimdi Tunceli Üniversitesi Araştırma Görevlisi olan Yalçın Çakmak yaşanan olayın ardından 6 ay hapis cezası aldı. Hüküm geri bırakılınca Çakmak’ın hapis yatmaması için 2013 yılına kadar başka bir ceza almaması gerekiyordu. Devlet o günden bu yana Çakmak’a açtığı 10 davada adeta hapse girmesi için elinden geleni ardına koymuyor.
“Zere’ye özgürlük demek suç”
Dersim’de 2009 yılında ‘Güler Zere’ye özgürlük’ eylemine vicdan sahibi birçok insan gibi kendisinin de katıldığını belirten Çakmak’a bu eylemin ardından ‘terör örgütü propagandası' yaptığı gerekçesiyle dava açıldı. Bu davanın ardından birçok habere de konu olan Çakmak’ın hayatında yaşadığı tek hukuk skandalı ise bu olayla sınırlı değil.
Denktaş protestosunda vuruldu, üstüne ceza aldı
Çakmak’ın başından geçen ilk önemli olay 2006 yılında öğrenciliği döneminde meydana geldi. Rauf Denktaş’ın Hacettepe Üniversitesi’ne gelmesinin ardından protesto haklarını kullanan öğrencilerden biri olan Yalçın Çakmak, kendi ifadesine göre bir albay tarafından ayağından vuruldu. Olayın ardından 2 yıl sakat kalan Yalçın Çakmak, bu olayın ardından açılan dava da protesto dolayısıyla suçlu bulundu ve 6 ay hapis cezası aldı!
Çakmak’ın, Denktaş’ı protesto ettiği için aldığı 6 aylık cezada hüküm, mahkeme tarafından geri bırakıldı. Hüküm geri bırakılınca Çakmak’ın cezaevine girmemesi için 2013’e kadar herhangi bir suç işlemesi gerekiyordu. Ancak Yalçın Çakmak, durumun bu kadar basit olmadığını ve o günden bugüne polisin kendisine tam 10 tane dava açtığını dile getirdi. Açılan 10 davanın 4’ünün devam ettiğini belirten Çakmak birbirinden ilginç ‘suç’lara konu oldu.
Neden geç bırakıldı demek de suç
Güler Zere’ye özgürlük dediği için ‘terör örgütü propagandası’ suçundan yargılanan Çakmak, ‘Güler Zere’nin devletin gecikmesi dolayısıyla öldüğünün’ anlatıldığı bir basın açıklamasına katılınca yine hakkında aynı suçtan dava açılması talep edildi. Bu talep mahkeme tarafından geri çevrilince Çakmak için bu kez ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçlamasıyla yeni bir soruşturma başlatıldı.
Alkış davası
Çakmak hakkında açılan bir diğer dava ise ‘alkışlı propaganda’ suçu oldu. Geçtiğimiz yıllarda Dersim’de bir çatışma sonrası hayatını kaybedenlerin cenazesinde annelerin konuşmalarını alkışladığı gerekçesiyle Çakmak hakkında bir dava daha açıldı, ancak bu davanın ardından bir ceza almadı.
Herkes katliam dedi, suç yine Yalçın Çakmak’ın oldu
2013 yılına kadar Çakmak’ın bir ceza alması için adeta özel bir çaba sarf eden polisin açtırdığı bir diğer dava konusu ise Dersim katliamı oldu. Dersim’de düzenlenen Doğa Festivali’nde moderatör olarak görev yapan Çakmak, konferans konuşmacılarının yaptığı Dersim Katliamı sunumlarının ardından, katliam dediği için hakkında dava açıldı. Söz konusu konferansa katılan tüm konuşmacılar katliam konuşması yaparken hakkında dava açılan tek isim Tunceli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Yalçın Çakmak oldu.
“Bu ülkede sosyalist olmak suç”
26 Ocak 2011’de hangi örgütün propagandasını yaptığını dahi bilmeden ‘terör örgütü propagandası’ suçundan yargılanacak olan Çakmak, yaşadıklarının ardından bu ülkede sosyalist olmanın suç olduğu sonucuna vardığını dile getirdi. Çakmak, vaktinin üniversiteden çok mahkeme koridorlarında geçtiğini söylese abartmış olmayacağını belirtti.
Kaynak-(soL - Haber Merkezi)