• BIST 9185.39
  • Altın 4187.999
  • Dolar 38.6042
  • Euro 43.8477
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 18 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden kanser açıklaması

Halk Sağlığı Müdürlüğünden kanser açıklaması
Halk Sağlığı Müdürlüğü,kanser ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Halk Sağlığı Müdürlüğü,kanser ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor.Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir yıl boyunca yaptığı çalışmalar hakkında açıklama yaptı.Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; 1-7 Nisan Kanser Haftası başta olmak üzere yıl boyunca yürütülen çalışmalarda Kanserde erken teşhis, koruyucu hizmetler, tedavi vb. konularda halkın bilinçlendirilmesi, farkındalık yaratılması hedeflenmektedir. Bu amaçla, İl genelinde bulunan Sağlık Kuruluşlarımız aracılığıyla; çarşı merkezi, toplu alışveriş yapılan yerler, Halk Eğitim Merkezleri, Liseler, Mahalleler, Park alanları gibi yerlerde stantlar açılacak, halk eğitimleri düzenlenecek, el kitapçığı- broşür dağıtımı yapılacak ve afişler halkın görebileceği yerlere asılarak çalışmalarda bulunulacaktır.”

 

Kanser hastalığından korunma ve belirtileri hakkında çeşitli bilgilere de yer verilen açıklama şöyle sürdü: “Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz ve kontrolsüz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100′den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.

   Belli bir tür kansere yakalanma olasılığını artıran her şey risk faktörüdür. Sigara, alkol vb. gibi risk faktörleri kontrol edilebilirken, yaş, genetik özellikler gibi bazı risk faktörleri de kontrol edilememektedir. Pek çok risk faktörünün direkt olarak hastalığa neden olup olmadığı bilinmemektedir. Risk faktörleri, doktorların kansere yakalanma olasılığı yüksek kişileri teşhis etmesinde yardımcıdır. Bu yüzden risk faktörlerinin bilinmesi önemlidir.

1-Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır.

2- Çevresel Risk Faktörleri: Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir.

3- Genetik Risk Faktörleri: Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir.

4- Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara içmek, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakarak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

KANSERİN BELİRTİLERİ

• Ateş, Halsizlik, Ağrı

• Memede veya vücutta hissedilen kitleler

• Cilt değişiklikleri

• Ben ve siğillerdeki değişiklikler

• Kanama

• Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik

 

Açıklanamayan kilo kaybı Kanserde erken teşhis nasıl sağlanır?

   Erken teşhise giden en önemli yol kişilerin kansere karşı bilinçli olması, kanserde ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında bilgi sahibi olması ve kendi vücudunu tanıyarak bu belirtilerden şüphelendiğinde hekimine başvurmasıdır.

KANSERİ ENGELLEMEYE YARDIMCI TEDBİRLER NELERDİR?

   Obezitenin önlenmesi

Tuzlanmış yiyeceklerden kaçının

Alkolden uzak durun

Karaciğer kanserine yol açan alfa toksinli yiyeceklerden kaçının

Günde yaklaşık 400 gram sebze meyve tüketin

Aşırı sıcak yemeyin

Tahıllı ve lifli gıdalar tüketin

Kırmızı eti sınırlı tüketin

Bitkisel yağları tercih edin

Kızartma ve mangal gibi yöntemlerden kaçının

  Ülkemizde ve İlimizde kanserle olan mücadelemiz ancak bütün toplumsal unsurların desteği ile devam ettirilebilecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç, siyasal istikrar ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir.

   Vatandaşlarımızın kanser olmadan önce korunabilmeleri için; Aile Hekimleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri ( KETEM ) başta olmak üzere sağlık kuruluşlarına başvurmaları, riskli yaş grubuna girdiklerinde taramalarını yaptırmaları büyük önem arz etmektedir.

   Tunceli KETEM’imizde “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir. Bu çerçevede; ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları yapılmaktadır.

   Unutmayalım kanserin erken belirlenmesi, iyileşmeyi çok kolaylaştırır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim