Halk Sağlığı Müdürlüğü, 3 Aralık Dünya Engeliler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Engelli, fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan olabildiği gibi, hastalık yada kaza sonucu da meydana gelebilir.Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık Günü Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.
T.C.Başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığının sonuçlarına göre ülkemiz nüfusunun %12,29’unu engelliler oluşturmaktadır. Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde yaklaşık 30 milyon vatandaşımız özürlülük olgusundan etkilenmektedir.
Engelliliğe yol açan pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında; akraba evliliklerine bağlı olarak daha sık görülen genetik hastalıklar (kalıtsal hastalıklar), annenin sahip olduğu kronik hastalıklar (diyabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları), gebelikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları (kızamıkçık, toksoplazma , Hepatit B, suçiçeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vb), annenin yaşı, annenin hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlar (doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçlar, tehlikeli kimyasal maddeler sonucu annenin zehirlenmesi, röntgen ışınlarına maruz kalma, annenin kötü ve yetersiz beslenmesi, stres), doğum esnasında karşılaşılan sorunlar (uzun süren doğum süreci sonucu bebeğin oksijensiz kalması, doğum esnasındaki yanlış uygulamalara bağlı sakatlıklar, erken veya geç doğum), doğum sonrasında karşılaşılan sorunlar (bebekte yüksek ateş ve havale görülmesi, kafa travmaları, kazalar), uzun süren yenidoğan sarılığı, zehirlenmeler, yanlış antibiyotik veya diğer ilaçların kullanılması, metabolik sorunlar, çocuk ve erişkin dönemde ortaya çıkan çeşitli sebepler (psikososyal örselenmeler, iş kazaları ve meslek hastalıkları, ev kazaları, trafik kazaları, çevresel faktörler, yaşlılık, doğal afetler) sayılabilir.
Engelli bireylerin sağlık hizmeti taleplerinin, beklentilerinin karşılanması ve sağlık bakım kalitesinin yükseltilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı ve Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çeşitli uygulamalar yapmaktayız. Engellilere yönelik sağlık hizmetlerinin verildiği sağlık kuruluşlarının iç ve dış mekanlarının mimari ve çevresel düzenlemeleri ve denetlemeleri yapılarak engellilere uygun hale getirilmektedir. Ayrıca Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında engelli olup yatağa bağımlı olan vatandaşlarımıza sağlık hizmetini evlerinde sunmaktayız. Birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında koruyucu önleyici tedbirler alarak Aile Sağlılığı Merkezlerimizde vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz.İnsanlarımızın engelleri ne olursa olsun eğitim ve rehabilitasyonla engelleri aşabileceğine inanıyor ve bu yönde hizmetleri sürekli kılan çalışma anlayışı içinde olmamızın gerektiğini biliyoruz. Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak kamusal ve sosyal hayatın her alanında aktif bir şekilde rol almalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli adayı olduğu bilinci ile Dünya Engelliler Günü’nü kutluyoruz.”