• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 14 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden 25 Kasım açıklaması

Halk Sağlığı Müdürlüğünden 25 Kasım açıklaması
Halk Sağlığı Müdürlüğü, 25 Kasım Kadına yönelik şiddetle mücadele günü nedeniyle yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, 25 Kasım Kadına yönelik şiddetle mücadele günü nedeniyle yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinde kadına yönelik şiddet “İster kamusal, isterse özel yaşamda; kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylemde bulunma veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” şeklinde tanımlanmaktadır.

   Dünya Sağlık Örgütü ise konuyu özel ikili ilişkiler bağlamında ele alarak “eşler arası şiddet” tanımını geliştirmiştir. Buna göre şiddet; “özel bir ilişkide fiziksel saldırganlık, cinsel zorlama, psikolojik istismar ve kontrol etme davranışı şeklindeki eylemlere bağlı olarak ortaya çıkan fiziksel, cinsel ve psikolojik zarara neden olan davranış” olarak tanımlanmaktadır.

   Şiddet olarak tanımlanan davranışların içinde şunlar yer almaktadır.

- Tokat atma, vurma tekmeleme ve dövme gibi fiziksel saldırı fiilleri,

- Sindirme, sürekli küçük düşürme ve aşağılama gibi psikolojik taciz,

- Cinsel ilişkiye zorlama ve diğer cinsel zor kullanma biçimleri,

- Bir kimseyi ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırma, hareketlerini gözleme ve bilgi ya da yardıma ulaşmasını kısıtlama gibi fiziksel, cinsel, sözel ve ekonomik yönden kontrol edici davranışlar.

   Eş şiddeti önemli bir sağlık sorunudur. Eş şiddetini yaşayan kadınların beden ve ruh sağlığı sorununun çok daha yüksek oranda olduğu bulunmuştur. Ruh sağlığı sorunlarında intihar önemli bir yer almaktadır. Eşlerinden fiziksel ve/veya cinsel şiddet gören evli kadınların içinde, şiddet görmeyen kadınlara göre hayatına son vermeyi düşünmüş olanlar dört kat, son vermiş olanların oranı üç kat fazladır. Kendini öldürme girişiminde bulunanların oranı 4 kat fazladır. Buna karşı, eş şiddeti nedeniyle resmi bir kurum veya bir Sivil Toplum Kuruluşuna başvurma oranı hala düşüktür.

   Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri de şiddete zemin hazırlamakta, kız çocuklarını eğitim, sağlık, kendini geliştirme, ailesiyle görüşme haklarından mahrum etmekte ve birçok sosyal, ruhsal ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

   Çok boyutlu bir halk sağlığı sorunu olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile mümkündür. Bu çerçevede yürütülecek çalışmalarda, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tüm sağlık çalışanlarının eğitimlerini sürdürerek, Evlilik ve Gebelik Öncesi Danışmanlık Programı kapsamında toplumsal cinsiyet vurgulanarak, sağlık alanında kadının statüsünü yükseltmek, erken yaşta evlilikleri azaltmak, modern aile planlaması yöntemleri kullanımını artırmak, istenmeyen gebelikler, isteyerek gerçekleşen düşükler ve anne ölümlerini azaltmak amaçlanmaktadır.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim