Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü 14-21 Kasım Diyabet ve Obezite Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Diyabet ve Obeziteye ilişkin bilgilerin verildiği açıklamada şunlara yer verildi:
Obezite dünyada ve ülkemizde hızla artan önemli bir sağlık sorunudur. Obezite estetik bir sorun olmaktan çıkmış sağlığımızı bozacak ciddi bir sorun haline gelmiştir. Aşırı yemek yeme, fiziksel hareket azlığı, psikolojik bozukluklar, metabolik ve hormonal bozukluklar obeziteye neden olmaktadır. Öte yandan Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezite artışına bağlı olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş üzerindeki her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Diyabet, hipertansiyon, aterosklerotik damar hastalığı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, eklem hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklara yol açması sebebiyle obeziteyle paralellik göstermektedir.
Tip 2 diyabet, obezitenin neden olduğu hastalıkların başında gelmektedir. Toplumumuzda tip 2 diyabetin, prevelansı yüzde 7’lerde olup, obezite ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Obez bireylerde ağırlık kaybının tip 2 diyabet görülme riskini önemli şekilde düşürdüğü bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan obezitenin önlenmesi neden olduğu kronik hastalıkların önlenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Obezite ve tip 2 diyabette dengeyi sağlamak için;
- Balık ve tavuk eti tercih edilmeli
- Etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemelidir.
- Yemeklere katı yağ yerine zeytinyağı tercih edilmelidir.
- Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme tercih edilmelidir.
- Sebze ve meyve tüketilmeli
- Aşırı tuz ve şeker tüketiminden uzak durulmalı
- Boya uygun vücut ağırlığı kontrol edilmelidir.
Obezite, diyabet ve daha birçok hastalıktan korunmanın bir yolu da fiziksel aktivitedir. Yararları;
- İnsülin duyarlılığını iyileştirir
- Glisemik kontrolü iyileştirir
- Diyabet gelişim riskini azaltır
- Mortaliteyi azaltır
Bireylerin beslenme tedavileri yaşına, boyuna vücut ağırlığına, fiziksel aktivite düzeyine, sosyo-ekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre hazırlanmalı beslenme programı kişiye özel olmalıdır.