• BIST 9169.37
  • Altın 4045.479
  • Dolar 38.55
  • Euro 43.7904
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 14 °C

Dersim Yaban Hayatı Haritası Çıktı

Dersim Yaban Hayatı Haritası Çıktı
Dersim’in Yaban Hayatı Haritası çıkarıldı. Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından yaban hayatı haritası ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Dersim coğrafyasının, yaban hayatı çeşitliliği açışından da Anadolu’nun en zengin yer olduğunu söylersek abartmış olmayız. Neler yok ki; Çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, akbaba, ayı, vaşak, alabalık, kurt, tilki, porsuk, semender, sansar, çakal, tavşan, domuz, kör fare, ur kekliği, kirpi, yarasa, çoğu önemli olmak üzere 200 ü aşkın kuş türü, 20 yi aşkın sürüngen, yüzlerce omurgasız hayvan, 150 yi aşkın kelebek türü… Ayrıca Anadolu parsı ...olarak da adlandırılan Leoparın ilimiz coğrafyasında yaşam sürdüğüne dair çok önemli bulgular yer almaktadır.

İlimizde faunası/yaban hayatı üzerine son dönemlerde yapılan çalışmalarından en önemlisi Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2013-2014 yıllarında Türkiye’nin 36 ilini kapsayan “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” dir. Bu proje kapsamında yer alan illerden biride Dersim’dir. Proje kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü bünyesinde de 2013-2014 yılları arasında görevlendirilen bir proje ekibi tarafından çalışmalar gerçekleştirilmiş ve sonuçlandırılmıştır. 2014 yılı Aralık ayında ise proje kapsamında yürütülen çalışmalar ve çalıştay raporlaştırılarak “Tunceli İlinin Karasal Biyolojik Çeşitlilik İş Su Ekosistemleri, Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme İşi Sonuç Raporu” adıyla kitaplaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar mükemmel. Çalışma sonucunda ilimiz coğrafyasında kayıt altına alınan türler;

Memeliler:42 Endemik:3

Kuşlar: 203 Endemik: 0

İç Su Balıkları: 29 Endemik:1

Sürüngenler: 24 Endemik:1

Çift Yaşarlar: 5 Endemik:0

Omurgasız Hayvanlar: 829 Endemik:18

Bu araştırma sonucunda elde edilen veriler kısmi bir alan üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların sonucu olsa da çalışmalara devam edilmesi durumunda daha farklı türlerin Dersim coğrafyasında yaşam sürdüğü ortaya konacaktır. Bu çalışmanın ortaya çıkarılmasında başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler.Lütfen doğamız üzerinde yaşam süren yaban hayatını koruyalım. Unutmayalım ki Dersim’i Dersim yapan üzerinde yaşam süren tüm zenginliklerdir.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim