• BIST 9701.55
  • Altın 3965.415
  • Dolar 38.7551
  • Euro 43.3267
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 18 °C

Dersim mebusu için özür talebi

Dersim mebusu için özür talebi
Hüseyin Aksu, Atatürk'ün silah arkadaşıydı, önce milletvekili sonra 'sürgün' oldu. Fikret Aksu, 'onuru kırılan' dedesi için Meclis'e başvurdu.

Hüseyin Aksu, Atatürk'ün silah arkadaşıydı, önce milletvekili sonra 'sürgün' oldu. Fikret Aksu, 'onuru kırılan' dedesi için Meclis'e başvurdu. Dersim katliamının ardından memleketi olan Erzincan’ın Girlevik köyünden sürgün edilen 1. Dönem Erzincan milletvekili Hüseyin Aksu’nun torunu Fikret Aksu, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak ‘onuru kırılan’ dedesini hatırlattı. Fikret Aksu’nun amacı Atatürk’le birlikte Cumhuriyet’i kuran kadronun içinde yer alan ancak Dersim harekatından sonra ‘eşkıyaları besliyorsun’ denilerek sürgüne gönderilen dedesinden özür dilenmesi.
Abbas Uşağı Aşireti reisi Hüseyin Bey (Aksu), Milli Mücadele’den önce işgalci Rus ordusuna karşı silahlı mücadele etmiş milis kuvvetlerin başında geliyordu. Kurtuluş Savaşı’nda da Mustafa Kemal’in yanında yer alan Hüseyin Bey, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından 1. Dönem Erzincan mebusu olarak Meclis’e girdi. 28 Nisan 1920 tarihinde meclis çalışmalarına fiilen katıldı. 1937’de başlayan Dersim Harekatı’nda çok sayıda sivil hayatını kaybederken Hüseyin Aksu’nun da payına sürgün düştü. 1939’da devlet ailesiyle birlikte ‘eşkıyaları besliyorsun’ diyerek sürgüne gönderdi. Yaklaşık 3 yıl Kastamonu ve Kayseri’de sürgün hayatı yaşadı.
Hüseyin Aksu, memleketi Erzincan’ın Girlevik köyüne 1942’de döndüğünde, malı-mülkünün kapanın elinde kaldığını gördü. Kimisi Hüseyin Aksu’ya olan saygılarından mallarını iade etti. Bir kısmı ise para istedi. Hüseyin Aksu, borç-harç topraklarını tekrar parayla satın almak zorunda kaldı. 12 Aralık 1976 tarihinde 83 yaşında vefat etti. ‘Mebus’ olma sevincini, ‘sürgün’ olma acısını tattığı Girlevik köyüne defnedildi.

Kırılan onuru onarmak
Türkiye’nin Dersim katliamıyla yüzleşme sürecine girmesi, pekçok Dersimli’nin olduğu gibi Hüseyin Aksu’nun hayatta kalan yakınlarını da umutlandırdı. Hüseyin Aksu’nun torunu Fikret Aksu, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak hem sürgüne gönderilen ve ‘onuru kırılan’ ‘mebus’ dedesinin hem de dedesi gibi sürgüne gönderilen ve bir daha Pağ (Kocakoç) köyüne dönemeyen ‘anne tarafı’nın hikayesini anlattı. Torun Fikret Aksu, devletin ‘1.Dönem Mebusundan’ nasıl özür dileyeceğini ise Meclis’e bıraktı.
Kaynak-Radikal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim