Dersim son 30 yılın en ağır kışını yaşıyor. Dersim’i beyaz bir örtü gibi örten karın kalınlığı merkezde 1 metre olurken Ovacık, Nazimiye, Pülümür, Hozat gibi ilçelerde yaklaşık 3 metreyi buldu. Yağan kar il ve ilçelerde hayatı olumsuz etkiledi.
Yoğun kar yağışı yaban hayatı da etkiledi. Birçok kuş türü açlıktan ve aşırı soğuklardan telef oldu. Özelikle keklikler Dersim’in merkez mahallelerine kadar indi. Munzur Vadisi’ni yurt edinmiş dağ keçileri açlıktan bir deri bir kemik kalmışlar, yürümekte bile zorluk çekiyorlar. Bazı dağ keçiler ağaçlara çıkıp meşe burçlarını yiyerek karınlarını doyurmaya çalışıyor.
OVACIK KUTUPLARI ANDIRIYOR
Ovacık yoğun kar yağışı nedeniyle kutupları andırıyor. İki katlı evler kardan gözükmüyor. Yollar tek aracın geçebileceği kadar açılmış iki araç karşılıklı geçemiyor. Araçların birbirini geçmesi için her 100 metrede yol genişletilmiş. Ovacık’a 15 Km uzaklıktaki Ziyaret köyünden 80 yaşında ki Ali Baba Akdoğan geçmiş yıllardın verdiği tecrübeyle karın mayıs ayında ancak kalkacağını söylüyor. Bölgede arıcılık yapan arıcılarcıların en büyük korkusu ise mevsimin geç gelmesi. Sadece Ovacık’ta 3 bini aşan kovan olduğunu belirten arıcılar arıcılığın ilçeye çok büyük gelir sağladığını ifade ediyorlar.
HAYVAN BESLEYENLER ZOR DURUMDA
Ziyaret köyüne gidişte karların içinden açılan yol adeta tüneli andırıyor. Köyün hemen dışından gövdeleri yaklaşık 3.5 metreyi bulan söğütler tamamen kara gömülmüş. Köylüler bu söğüt dalarını keserek keçilerini beslemeye çalışıyorlar. Çobanlık yapan genç yemlerinin kalmadığını belirterek hayvanların açlıktan ölmemesi için ağaçların dalarını keserek hayvanla verdiklerini söylüyor. Köy meydanında toplanan köylülerden Ali Dursun Kaya hayvancılık yapan köylülerin çok zor durumunda olduğunu söylüyor ve ekliyor, “Yem fiyatları yüzde 400 arttı. Bir kilo samanını 250 kuruştan alıyorduk şimdi fırsatçılar samanın kilosunu 750 kuruşa veriyorlar. Zaten yoksul olan köylüler hayvanlarına saman bile alamıyor. Yolarımız doğru dürüst açılmıyor ve hastamız olduğu zaman çok ağır koşularda ilçeye götürüyoruz. Köyümüz 50 hane. Köyümüzde yatılı bölge okulumuz var ve Bu okulda 300’ü aşkın öğrenci var. Köyümüzde sağlık ocağı olmasına rağmen ne bir doktor ne bir hemşiresi yok. Aşısı olan öğrenciler Ovacık merkeze zorluklarla götürülüyor. Defalarca kaymakama çıkmamıza rağmen köyümüze hizmet getirilmiyor. Köy hizmetleri makineleri var ama eleman yokluğunda yolarımız doğru dürüst açılmıyor.”
BELEDİYEMİZİN İMKANLARI KISITLI
Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: Gördüğünüz gibi son 30 yılın en ağır kışını yaşıyoruz. İki iş makinemizle gece gündüz çalışıyoruz ama yetiştiremiyoruz. Karları dökecek yer bulamıyoruz. Bu yıl yaptığımız kar çalışmaları geçtiğimiz kışlarda yaptığımız kar çalışmalarının üç katına çıktı. Geçmiş yılarda Afet İdaresinden belediyemize her kış 30 bin TL geliyordu. Bu sene yaptığımız başvurulara rağmen kışı afet ilan etmediler. Her yıl gönderdikleri 30 bin TL’yi gönderdiler. Belediyemizin gelirleri zaten belli. Kar çalışmalarından dolayı ekonomik olarak çok zordayız. Bir an önce iller bankasının bu bölgeye el atması gerekiyor.
Kış şartlarından dolayı Ovacık’ta yem fiyatları çok arttı. Hayvancılık yapan köylülerimiz zor duruma düştü, hayvanlara yem bulamaz hale geldiler. İlçemizde hayvancılık da tehlikeye düştü. Böyle giderse bölgemizde birçok hayvan telef olacak. Bakın dört bir yanımız su olmasına rağmen su kaynaklarımız dondu. Şu an ilçeye beli saatlerde su verebiliyoruz. Yine 35 köyden sadece 4-5 köyün yolu açık, diğer köylerin yolu yaklaşık 1 aydır kapalı. Köylüler bile yiyecek sıkıntısı çekiyor. Vadide yaban keçileri yaşıyor. Çetin geçen kış şartları nedeniyle yaban keçileri ölüyor bir an önce buralarda yemleme yapılması gerekiyor. Pülümür Nazimiye Hozat da aynı sorunlarla uğraşıyor.
Kemal Özer
EVRENSEL