• BIST 9758.14
  • Altın 2818.586
  • Dolar 34.0293
  • Euro 37.9164
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 20 °C

Çiçek cenneti yok olacak

Çiçek cenneti yok olacak
Tunceli'nin Munzur Dağları'nda bulunan bitki türleri Avrupa'nın 2 ülkesindeki bitki türleri ile eşit düzeyde bulunuyor. Resmi rakamlara göre, Munzur Dağları'nda bin 518 bitki türü bulunduğu belirtilirken, yapılan son araştırmalar sayının çok daha fazla ol

Tunceli'nin Munzur Dağları'nda bulunan bitki türleri Avrupa'nın 2 ülkesindeki bitki türleri ile eşit düzeyde bulunuyor. Resmi rakamlara göre, Munzur Dağları'nda bin 518 bitki türü bulunduğu belirtilirken, yapılan son araştırmalar sayının çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Tüm Türkiye'de 277 endemik bitki türünün 43 tanesi sadece Munzur Dağları'nda bulunduğunu hatırlatan Dersim Çevre Girişimi Sözcülerinden Nuray Atmaca, barajların getireceği doğa felaketi ile bitki örtüsünün yok olacağına dikkat çekti.

Tunceli'de Munzur Vadisi üzerine yapımı tamamlanan ve halen yapılması planlanan Baraj ve Hidroelektrik Santralleri, bölgeye özgü ve sadece Munzur Dağları'nda yetişen onlarca bitki türünü yok edecek. Tıbbi ve endüstriyel öneme sahip olan endemik bitki türlerinin Milli Parkı sınırında olmasına rağmen baraj sularının altında kalacağını belirten Dersim Çevre Girişimi Sözcülerinden Nuray Atmaca, Munzur Dağları'nda bulunan bitki türlerinin İngiltere ve Hollanda'da bulunan Bitki türleriyle eşit düzeyde olduğunu söyledi. Dünyada sadece Munzur Vadisi'nde yetişen 43 bitki türünün koruma altında olmasına rağmen baraj yapımı devam ettiğine işaret Ederek, 145 ülkede nadir bulunan bitki türlerinin Munzur Vadisi'nde yetiştiğini ifade etti.

'Munzur bitkisi AB ülkelerinden zengindir'

Munzur Vadisi bitkisel zenginliği açısından ülkenin önemli bitki alanlarından birisi olduğuna dikkat çeken Atmaca, "Dersim alanında 228 endemik, ülkemizde özgü olmak üzere yaklaşık bin 500 bitki taksonu bulunmaktadır. Ayrıca bunların 43 tanesi bu bölgeye özgü endemik bitkilerdir. Bölgede tıbbı, gıda, baharat, süs bitkisi, yem bitkisi gibi açılardan halkın yaralanabileceği ve ekonomik önem arz eden pek çok bitki türü bulunmaktadır. Bu hali ile Munzur vadisi yalnızca Türkiye'nin değil Avrupa'nın en önemli bitki alanlarından birisidir. Hollanda ile İngiltere devletinin tümünde yetişen bitki türleri Munzur Vadisinde yetişen bitki türü kadardır. Burada 43 tanesi bölgeye özgü olmak üzere yaklaşık 145 ülke çapında nadir bitki taksonu bulunmaktadır. Ancak bunlardan 12 takson da tehlike altındadır" dedi.

 cicek_cenneti_ic1.jpg

'Uluslar arası sözleşme ihlal ediliyor'

Bern Sözleşmesi'ne göre, nesli tükenmekle karşı karşıya olan bitki türlerinin korunması gerektiğine vurgu yapan Atmaca, Munzur Vadisinin biyolojik açıdan dünya çapında öneme sahip olduğunu belirterek, "Bern sözleşmesi ile korunması gereken bir tür (Thypha shuttleworthii) bu alanda doğal olarak yetişmektedir. Yine alanda Bern Sözleşmesi ile korunması gereken iki habitat tipi (İran Anadolu stepleri ve İç Anadolu stepi meşe ormanları) vardır. Bu nedenle Munzur vadisi biyolojik açıdan dünya çapında önemli bir merkezdir. Diğer bir değişle Munzur vadisi bir dünya mirasıdır. Yüzyıllarca zamanda oluşmuş bulunan bu biyolojik zenginlik alanı önemle korunmalıdır" diye konuştu.

'Munzur çiçek cennetidir'

"Bölgede planlanacak olan herhangi bir barajların doğayı nasıl etkileyeceği hesaplanmadan ve bilimsel verilere dayanan görüşler alınmadan yapılmaması gerekiyor" diyen Atmaca, bitki türlerinin, yapılmış veya yapılacak olan barajların tehdidi altında bulunduğunu ifade etti. Yapılan barajlarla yok olabileceği bazı otlu ve çiçekli bitkilerin isimlerini sıralayan Atmaca, "Baraj sularının altında kalacak ve bu coğrafyada yok olmayla yüz yüze kalan bazı bitkilerin isimleri şöyle. Dünya'da sadece Munzur Dağlarında yetişen tek diş sarımsak ile ölmez çiçek, ayıgülü, sakayık, çakşır mantarı, solucan otu, alı gelin, top Karanfil, yabani haşhaş, siyah fernk üzümü, havacıva kökü, sater, kadranardıcı, sarıkokulu, çatallı salep, çayır salabi, kar sümbülü, Çiğdem, ilkbahar acı çiğdem, mor newroz, karaçiğdem, öksürükotu, yabani glayör, nawroz, tataricum, şakayık, ayıgülü, çakşır mantarı göbek mantarı, kar sümbülü, ölmez çiçek, yayla çiçeği, çakşır, ışkın, soluncan otu, gulik, işkın ile nergiz çiçeği yetişiyor. Bu bitkiler şuan Milli Parkı sınırında olmasına rağmen barajlarla yok olacaktır" dedi.

FERHAT ARSLAN

cicek_cenneti_ic2.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim