• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 14 °C

"Beton yapı kaldırılsın, Munzur eski haline getirilsin" çağrısı

"Beton yapı kaldırılsın, Munzur eski haline getirilsin" çağrısı
Dersim'de 2019 Dünya Rafting Şampiyonası sırasında Munzur Nehri içerisine inşa edilen beton yapının kaldırılması için Tunceli Valiliğine başvuruda bulunuldu.

Dersim Merkez’de Mavi Köprü yanında 2019 Dünya Rafting Şampiyonası sırasında Munzur Nehri içerisine yapılan beton yapının kaldırılması talep ediliyor.

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komitesi ile Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi, yapının kaldırılması için Tunceli Valiliğine başvuruda bulundu.

Konuyla ilgili EMEP il binasında yapılan açıklamada konuşan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, yapının su ekosistemine zarar verdiğini söyledi. Yıldırım, "Her kim bu alanı o şekilde tahrip ederse eski haline getirmesi zorunludur” dedi.

EMEP Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komitesi üyesi Hıdır Demir de yaptığı açıklamada binlerce yıl sonunda meydana gelen ekosistemlerin bir çırpıda yok edilmesi anlayışıyla öteden beridir karşı karşıya olunduğunu söyledi.

"YAPI YASAL DEĞİL"

Avukat Barış Yıldırım, yapının hukuka aykırı şekilde oluşturulduğunu aktararak, "Dışarıdan gelen misafirlerin ilk önce ziyaret ettikleri yer Seyit Rıza Meydanı ve oradan bu çirkin görüntüyü görebiliyorlar. Bunun rafting sporu için oluşturulduğu belirtildi fakat yapı inşa edilirken bizler doğru olmadığını belirttik. Maalesef inşa edildi. Bu durum da yapıyı yasal bir hale getirmiyor” dedi.

EKOSİSTEME ZARAR VERİYOR

Yapının su ekosistemine zarar verdiğini söyleyen Yıldırım, “Bern Sözleşmesi’ne göre kesin koruma altında olunması gereken su samurunun yapının inşa edildiği bölgede yaşadığını biliyor ve görüyoruz. Yine endemik Munzur Alabalığı yaşıyor. Su ekosisteminin bozulması kesinlikle yasak” diye konuştu.

Yapının sökülerek ırmak yatağının eski hale getirilmesi için Tunceli Valiliğine bir başvuruda bulunduklarını aktaran Yıldırım "Sulak alanlar, doldurulmasıyla araziye kazandırılamaz, bu tarz durumlarda alan, eski haline getirilmelidir. Her kim bu alanı o şekilde tahrip ederse eski haline getirmesi zorunludur. İl Özel İdaresi ve belediyelerin bu yapılara kanuni çerçevelerle müdahale etmesi lazım. Bu durumların her zaman takipçisi olacağız” dedi.

"NE KADAR HOYRATÇA DAVRANDIKLARINI GÖREBİLİRİZ"

EMEP Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komitesi Üyesi Hıdır Demir de “Munzur ve Pülümür gibi vadiler binlerce yıl sonucunda oluşan vadilerdir. Binlerce yıl sonunda meydana gelen bu ekosistem bir çırpıda, bilimden, çevreden, doğadan, insanlıktan yoksun bir şekilde yok edilmeye çalışılıyor. ‘Ben yaptım oldu’, ‘Yaptım bitti gitti’ gibi, zorbalıkla, doğa tanımaz, yasa tanımaz, hukuk tanımaz bir anlayışla öteden beridir karşı karşıyayız" diye konuştu.

Munzur Nehrin'in, Basra Körfezi'ne kadar ulaşan binlerce kilometrelik alanda, binlerce canlıya hayat verdiğini söyleyen Demir, "Bu durum, bunu yapanları hiç ilgilendirmektedir. Buradan bakıp ne kadar hoyratça davrandıklarını görebiliriz” dedi.

Çevre ve doğa mücadelesinin yayılması gerektiğini vurgulayan Demir, "Emek ve demokrasi mücadelesi güçleriyle birlikte bir bütünlüğe varamadığı sürece bu mücadele eksik kalacaktır. Bu mücadeleyi de demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim