• BIST 8882.13
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 15 °C

BARAJ CANAVARI ÇEKİLİRKEN

Fikri TAŞ

 İşgalciler, işgal ettikleri ülkelerden, şehirlerden çekilirken, arkada bir şey bırakmamak için yıkarak, yakarak, çekilirler.
   Baraj canavarı da öyledir. Sulara boğduğu işgal ettiği yerlerden çekilirken, arkada, bir yıkıntı, çöplük, bataklık, bırakır.
   Şehrimizi işgal eden UZUNÇAYIR BARAJ CANAVARI DA, aynısını yapmaktadır. Zaman, zaman şehrimizi işgal edip çekildiğinde arkada aynı yıkıntıyı bırakmaktadır. Çok büyük bir kirlilik, bataklık, pis bir görüntü, tablo, bırakmaktadır.
   Atatürk Mahallesi’nde ikamet eden bir okurum geldi. “Hocam, baraj çekilince arkada bıraktıklarını yakından gördün m? Adeta bir kirlilik tablosu. Onun yanında çevreye saldığı koku, ayrı bir kirlilik. Buna yetkililerde tanık olmaktadırlar. Buna rağmen herhangi bir tedbir alınmamaktadır. Hâlbuki Belediyenin, şehri kirletenlere, yasal olarak müdahale etme yetkisi var. Yeni değiştirilen kıyı yasası var. Yeni kıyı yasasında Valiliğe büyük yetkiler verilmiştir. İsterlerse, şehri kirleten Baraj canavarının şehri işgal etmesine izin vermeyebilirler. Şehri işgal edecek kadar su tutulmasına izin vermeyebilirler. Zaten Yasal kuralları yerine getirmeden adeta kaçak yapılan UZUN ÇAYIR Barajına gerekli müdahaleleri yapabilirler” diye dert yandı.
   Okurumun, dediği, yeni kıyı yasasını, gözden geçirdim. Bir kaç maddesinde yapılmış olan değişiklikle belediyelere kıyı şeridinde düzenlemeler yapma yetkisi verilmiş. Valiliğin izni ile kıyı şeridinde belediyenin düzenleme yapmasına, park, bahçe, yeşil alanlar yapmasına izin vermiş.
  Belediye, Baraj canavarının çekildiği alanlarda GOLE ÇETU benzeri parklar kuracağı gibi, canavarın geride bıraktığı kirliliği örtecek düzenlemeler çalışmalar yapabilir. Yeni GOLE ÇETULAR inşa edebilir.
   Şehir yaşamına, yaşamsal katkı sunacak bu düzenlemelerin yapılabilmesi için baraj canavarının şehir dışına çıkması için barajla elektrik üreten şirkete öneri götürülebilir. Belediye bu öneriyi götürebilir. Şehrin yaşamı, sağlığı için bu öneride ısrar edebilir. Belediyenin bu ısrarına Valilik makamı da destek olabilir.
  Baraj canavarının şehrin dışına çıkması halinde geride bıraktığı alanlarda yapılacak gerçekleştirilecek park ve bahçeler, yeşil alanlar, günümüz yaşamında şehrin yaşamına yaşamsal katkılar yapar. Şehre nefes aldıran akciğerleri olur.
   Oturduğu yerde gözleri sık sık kapanan okuruma, “Ne oluyor sana, eskilerin deyimi ile sabaha kadar beşik mi salladın” dedim. Başını salladı. Güldü. “Onun gibi, her nasılsa yattığım odaya girmiş bir sivrisinek sabaha kadar beni beşikteki gibi salladı” dedi.
   Evi, baraj canavarının çekilirken geride bıraktığı kirliliğin bataklığın kıyısındaymış.

 

 

Fikri TAŞ

[email protected]

Bu yazı toplam 893 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim