Alevi kültüründe bağlamanın önemine dikkat çeken Güngör,yurt içi ve yurtdışı olmak üzere bir çok yerden bağlama siparişi aldığını söylüyor.
Moğultay Mahallesi'ndeki eski sebze halinin içinde bulunan dükkanında mesleğini sürdürmeye çalışan 57 yaşındaki Hüsnü Güngör, 1978 yılında Pülümür'de babasının yanında bu mesleği öğrendiğini, 1992'de de kendi dükkanını açtığını söyledi.
Bağlamaları genellikle dut, ardıç, çınar, maun, ceviz ve gürgen ağaçlarından yaptığını ifade eden Güngör, "Aslında bağlama bütün ağaçlardan yapılır ama bu saydığım ağaç türlerinden yapılan bağlamaların sesi daha iyi çıkar. Ben gelmeden önce burada bağlama imalatçısı yoktu. İnsanlar, bağlamasının kopan bir telini yaptırmak için çevre illere gitmek zorunda kalıyordu"dedi.
Dersim’de bağlama işini yapan kişi sayısının sadece iki kişi olduğunu söyleyen Güngör, “Bağlama Alevi kültüründe önemli bir yere sahiptir.İnsanlar acılarını ve sevinçlerini kimseye kırmadan ve dökmeden bağlama yolu ile dile getirmiştir.Bende bu mesleğin devam etmesi için bu işi yapmak isteyen insanlara mesleği öğreterek katkı sunmak istiyorum.”diye konuştu.
İyi bağlama yapmanın uzun sabır ve bol emek istediğini sözlerine ekleyen Güngör, “Sesi en güzel bağlama dut ve ardıç ağacından yapılandır. Bir bağlamayı yapmak en az 10 günümü alıyor. Yapımı bir yıl süren bağlamalarımız bile oluyor. İstediğimiz sesi almamız için bir yılı gözden çıkarıyoruz.”şeklinde konuştu.
Bağlama mesleğinin yok olmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu dile getiren Güngör,Belediye ve diğer kurumların, bu mesleğin yaşatılması için kendisine gerekli desteği vermelerini istedi.