• BIST 10000.12
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 28 °C

3 Yıl önce açılan müze Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi ödülünü aldı

3 Yıl önce açılan müze Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi ödülünü aldı
Türkiye’nin en yeni müzelerinden olan Tunceli Müzesi, Avrupa Müze Akademisi tarafından verilen Luigi Micheletti Ödülü’ne layık görüldü. Müze, Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçildi.

3 yıllık geçmişine rağmen European Museum Academy Luigi Micheletti Ödüllerinde Avrupa’nın en iyi üç müzesi arasına giren Tunceli Müzesi, ikincilik ödülüne layık görüldü.

Türkiye’nin en yeni müzelerinden biri olan Tunceli Müzesi, 2 bin eserle kentin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. Kent merkezinde 1935 yılında Alman mimarlar tarafından çizilen ve bitiminin ardından uzun süre askeri kışla olarak kullanılan müze, 2015 yılında restorasyonu başlanarak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın online canlı katılımı ile kapılarını resmen ziyaretçilerine açmıştı.

5 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Tunceli Müzesi, 4 bloktan oluşan ve içerisinde kentin en eski tarihsel buluntularından çanak, çömlek, taş aletler, çeşitli madenlerden yapılmış eserlerin yanı yöreye ait inanç bölümünde Alevilik ile ilgili bilgi panoları ve ritüellerini temsil eden teşhir salonuyla da dikkat çekiyor.

Kent müzesi ve alınan ödüle ilişkin açıklama yapan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “2015 yılında dönemin idarecileri isabetli bir karar veriyorlar. Buranın Tunceli müzesi olarak hizmete girmesine cumhurbaşkanımızın uzaktan bağlanarak açmasıyla beraber 2020 yılında faaliyete geçiyor. Türkiye’nin en genç müzelerinden bir tanesi. En genç müzelerinden bir tanesi olmasına rağmen, şehrimizin çok kalabalık bir şehir olmamasına rağmen neredeyse bir senede şehir nüfusu kadar ziyaretçiyi kabul ediyor” dedi.

“Bu ödülle beraber Avrupa’dan daha çok teveccüh göreceğiz”

Tekbıyıkoğlu, “Tunceli müzesinin bu mimari özelliklerinden farklı olarak sergi açısından da bir farkı var. Burası bizim korunmuş Horasan inancımıza, Alevilik inancına ilişkin bir sergi alanı var. Bu açıdan da dikkat çekici. Tabi bu Avrupa’daki organizasyonlar tarafından da fark ediliyor. 2022 yılındaki Avrupa Komisyonu himayelerinde Avrupa Müze Forumu tarafından buranın farklı, değer katan bir müze olduğu tescillenip bir sertifika ödülüne layık görülüyor. 2023 yılında ise Avrupa Müze Akademisi Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi olarak tescilleniyor.Bu ödülle beraber Avrupa’dan daha çok teveccüh göreceğimizi daha çok ziyaretçimiz olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Vatandaşlardan Müze çalışanlarına  teşekkür”

Dersim bölgesinde önemli kazı çalışmaları yapan ve Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçilmesini sağlayan Tunceli Müzesi çalışanları vatandaşlar tarafından büyük takdir topladı.

Müzeyi gezen vatandaşlardan Erdal İlaslan, “Biz bu başarıyı ilk duyduğumuzda çok gururlandık. Sırf müzeyi gezmek için İzmir’den buraya geldim. İki gündür doya doya geziyorum. Arkadaşların çok büyük emeği var. Buradaki çalışanların, müze müdürü olsun hepsini taktir ediyorum emeklerine sağlık hepsine teşekkür ediyorum”şeklinde konuştu.

Helin Tunca, “Ben Dersime ilk defa geliyorum müzeye de ilk defa geliyorum. Dışardan bakıldığı zaman aslında çok büyük bir beklentim yoktu ama gezdiğim zaman çok geniş, çok detaylı anlatılmış, yazılar, video anlatımları, çok güzel eserler var. Daha iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyorum, çok değerli bir yer ”ifadesini kullandı.

Yalçın Gök, “İstanbul’dan geliyorum, müzeyi ilk kez gezdim, çok güzel bir müze yapmışlar. Emeğe geçen herkese teşekkür ederim, Türkiye’de ikinci bir müze seçildiğini duymuştum. Müze’nin dizaynı, girişi-çıkışı ve akıcılığı çok iyi, tekrardan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim