• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 19 °C

Vatandaşlar, peyzaj projesinin iptal edilmesini istiyor

Vatandaşlar, peyzaj projesinin iptal edilmesini istiyor
Dersim’de başta barajlar olmak üzere inanç yerlerine yönelik tahribatın arttığına dikkat çeken vatandaşlar, peyzaj projesinin hayata geçirilmesi halinde Munzur Gözelerinin doğallığını kaybedeceğini düşünüyor.

Vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri, yetkililerin projeden derhal vazgeçmesini istiyor.

Dersim merkeze 80, Ovacık (Pulur) ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Ziyaret köyünde bulunan ve Munzur Çayı'nın ana kaynağını oluşturan Munzur Baba Gözeleri, Aleviler için önemli inanç merkezleri arasında yer alıyor.

Fırat Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hazırlanan ve onaylanan Munzur Gözeleri peyzaj projesine ilişkin jandarma, Gözeler mesire alanında gerçekleştirilen her türlü faaliyeti yasakladı. Esnafla gönderilen tebligatta, alanda köylülerin piknik yapması, alkol tüketimi, stant ve hediyelik eşya satılması, yiyecek – içecek satışı, suya girilmesi, kalabalık gruplar halinde oturulması ve gezilmesi yasaklandı.

Çalışmanın yapılacağı alana gelen HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, inanç yerlerine yönelik yapılan bu çalışma ile bir halkın inancı ve dilinin yok edilmek istendiğini belirterek projeye tepki gösterdi.

Önlü, “Buralar önceden değiştirilerek bozuldu. Buranın dilini bozdular, kültürünü bozdular itikatını ve iletişimini bozdular. Buranın tarihini değiştirecekler, bu yenileme çalışması değil, babalarımızdan ve dedelerimizden gelen kültürün önü kesmek istiyorlar. İnancımızı ve dilimizi yok etmek istiyorlar. Diliniz ve kültürünüz bitirse Dersim’den bir şey kalmaz, bu insanlara hakaret ediyorlar. İnsanlar, inanç yerlerine ibadetleri için geliyorlar ama şuan jandarma tarafından yol kesilmiş insanların üstü aranıyor ve engelleniyor ”dedi.

DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Demirçivi “Karşımıza çıkarılan mevcut proje doğayı yok sayan, doğa üzerinde ciddi anlamda tadilatları öngören, buranın doğal yapısını bozan, insanların kutsiyet atfettikleri bu alan üzerinde ciddi anlamda tadilatlarla buranın mevcut dokusunu bozacaklarına dair kaygılar içindeyiz. Bu kaygılarımızı defalarca ilettik ancak cevap bulamadık. Şimdi kısa bir sürede bu projenin hayata geçirilmesi için bu alanın boşaltılması, ibadetin kesilmesi amaçlanıyor. Burası güvenlik kuvvetleri tarafından kontrol altına alınarak insanların geçişi engelleniyor”diye konuştu.

Munzur Baba Gözeleri’nin kendileri için önemli bir inanç yeri olduğunu ifade eden vatandaşlar, projenin ibadet yerlerine zarar vermesinden ötürü endişe ediyor.

Yazgül Dinler, “Burası bizim ziyaret alanımız neden ziyaret yerimizi bozuyorlar, burayı yıkmasınlar biz böyle seviyoruz. Buranın değiştirilmesini istemiyoruz. Burayı yapacaklarına gidip köy yollarını yapsınlar. Biz Alevilerin ellerinden burayı alacaklar ve Dersim’i kaybettirecekler ”diye konuştu.

Yaşar Yıldız, “Ben her yıl yurt dışından buraya geliyorum anacak bu yıl jandarma tarafından durduruldum ve sorgulandım. Bu memleket bizim memleketimiz, bizden kimlik soruluyor. Her taraf polis ve asker bu nasıl bir uygulama herkes ibadetini yapıyor ama biz sorgulanıyoruz. Neden böyle yapıyorlar biz Alevi olduğumuz için mi bunu bize yapıyorlar”dedi.

Yurdanur Toprak, “Burayı buzup süslemesinler, burası böyle güzel neden burayla uğraşıyorlar. Her taraf bitti burasımı kaldı. Hasankeyf’i batırdılar biz gördük, Sur’u batırdılar biz gördük sıra burada mı? Bizden ve Munzur’dan ne istiyorlar”şeklinde konuştu.

Elif İlker, “Burası böyle kalmalı kesinlikle karışmasınlar. Burası değiştirilirse ruhu gider ve güzelliği kalmaz. Biz burada esnaflık yapıyoruz sorun değil, biz aç kalmayı, yoksulluğu kabul ediyoruz ama buraya karışmasınlar”dedi.

Ali Ekber Gül adlı vatandaşta Munzur Baba Gözeleri’nin sadece Dersimlilerin değil tüm insanlığın mirası olduğu için doğal yapısının değiştirilmemesini ve projeden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Haber: Kenan Korkmaz

munzur-baba-gozeleri-(1).jpgmunzur-baba-gozeleri-(10).jpgmunzur-baba-gozeleri-(12).jpgmunzur-baba-gozeleri-(13).jpg

munzur-baba-gozeleri-(4).pngmunzur-baba-gozeleri-(1).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim