• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 28 °C

Unutulmaya yüz tutmuş aletleri günümüze taşıyor

Unutulmaya yüz tutmuş aletleri günümüze taşıyor
Pertek’in Ulupınar köyünde yaşayan Enver Hazır, geçmiş yıllarda kullanılan destar, silindir, su değirmeni, yün tarağı, harman makinası gibi birçok aleti hayal ve düş gücüyle yeniden şekillendiriyor.

Pertek ilçesi Ulupınar köyünde yaşayan emekli öğretmen Enver Hazır (77), tarihi tarımsal aletler ve köy aletlerini yeniden tasarlayarak, günümüze birer eser bırakmak istiyor. Geçmiş yıllarda kullanılan destar, silindir, su değirmeni, loğ, çıralık, yün tarağı, öküz kıran, harman makinası gibi birçok aleti Hazır’ın ellerinde yeniden tasarlanıyor. Ceviz, dut ve dardağan ağaçlarını kullanan Hazır, el emeğiyle yaptığı aletlerin bazılarını 2-3 ayda tamamlanırken, bazıları ise aynı gün içerisinde şekillendiriyor.

 

BAĞIŞTA BULUNACAK

Aletleri genelde kış aylarında yapan Hazır’ın amacı Dersim yöresine köy evlerinin tahtadan minyatürlerini yapmak olduğunu söyledi. Yaptıkları tüm aletleri köy evinde muhafaza eden Hazır, bunları bir belediye bünyesinde müzeye dönüşmesi için ücretsiz bağışta bulunacak. 

 

‘KAFES ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAR’

Yıllardır yaptığı tarımsal aletleri ilk kez gösteren Enver Hazır, ilk olarak hobi amaçlı keklik kafesi yaptığını, ancak zamanla düşüncesine kafes yapımının ters düştüğünü belirterek, “Kafeslerin temel amacı özgürlüğü kısıtlamaktır. Ben bir tek kuşun bile özgürlüğünü kısıtlamak istemeyerek, kafes yapmaktan vazgeçtim. Bir iki tane bende var, onlar da geçmişte kalanlar” dedi. 

 

‘HAYAL VE DÜŞ GÜCÜYLE BAŞARDIM’

Hazır, daha sonra, hiç kimseden eğitim almadan tamamen çocukken gördükleri tarımsal aletleri, hayal ve düş gücüyle yaptığını anlatarak, “Şu anda yaptığım birçok ürün piyasada yok. Çocukluk anılarımı yaşatmak istedim, çocukluğumda ne hayal ettiysem hepsini yaptım” diye belirtti.

 

‘TARİHİ BİR MİRAS BIRAKMAK İSTEDİM’

 Hazır, gelecek kuşağa bir miras bırakmak istediğini, bunu da tarımsal aletler ile yaptığını dile getirerek, şunları söyledi: “Yaptığım ürünlerin yüzde 98’i el oymasıdır. Sadece silme işleminde zımpara ve spiral kullanıyorum. Özelikle tarımsal aletleri yapmamın amacı tarihi günümüze taşımak ve çocukluk anılarımı miras bırakmaktır.  Genel de kış aylarında bu ürünleri yapıyorum. Yaz aylarında bağ bahçe yoğunluğundan zamanım olmuyor. Severek büyük bir zevkle yapıyorum. Yaptığım ürünler beni çok mutlu ediyor. Bu kış baya yoğun çalışacağım, yeni aletler üreteceğim.” 

 

‘GENÇLERİ KÖYÜME BEKLİYORUM’

Gençlerin gelip bu mesleği öğrenmesini isteyen Hazır, “Keşke köye gelseler onlara öğretsem. Ben köy dışında bir yerde yaşamak istemiyorum. Şehir hayatını sevmiyorum. Yoksa merkezi yerlerde ders vermek isterdim. Ancak özelikle bu ürünlerin köyde hissettiğin duygu ile bütünleşerek yapılmasının daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Gençleri köyüme davet ediyorum. Bu mesleği öğrenmelerini geleceğe taşımalarını istiyorum” dedi.

Kaynak: MA / Semra Turan

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim