• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 20 °C

Türkçe Olimpiyatları görkemli başladı

Türkçe Olimpiyatları görkemli başladı
Dünyanın 130 ülkesinden bine yakın öğrencinin katıldığı ve ''Gelin Tanış Olalım'' sloganıyla düzenlenen ''9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları''nın açılış töreni yapıldı.

GALERİ İÇİN TIKLAYIN

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkçe Olimpiyatları'nın, dünyanın 130 ülkesinden bine yakın öğrencinin, Türkiye'ye özgü şiirleri, türküleri, şarkıları okumasından veya halk oyunlarını oynamasından ibaret olmadığını, insanlığın aydınlık geleceğine ışık tutacak, yön verecek bir etkinlik olduğunu söyledi.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğinin (TÜRKÇEDER) 15-30 Haziran tarihleri arasında ''Gelin Tanış Olalım'' sloganıyla düzenlediği ''9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları''nın açılış töreni, Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı.

Spor spikeri Ertem Şener ile katılımcı öğrencilerin dönüşümlü olarak sunuculuğunu yaptığı açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Şahin, Türkçe Olimpiyatları'nın gittikçe uluslararası alanda çok önemli etkinlikler arasında yer almaya başladığını söyledi.

TBMM Başkanı olarak böyle bir etkinliğe Dolmabahçe Sarayı'nda ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Şahin, ''Bu saray, Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli sorumluluklar üstlenmiş, önemli kararların alındığı adeta idari bir merkezdi. Hele Topkapı Sarayı ile birlikte düşünecek olursak, bölgeye ve dünyaya yön veren çok önemli kararların alındığı, iki önemli tarihi merkez. Şimdi dünyanın 130 ülkesinden bine yakın genç, buraya geldiler ve inanıyorum ki bu gençler, tahsillerini tamamladıklarında ülkelerinde çok önemli görevlere gelecekler. Bu gençler, Topkapı Sarayı'nın ve bu sarayın dünyaya yön verdiği gibi, dünyaya kendi ülkelerinde yön verecek hale geleceklerdir'' diye konuştu.

''Türkçe Olimpiyatları, dünyanın 130 ülkesinden bine yakın öğrencinin, Türkiye'ye özgü şiirleri, türküleri, şarkıları okumasından veya halk oyunlarını oynamasından ibaret değildir. İnsanlığın aydınlık geleceğine ışık tutacak, yön verecek bir etkinliktir'' diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çünkü bu çocuklar dünyanın dört bir yanında faaliyette bulunan eğitim kurumlarından, Türk okullarından buraya geliyorlar. O Türk okulları ki cehalete karşı savaş açan okullardır. 'Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?' sualini kendilerine muhatap olarak gören okullardır. Bu gençler burada birbirleriyle tanışıyorlar, aynı zamanda dünya barışına da ciddi katkılarda bulunuyorlar, ciddi katkılarda bulunacaklar. Necip Fazıl Kısakürek, 'Bir Adam Yaratmak' adlı eserinde Osmanlı'yı tarif ederken şöyle der; 'Hani Yunus Emre ki kıyında geziyordu, hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu'. Bunu söylerken, Osmanlı'nın gittiği her yere eserler serdiğini de ifade eder.

Şimdi öylesine bir eğitim gönüllülüğü, eğitim hareketi var ki, gittikleri her yere eğitim kurumlarını serpiyorlar adeta. İşte o eğitim kurumlarının eserleri 9. kez Türkiye'de bir araya geliyorlar. Böylesine bir eğitim seferberliğini başlatanlara saygı sunuyorum, 'kendilerine selam olsun' diyorum. Zaman ve mekan mevhumunu tanımadan, dünyanın her bölgesinde bu faaliyetler içinde yer alanları saygı ve sevgiyle anıyorum.''

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇUBUKÇU

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da 13. yüzyılda tüm dünyanın savaş, kan ve kargaşayla boğulduğu bir dönemde, Yunus Emre'nin Anadolu topraklarının sevgi ve barış diliyle dünyaya seslendiğini anlatarak, bugün bu sevgi ve barış diliyle dünyaya seslenen çocukların yetişmekte olduğunu söyledi.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen ve her yıl katılımı daha da artan Türkçe Olimpiyatları ve kapsamındaki programların kendisini son derece heyecanlandırdığını dile getiren Çubukçu, ''Her yıl kaydedilen ilerleme ülkemiz adına, Türkçemiz adına, dünyada sevgi ve barış dilinin hakim olması adına umutlarımızı her geçen gün biraz daha çoğaltıyor'' şeklinde konuştu.

Büyük bir çaba ve özveriyle çocuklara büyük emekler veren öğretmenlere teşekkür eden Çubukçu, ''Aynı zamanda bu organizasyonun görünür görünmez sayısız kahramanı var, onları da kutluyorum. Dilimizin bir sevgi dili olması, dünyanın değişik ülkelerinde değişik çocuklar tarafından kullanılıyor olması ve gelecek nesillerin bir barış dili olarak Türkçe ile anlaşabiliyor olmaları bizleri gerçekten çok mutlu ediyor'' dedi.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam da bu yıl 9'uncusu düzenlenen olimpiyatların 5 kıtadan 130 ülkeden bine yakın öğrenci ve 350 öğretmenin katılımıyla başladığını söyledi.

Sağlam, olimpiyatlar kapsamında Türkiye'ye gelen ve ülkenin en güzel yerlerini gezen öğrencilerin, ülkelerine döndüklerine Türkiye'nin elçileri olacağını kaydetti.

5 kıtada bulunan Türk okullarındaki öğretmenlerin hepsinin birer kahraman ve hayatlarının destan olduğunu vurgulayan Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yıl 9'uncusunu düzenlediğimiz Türkçe Olimpiyatları'nın bir tek maksadı var. Anamızın ak sütü gibi helal olan Türkçemizi dünyada evrensel diller arasına ulaştırmak. 220 milyon insan Türkçe konuşuyor dünyada. Bu daha da genişleyecek, daha da genişliyor. 10 binlerce insan, 10 binlerce öğrenci Türkçe öğreniyor. Bunun en önemli maksadı, Türkçemizin yaygınlaşması, bilim ve sanat dili olması ve dünyaya evrensel dil olarak vurduğu damgayı sürdürmesidir. Başka bir maksadımız yok. Bunun için uğraşanlar, buna çaba harcayanlar, buna emek verenler, en başta bu işin ilhamını gören değerli büyüğümüz olmak üzere, kahraman öğretmenlerimiz ve onlara destek veren gönülleri en zengin iş adamlarımızı saygı ve minnetle selamlıyorum.''

ÇOCUKLARIN GÖSTERİLERİ

Olimpiyat tanıtım filmi ve reklamının gösterildiği törende çocuklar, Türkçe nostaljik şarkılar ile kendi dillerinde şarkılar seslendirdiler, gösteriler sundular. Attila İlhan'ın ''Ben Sana Mecburum'' adlı şiiri, Moğolistan ve Endonezya'dan gelen öğrenciler tarafından okundu. Bosna Hersekli öğrencinin kum sanatı gösterisi, izleyicilerin beğenisini kazandı.

Açılışta, Bosna Hersekli öğrenci tarafından Nazım Hikmet Ran'ın yazdığı ''Karlı Kayın Ormanı'' adlı şiirden uyarlanan şarkı da seslendirildi.

Moldova ekibinin zeybek gösterisi sunduğu açılış töreni, öğrenci korosu tarafından ''Yeni Bir Dünya'' adlı olimpiyat şarkısının seslendirilmesiyle sona erdi.

TBMM Başkanı Şahin, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da sahneye çıkarak bu şarkıya eşlik etti.

Geceye, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, eski bakanlardan Mehmet Ağar, iş adamları Ali Ağaoğlu ve Abdürrahim Albayrak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Öğrenciler, 15-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye genelindeki 24 ilde renkli gösteri ve şovlarla izleyici karşısına çıkacak. Olimpiyatların şarkı finali 21 Haziran, şiir finali de 22 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak. Ödül töreni ise 25 Haziran Cumartesi günü Ankara ASKİ Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Olimpiyatların kapanış töreni, 30 Haziran'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak.

AA

Kaynak : haber7.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim