• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 25 °C

Tunceli'de Kamer Genç'e Tepki

Tunceli'de Kamer Genç'e Tepki
CHP Tunceli Milletvekili ve CHP'nin birinci sıra adayı Kamer Genç'in bir gazeteye, "Biz Kürt değiliz, Türkoğlu Türküz" dediği iddiaları üzerine aralarında sanatçılarında bulunduğu bir grup, Kürtçe'nin Zazaki lehçesinde söyledikleri türkülerle Genç'i prote

CHP Tunceli Milletvekili ve CHP'nin birinci sıra adayı Kamer Genç'in bir gazeteye, "Biz Kürt değiliz, Türkoğlu Türküz" dediği iddiaları üzerine aralarında sanatçılarında bulunduğu bir grup, Kürtçe'nin Zazaki lehçesinde söyledikleri türkülerle Genç'i protesto etti. 
CHP Tunceli Milletvekili ve CHP'nin birinci sıra adayı Kamer Genç'in bir gazeteye, "Biz Kürt değiliz, Türkoğlu Türküz" dediği iddiaları üzerine aralarında sanatçılarında bulunduğu bir grup, Kürtçe'nin Zazaki lehçesinde söyledikleri türkülerle Genç'i protesto etti. Genç ise bu iddiayı yalanladı.

Tunceli'de aralarında sinemacı ve müzisyenlerin bulunduğu yaklaşık 100 kişi Kamer Genç'in bir gazetenin köşe yazarına "Biz Kürt Değiliz Türkoğlu Türküz" dediğini ve Tunceli'de Bdp'nin desteklediği bağımsız aday olan Ferhat Tunç'a hakaret ettiğini idda ederek, protesto gösterisinde bulundu. Belediye yer altı çarşısı üzerinde bir araya gelen protestocular Seyit Rıza Parkı'na kadar yürüdü. Sık sık "İnkarcı vekil istemiyoruz" sloganı atan grup adına açıklama yapan yerel ses sanatçısı Deniz Deman, Kamer Genç'in "Kürtler Şafii olur. Biz Şafii miyiz? Biz Türkoğlu Türküz "açıklamalarını yıllardır yaptıkları Kürtçe sanat çalışmalarına hakaret olarak algıladıklarını, Dersim'e ve Kürtlere dönük sürdürülen asimilasyoncu zihniyetin bir parçası olarak gördüklerini söyledi. Deman, şöyle dedi:

"Kamer Genç ve partisinin zihniyetine göre yıllarını Kürt müziğine, sinemasına, tiyatrosuna ve şiirine adamış biz sanatçılar ve edebiyatçılar Dersim'e ihanet ediyoruz. Kürtçe konuşan annelerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz meğer bizi asimile ediyorlarmış. Bir asırdır verilen varoluş mücadelesi meğer yanlış imiş! Sadece Kürtçe şarkı söylediği için hapis yatan, sürgüne gitmek zorunda kalan, Kürtçe sanat yaptığı için bedel ödeyen bunca insan yanlış yoldaymış meğer! Kamer Genç'in bu açıklamalarını, bir halkın en temel hakları olan diline, kültürüne ve kimliğine dönük geliştirilen sistematik yok etme çalışmalarının bir parçası olarak görüyoruz"

Kamer Genç'in aynı köşe yazarına 'Kimdir Ferhat Tunç' saz çalmanın dışında ne yapar bu adam? Ne yapmış acaba Dersim için? Ne faydası olmuş bu adamın?" dediğini iddia eden Deman, "Bu sözleriyle sanat ve sanatçıyı aşağıladığını düşünüyoruz. Bu yaklaşımın bir sanat eserine ucube deyip yıktıran zihniyetten hiçbir farkı yoktur" dedi Açıklamanın ardında Tuncelili sanatçılar ve sinemacılar hep birlikte Kürtçenin Zazazaki lehçesinde türküler seslendirdikten sonra olaysız dağıldılar.

Kamer Genç İDDİALARI YALANLADI

CHP Tunceli Milletvekili adayı Kamer Genç ise, iddiaları yalanladı. Tunceli'den yedi dönemdir seçime girdiğini belirten Genç, şunları söyledi:

"Siyasi rakibim hakkında bu Sevilay denilen kişi göklere çıkaran bir yazı yazınca ona sordum. Sen nereden tanıyorsun bu adamı? Dersim'i nereden tanıyorsun, geldin mi Dersim'e? Yok efendim ben gelip gitmedim deyince ben de nereden biliyorsun dedim. Sonra başladı ulu orta konuşmaya. Ben ona ne biz Türk oğlu Türküz ne de Kürt oğlu Kürdüz dedim. Beni tanıyanlar bilir. Ben, ne Zazaca ne Kürtçe bilirim. Benim ana dilim Dersimce'dir. 8 yaşıma kadar Dersimce biliyordum sonra Türkçe öğrendim. Benim öteden beri düşüncelerim budur. Bu lafların dışında bir şey söylemedim. Varsa Sevilay denilen kişi açsın ses kayıtlarını sonuçlarına katlanırım. Kaldı ki birinin Türkoğlu Türk, Kürtoğlu Kürt olması kusur da teşkil etmez ama ben bu ifadeleri kullanmadım"

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim