• BIST 9572.07
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

Sürü sahipleri yasakların kaldırılmasını istiyor

Sürü sahipleri yasakların kaldırılmasını istiyor
Dersim’de küçükbaş hayvan besiciliği yapan vatandaşlar, yasakların olmadığı güvenli bir ortamda hayvancılık yapmak istiyor.

Nüfusun büyük bölümünün geçimini hayvancılık ve tarım ile sağladığı Dersim’de yaz mevsimiyle birlikte hayvanlarını yaylalara çıkartan sürü sahipleri her yıl bazı yaylaların güvenlik nedeniyle sürülere yasaklanmasından ötürü olumsuz etkileniyor.
Dersim'deki bu yılda 30 bölge, 1-15 Temmuz tarihleri arasında Özel Güvenlik Bölgesi ilan edildi. Bu karardan en çok etkilenenler ise sürü sahipleri oldu.
Yoğun olarak Çemişgezek ve Pertek ilçesinden gelerek kiraladıkları yaylalara yerleşen sürü sahipleri, kurdukları çadırlarda zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor. Sürü sahipleri, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor.
Sürü sahipleri, ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edilmeleri nedeniyle yasak olan yaylaların sürülere bir an evvel açılmasını istiyor.
Pertek ilçesine bağlı Yemişdere(Kurmeş) köyünden Pülümür ilçesine bağlı Karagöl yaylasına gelen Hakan Gürbüz, yetkililerin sorunlarına çözüm bulması için çağrıda bulunuyor.
Hakan Gürbüz, şunları söyledi: “Yaylarımızın birçoğu sürü girişine kapalı. Mevcut olan yaylalar da kısıtlı olduğu için ve dar olduğu için sorun yaşıyoruz. Yaylalarımız az ancak hayvan sayımız yüksek olduğu için bu meralardan verim alamıyoruz. Devlet, yasak olan yaylaları açarsa daha çok verim alırız, hayvancılık daha da artar. Yetkililer sorunlarımızı duysun istiyoruz.”dedi.
Zor şartlar altında yüksek fiyatlarla yayla kiralayan sürü sahipleri, kendilerine gerekli hizmetin verilmediğini söylüyor.
Meralara yatırım yapılmamasını eleştiren Erdal Sarı: “Biz bu dağa geldik ama istiyoruz ki bütün dağlar serbest olsun bütün yaylalardaki yasak kaldırılsın, burada çok sıkıntılarımız var. Su yok, tuvalet ve banyo yok. Bu sorunlarımızın çözülmesi gerekiyor”
Haber: Ali Haydar Gözlü

 

 

suru-sahipleri-(3).jpgsuru-sahipleri-(4).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim