• BIST 9543.3
  • Altın 2486.68
  • Dolar 32.5006
  • Euro 34.8119
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

STK ve Partilerden 'Dersim' açıklaması

STK ve Partilerden 'Dersim' açıklaması
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, ‘Dersim’ ismine ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan HDP Dersim İl Eş Başkanı Hıdır Çiçek, “Dersim ismi, halkın ortak iradesi ve isteğidir. Tunceli, buraya gelen müfettişlerin buraya bir ‘Tunç eli gerekir’ ibaresinden hareketle Tunceli adı verilmiştir. Dersim adı, binlerce yıldır burada yaşayan kadim halkların adıdır. Tunceli ise, katliamın, tecavüzün, soykırımın adıdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamayı okuyan EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, “Belediye Meclisinin aldığı ‘Dersim’ kararı sonrasında gerek medyada ve gerekse sosyal medyada konu ile ilgili çok yönlü tartışmalar yürütüldü, yürütülüyor. Bugün kendisini sağcı ve solcu olarak tanımlayan farklı çevrelerin Dersim adı ve Dersim halkının iradesi karşısında tekçiliği savunma noktasında birleştiğini görüyoruz. Kimi çevrelerse bugün Dersim’i savunmanın zamansız ve gereksiz olduğunu söylüyorlar. Oysa “Tunceli” 1937-1938 katliamı ile başlayan ve bugün tek adam rejimi tarafından sürdürülen tekçiliğin, Dersim ise halkın iradesinde en somut ifadesini bulan tekçiliğe karşı baş eğmez bir mücadele tarihinin ve demokrasi mücadelesinin sembolüdür” diye konuştu.

Tekin,“Dersimliler olarak bizler, bu zihniyeti ve anlayışı kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Dersim, kültürel bir coğrafyanın yüzyılları kapsayan adıdır. Alevi-Kızılbaş inancının serçeşmesidir. Dersim adına yöneltilen saldırı, toplumsal varlığımıza, tüm insani değerlerimize yöneltilen bir saldırıdır.”dedi.

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Dersim, bir halkın tarihsel hafızasıdır. Tunceli ismi ise bir katliamı yasallaştırarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızanın silinmesinin adıdır.

Bu nedenledir ki Dersimliler hiçbir zaman ‘Tunç-eli’ yada ‘Tunceli’ ismini istemediler ve kullanmadılar.
Bugün belediye binasına Dersim tabelasının asılma kararını engelleyen rejimin başında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda meclis kürsüsünde devletin Dersim’de yaptığı katliamları uzun uzadıya anlattığını da unutmamak lazım. O dönemin tartışmalarında “eğer literatürde devlet adına özür dilemek varsa, ben özür diliyorum” söylemi Cumhurbaşkanına aittir. Dersim adı hiçbir siyasi çıkara alet edilemez. Dersim katliamı ile yüzleşmek ve Dersim adının geri verilmesi, hakikatlerin açığa çıkarılması aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesi, toplumsal barışın tesis edilmesi anlamına gelecektir.”

 

SUÇ DUYURUSU

Açıklamada konuşan, mazbatası elinden alınan meclis üyesi Özcan Ateş, Valiliğe gidip ifade verdiklerini belirterek “Valiliğin yürütmeyi durdurma talebi kabul edildi. Bugün bizi ifadeye çağırdılar. Sürecin takipçisi olacağız. Bu uygulamayı kınıyoruz, lanetliyoruz.

Öte yandan Tunceli Barosu öncülüğünde sivil toplum kuruluşları suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek açıklamayı bitirdiler.

 

stk-ve-partilerden-dersim-aciklamasi-(3).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim