• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 23 °C

Sarımsağı koruma projesi kabul edildi

Sarımsağı koruma projesi kabul edildi
Tunceli Sarımsağının korunması ve geliştirilmesi projesi kabul edildi.

Tunceli Sarımsağının korunması ve geliştirilmesi projesi kabul edildi.
Tunceli Sarımsağı, kimyasal yapısının kültür sarımsağına benzemesi nedeniyle yöre halkımız tarafından dağlardan toplanarak “Dağ Sarımsağı” olarak adlandırılmakta ve satışı yapılmaktadır. Bitkinin endemik olması ve “Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı”nda zarar görebilir bitkiler grubunda kabul edilmesi Tunceli Sarımsağı’nın önemini göstermektedir. Tunceli Sarımsağı, Dünyada sadece Tunceli’de ve özellikle Munzur Dağları eteklerinde yer alan Ovacık ve Pülümür İlçelerinde yaygın olarak bulunan endemik bir bitki türüdür. Endemik bir bitki olmasına rağmen Tunceli Sarımsağı’nın korunmasına ilişkin ciddi bir çalışma günümüze kadar yapılmamıştı.
Bu kapsamda 2011 yılında Vali Mustafa Taşkesen’ni talimatıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Proje ekibi tarafından hazırlanarak Fırat Kalkınma Ajansı'na sunulan “Tunceli Sarımsağı’nın Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” kabul edildi. Proje kapsamında;
 
             İl Müdürlüğü bünyesinde tohum üretim yastıkları hazırlanarak üretilecek olan üretim materyali, üreticilere dağıtılacak.
 
              Bu proje ile “Coğrafi İşaretleme Tescili” alınarak endemik olan bu ürünün koruma altına alınması ve kullanım hakkı belgelendirilecek.
 
              Başlatılan projeyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kontrolünde İl Müdürlüğü uygulama bahçesinde deneme üretimleri yapılacak. Çalışmalar için müdürlük tarafından bir teknik ekip görevlendirildi.
 
             Bilimsel araştırmalar yapılması, makalelerin ve raporların hazırlanması için üniversitelerle işbirliği yapılarak, Üniversite Öğretim Üyelerinin yer aldığı Bilim-Araştırma Kurulu oluşturulacak. Yapılan çalışmalar, uluslararası çalışmalarda kullanılması için İngilizce olarak yayınlanacak.
 
            Tunceli Sarımsağı’nın kültüre alınarak tarımsal alanda üretiminin yapılmasını sağlamak için ve öncelikle iç piyasada satışa sunulabilmesi, depolama ve paketleme yöntemlerinin geliştirilmesi için çiftçi toplantıları ve seminerler düzenlenecek.
 
            Tunceli Sarımsağı’nın tanıtımı için gerekli olan afiş, pankart çalışmaları yapılacak. Hazırlanan bu afiş ve pankartların mümkün olduğunca geniş kitlelere ulaştırılması sağlanacak. Aynı zamanda Tunceli Sarımsağı ile ilgili bilgilerin bulunduğu tabelalar hem İngilizce hem Türkçe hazırlanarak Tunceli Sarımsağı’nın yetişme alanlarına yerleştirilecek.
 
            Yöre halkının ticari amaçla topladığı Tunceli Sarımsağı’nın korunması amacıyla yöre halkını bilinçlendirmek için Tunceli Merkez, Ovacık, Pülümür ve Nazimiye İlçelerinde 4 "Bilinçlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı" yapılacak.
 
            Tunceli Sarımsağı’nın ve aynı zamanda bölgedeki diğer endemik bitkilerin tanıtımı için web sayfası oluşturulacak.
 
3 Eylül tarihinde Malatya Fırat Kalkınma Ajansı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme ile projenin uygulanmasına başlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim