• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

Organik meyveler kadınlar için geçim kaynağı oldu VİDEO

Organik meyveler kadınlar için geçim kaynağı oldu   VİDEO
Hozat’a bağlı Taner Köyü’ndeki kadınlar, arazide yetişen ağaçlardan uzun uğraşlar sonucu topladığı organik meyvelerin marmelatını kendi kurdukları imalathanelerinde yapıp satıyor.

Hozat dağlarından toplanan kuşburnu, alıç, erik, elma ve armut gibi organik meyvelerden yapılan marmelat köydeki kadınların geçim kaynağı oldu.

Taner köylü kadınlar, imece usulü dağlardan uzun uğraşlar sonucu topladıkları kuşburnu, alıç, armut ve erikleri yıkayıp ardından kazanlarda kaynatıyor. Daha sonra ezilen meyveler elekten geçirilip, ayıklanıyor. Kadınlar bütün bu işlemleri geleneksel hali ile uyguluyor.

Ardından tekrar kaynatılarak marmelat halini alıyor. Organik olan bu marmelat kavanozlara konulup satışa hazır hale geliyor. Tamamen doğal olan satılan marmelatlar yörede ilgi görüyor.

Toplanmasından yıkanmasına, kaynatılıp kavanozlara konulmasına değin kadın emeği ile ortaya çıkan marmelatlar artık erkek eli ile değil kadın eli ile pazara sürülüyor.

Taner Köyü Ev Yapımı Reçelleri’nin öncülüğünü yapan Nermin Akbalık, yaptıkları kolektif çalışmayı şöyle aktarıyor:

”Biz bir ilki gerçekleştiriyoruz. Doğamızdan topladığımız ürünleri, kadınlarla ortak bir şekilde getirip marmelat ve reçel yapıyoruz. El değmeden ürünleri toplayıp annelerimizin, nenelerimizin yaptığı konserve vb ürünleri marmelat haline getiriyoruz. Bu girişime 4 kadınla birlikte geçen sene başladık. Bu sene biraz daha büyüterek daha fazla kadınla ortak yapabilmek için imalathanemizi kurduk. Annelerimizin nenelerimizin geleneksel biçimde yaptığı ürünleri aynı şekil yapıyoruz. Bir aydır üretimimiz artmış durumda. Bir ekonomik bağımsızlığımız yok ne yapalım diye düşündük. Dağlarda yetişen ürünlerimizi değerlendirmek istedik. Hem o ağaçlar yaşayacak hem de kadınlar ekonomik bağımsızlığını kazanacak.”dedi.

Çalışmalarda bulunan Güven Akgül ise, “Kadınların dahil olduğu kolektif bir şekilde çalışma sistemi kurmak. Çünkü geleceğe dair planlar kuracaksak kadınlarla yapmamız gerekir. Erkek egemen sistemde kadınların böyle bir iş yapması için çabalıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin toplanmasından şişelemesine kadar kadınların alın teri mevcut. Üretimimiz geçen sene başladı. Her zaman topraklarımıza dönelim buradan gitmeyelim diyoruz. Biz de bu konuda değerlendirme yapınca böyle bir fikir ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Haber: Kenan Korkmaz

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim