• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 10 °C

Organik fasulye hasadı başladı

Organik fasulye hasadı başladı
Ovacık ilçesinde, tamamen doğal koşullarda yetiştirilen Ovacık organik kuru fasulyesinin hasadına başlandı.

Lezzeti, tanesinin küçük oluşu ve erken pişmesi nedeniyle diğer fasulye türlerinden ayrılan Ovacık kuru fasulyesi, Türkiye pazarında rekabet etmeye çalışıyor.

Ovacık'ta 4 bin 150 hektar alana ekilen kuru fasulyeden 2018 yılında 180 ton ürün elde edildi. Ovacık'ın başlıca gelir kaynakları arasında yer alan organik kuru fasulye ile çok sayıda aile geçimini sağlıyor.

Lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakan ve hemen her evin tenceresinde kaynayan kuru fasulye, kalitesine göre kilosu 15 ile 30 lira arasında değişen fiyatlarla başta çevre illere daha sonra yurt dışına satışa sunuluyor.

Ovacık ilçesine bağlı Kedek köyünde vatandaşlar her yıl eylül ayında başlattıkları fasulye hasadı işlemine başlamış durumda.

Üreticiler mevsim şartlarının uygun gitmesi nedeniyle bu yıl ki hasattan memnun görünüyor.

Ovacık Belediyesi eski Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun 5 yıl önce üreticilere desteğinin ardından ilçede fasulye eken üretici sayında artış olmuş.

Fasulyenin birçok kişi tarafından ekildiğini ve üretim hayatının canlandığına dikkat çeken üreticilerden Orhan Balk, “Başkan Maçoğlu zamanında vatandaşlara tohum ve traktör desteği verildi. Bu desteğin ardından genç insanlar, işsiz insanlar fasulye ekmeye başladılar ve kazanmaya başladılar. Fasulyemiz tamamen doğaldır, içinde gübre yoktur ve organiktir”dedi.

Ayşe Sarıgül, “Eskiden tüccarlar fasulyemizi alırlardı ve bizi kandırırlardı. Ürünümüzü alırlardı ve paramızı bazen vermezlerdi ve ödemelerimizi geciktirirlerdi. Şimdi ürünümüzü kooperatif sayesinde alınıyor ve paramız zamanında ödeniyor”şeklinde konuştu.

Ovacık Belediyesi tarafından başlatılan üretim seferberliğinin üreticilere olumlu yansıdığına dikkat çeken Ovacık Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı İnan Kayır, üreticilerin bu yıl daha fazla ürün elde edeceklerini söyledi.

Kayır, “Geçen yıl kooperatif olarak 140 ton fasulye elde ettik. Bu yılda verim iyi geçti 200 tonun üstünde ürün elde etmeyi bekliyoruz. Önceden insanların fasulye ekmeye gücü yoktu, biz tohum desteği verdik insanlar daha fazla ekmeye başladı.”dedi.

Ovacık ilçesinde üretilen organik kuru fasulye, diğer fasulyelere göre pişmesi ve lezzeti güzel olduğu için daha çok tercih ediliyor.

Haber: Kenan Korkmaz

fasulye-hasadi-basladi-(2).jpgfasulye-hasadi-basladi-(3).jpgfasulye-hasadi-basladi-(4).jpgfasulye-hasadi-basladi-(6).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim