• BIST 9887.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 25 °C

Ölüm Orucunun Bitmesine Davul-Zurnalı Kutlamaya Tepki

Ölüm Orucunun Bitmesine Davul-Zurnalı Kutlamaya Tepki
Tunceli'de güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen kardeşinin mezarının açılması için ölüm orucunda bulunan Hüsnü Yıldız'ın mezarların açılmasıyla birlikte eylemini 66'ıncı gününde sona erdirmesi davul-zurna ile kutlandı.

Tunceli'de güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen kardeşinin mezarının açılması için ölüm orucunda bulunan Hüsnü Yıldız'ın mezarların açılmasıyla birlikte eylemini 66'ıncı gününde sona erdirmesi davul-zurna ile kutlandı.
 
Tunceli'de güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen kardeşinin mezarının açılması için ölüm orucunda bulunan Hüsnü Yıldız'ın mezarların açılmasıyla birlikte eylemini 66'ıncı gününde sona erdirmesi davul-zurna ile kutlandı. Kutlamaya, Tunceli Demokrasi Platformu basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Çemişgezek İlçesi'nde 14 yıl önce güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülüp gömüldükleri belirtilen mezarda kardeşi Ali Yıldız'ın da bulunduğunu ve mezarın açılıp kardeşinin cenazesini kendilerine verilmesini isteyen Hüsnü Yıldız, ölüm orucuna başladı. Malatya Özel Yetkili Savcılığı'nın mezarların açılmasına karar verip, kazı çalışması yapması üzerine Hüsnü Yıldız, eylemini 66'ıncı gününde sona erdirdi. Yıldız, kendisine destek sivil toplum örgütleri ve diğer kişilerle birlikte eylemini sonlandırması davul-zurna eşliğinde kutlandı.

Tunceli Demokrasi Platformu bugün düzenlediği basın toplantısında, toplu mezarların açılmasından sonra yapılan kutlamaya katılanları temsicilerini kınadı. Dönem sözcüsü Sevim Çiçek, CHP'li milletvekili Hüseyin Aygün'ün provakasyon yaratmaya çalıştığını belirterek, şöyle dedi:

"CHP'li vekil Hüseyin Aygün, internet sitesinde toplu mezara gömülen PKK'liler için 'insancıklar' ifadesini kullanmakta, TAYAD'lılara da 'iltifatlar' yağdırmaktadır. Değerlerimize çocuklarımıza, mezarlarımıza dönük bu saygısızlığı, aileler ve tüm kurumlar adına şiddetle kınıyoruz. Çemişgezek toplu katliam alanında CHP'li vekil başta olmak üzere bu provakatif tutumu sergileyenleri, bu tutum üzerinden siyasi rant uman zihniyeti, basın açıklamasını CHP'li vekilin yapmasını ve bu zemini ona sunanları, CHP'li vekilin bir gazeteciye dönük saldırısını ve akşam saatlerinde halaylarla büyük bir acıyı bir zafer havasında kutlamaya çeviren yaklaşımı kınıyoruz. "

"AİLELERİ SAVCILARA, PKK'LI DİYE ŞİKAYET ETTİ"

Çiçek, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile TAYAD'lı ailelerin bazı avukatlarının birlikte hareket ederek, İHD yöneticisi bazı avukatlar ve Baro Başkanı ile MEYADER'li ailelere sözlü sataştıklarını ileri sürdü. Çiçek, CHP'li vekil, kazı çalışmalarının yapıldığı esnada kendisinin kazı alanından ayrılmasını isteyen ailelerin tepkileri üzerine Cumhuriyet Savcıları'na dönerek, "PKK'nin son provokasyonu, müdahale edin' diyerek acılı aileleri hedef göstermiştir. Kendini TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olarak ifade eden jurnalci CHP'li vekilin, kişilerin masumiyet karinesini ihlal eder tutumunu kınıyoruz. Ayrıca bu tutum kişinin bu komisyon üyeliğinden alınmasını gerektir nitelikte bir suçtur" dedi.

CHP'li Aygün'ün yanındaki avukatların, çalışmayı yürüten savcı ve görevli polislerle samimi tavır içerisinde olduğuna dikkat çeken Çiçek, şunları söyledi:

"Kazı alanına ailelerin ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin gelmesi sırasında daha önce polisler eşliğinde girmiş olan CHP'li vekilin alanı terk etmesini isteyen aileler başta, CHP'li vekilin danışmanı olduğu söylenen Yaşar Kaya ve CHP yanlısı birkaç kişi ile TAYAD'lılar tarafından susturulmak istenmiş, polisler önünde aileler ve bazı isimler hedef alınarak, provokasyona zemin hazırlanmış, kitle birbirine düşürülmek istenmiştir. Mehmet Ağar döneminde uzun yıllar DYP Tunceli İl Başkanlığı yapan Bekir Gündoğan ile aynı dönemde görev alan arkadaşları, CHP'li Vekil Aygün tarafından kazı alanına getirilmesi, aileler içinde ciddi rahatsızlık yaratmıştır. Ailelerin bu kişileri alanda istemediği belirtilmesine rağmen mezar alanı terk etmemeleri, acıyı daha da artırmıştır ki mezarların toplumsal değer olarak görüldüğü Dersim kültüründe de son derece saygısız bir tavırdır. "

Kaynak: DHA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim