• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 13 °C

Nupelda ve Ayaz kardeşlerin ailesine ziyaret

Nupelda ve Ayaz kardeşlerin ailesine ziyaret
Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, Sanatçı Muharrem Temiz, Pir Eren Yıldırım ve ADFE temsilcileri, Ovacik'ta patlayıcının inflak etmesi sonucu yaşamını yitiren Ayaz ile Nupelda kardeşlerin ailesine ziyarette bulundu.

Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri’nde gülbeng vererek çılalar yakan pirler ziyaretle niyazlaştıktan sonra açıklamalarda bulundu.

İmam Rıza Ocağı Piri Celal Fırat, Dersim topraklarına Alevi Dernekler Federasyonu olarak ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek “Bu kadim topraklarda ziyaretgahlarımızı, türbelerimizi, mevcut konumda olduğumuz Munzur Gözeleri’ni ziyaret etmek ve derneklerle etkin diyalog kurmak için geldik. Bu topraklar çok acılar ve çok güzellikler gördü; Baba Mansurlar gibi, Düzgün Babalar gibi onlarca yüzlerce ulu çınarlar gördü. Bu topraklar hala acılar yaşıyor. İnsanlar, ırklarından inanışlarından kaynaklı ötekileştiriliyorlar, sürgün ediliyorlar, katlediliyorlar. Burada her yerden sular çıkıyor biz de insanların gönlünden sevginin fışkırmasını arzuluyoruz. Toplum birbirinin elinden tutamıyor, biz bu toprakların evlatlarıyız. Hepimizin sorumlulukları var. Federasyon olarak özellikle biz kültürel, inançsal anlamda yapılaşma içerisindeyiz. Ocaklarımıza, sivil toplum örgütleriyle diyaloğumuzu perçinlemek istiyoruz. Bu anlamda görüşmelerimiz olacak. Bu bölgeye ne katkı sunabiliriz diye görüşmeler yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

“HALKIYLA TABİATLA BARIŞIK OLMAYAN BİR ZİHNİYET VAR”

Munzur Gözeleri’nin ticarete açılmasını eleştiren Fırat, “İnsanlar akın akın ziyaretgaha geliyorlar. Yurt dışından geliyorlar, biz İstanbul’dan geldik. Burası kutsal mekandır. Ticari çıkar gözetmemek gerekiyor. Burada insanların köylerinden çıkartılacağı söyleniyor, maden ocaklarından bahsediliyor. Bu kesinlikle kabul göreceğimiz bir şey değil. Halkıyla barışık olmayan, tabiatla barışık olmayan bir zihniyet var. Bu mantık doğru değil. Her tür siyasal sorunlarımızı ortak platformda oturup konuşmamız lazım. Bu mantığa karşı etkin bir şekilde sadece Aleviler değil, coğrafyada yaşayan tüm halklarla el ele tutuşmak lazım. 23 Haziran seçimlerinde gördük, bununla sonuçlandırmamak lazım. İnsanlarla yan yana gelmek lazım. Bizlerin bir sözü var; 72 millete aynı nazarda bakan bir milletiz, bunu samimi olarak söylememiz lazım. Bunu söylüyoruz ama birbirimizi aynı gözle görmüyoruz” diye konuştu.

 

“TOPLUMSAL DİRENÇ VE BİLİNÇ YARATMAK GEREKİYOR”

Alevi Dernekler Federasyonu ziyaretinde bulunan sanatçı Muharrem Temiz de, Munzur Gözeleri’ndeki yapılaşma ve ticarileşmeye tepki göstererek “Munzur Baba, bu coğrafya için çok önemli bir inanç merkezi. Ben, bu toplumun inanç değerleri üzerinden rant sağlanmasını, başka başka yerlere pazarlanmasını asla kabul etmiyorum. Bu toplumun da etmemesi gerekir. Bununla ilgili toplumsal bir direnç ve bilinç yaratmak zorundayız. Bu coğrafyanın dokusu, kalbi, ciğeri buralardır. Hem inanç hem kültür hem de doğa anlamında. Bunları korumamız gerekiyor. burada maden ocaklarına, şirketlere zemin hazırlanıyor. Bu da devletin organlarının ayıbıdır diye düşünüyorum. Kadim bir inancın merkezi burası. Bu inancın, değerlerin dinamikleriyle uğraşmamak lazım. Buna ilişkin toplumsal bilinç yaratarak karşı durmak lazım” dedi.

 

“İKİ MASUM BEDENİ IŞIKLARA YOLDAŞ EDEN YEZİT ANLAYIŞIDIR”

Alevi Dernekler Federasyonu temsilcileri, Munzur Gözeleri ziyaretinin ardından Nupelda ve Ayaz kardeşlerin ailesini ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Pir Eren Yıldırım, “Türkiye’deki hava hiç kabul edemeyeceğimiz bir hava. Biz ADFE olarak 4-5 günlük bir programla Dersim topraklarına geldik. Dersim toprakları, Alevi kutsallarının yaşadığı topraklar. Toprakların cennet koktuğu, Munzur’un özgürlük çığlığıyla aktığı şu güzel topraklarda barış, sevgi duyguları hakim olması gerekiyorken iki masum beden meleklere karıştı, ışıklara yoldaş oldu. Bu kabul edilebilir değil. Çocukların bu topraklarda yaşıyor olması, Alevi anne babadan dünyaya gelmiş olması çok önemli değil. Sonuçta iki masum bedeni ışıklara yoldaş eden bir Yezit anlayışı var. 1400 yıl önce yaşanmasına rağmen hala aynı acısını yaşadığımız Kerbela olayı var. Kerbela bitmedi günümüzde devam ediyor. Gün geliyor iki masum bedenin canını alabiliyor. Dünyanın neresinde olursa olsun zalimin karşısında mazlumun yanında olan bir inancın mensuplarıyız. İnancımızda barış, kardeşlik, sevgi vardır” dedi.

Yıldırım, “Çocuklarımız ölmesin, analarımız ağlamasın, insanın gerçekten onurlu, özgür bir şekilde yaşayacağı bir dünya kurulsun; biz Aleviler olarak bunun mücadelesini verdik, vermeye de devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bugün de Demokratik Aleviler Derneği’ni ziyaret eden ADFE üyeleri ardından da Baba Mansur etkinliğine katıldı.

nupelda-ve-ayaz-kardeslerin-ailesine-ziyaret--(1).jpgnupelda-ve-ayaz-kardeslerin-ailesine-ziyaret--(2).jpgnupelda-ve-ayaz-kardeslerin-ailesine-ziyaret--(4).jpgnupelda-ve-ayaz-kardeslerin-ailesine-ziyaret--(5).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim