• BIST 8715.56
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.1052
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

Munzur’un Çocuklarının (TEOG) Sınav Başarısı Üzerine

Sabit MENTEŞE

Munzur’un Çocuklarının Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınav

Başarısı Üzerine

Çocukları yarış atına çeviren ve eğitimi piyasalaştıran benzer tüm uygulamaların sonucu yakın zaman örneklerinden Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 13 yaşındaki Ayşe Berrin Yılmazlar’ın 2016 Ocak TEOG sınavında beklediği puanı alamayınca bunalıma girip intihar edişini unutmamak kaydıyla;  yazmak isteyip de bir türlü yazamadıklarımdan biri Munzur’un çocuklarının TEOG başarısıyla ilgili olandı. Nedenlerini bir yerde tartışmaya da açmayı amaçladığım bu yazımda, ötekileştirilmiş bir coğrafyanın çocukları olarak gelinen noktada, beklenenin üzerinde gösterdikleri başarı takdire şayandır.

Tunceli/Dersim’in birkaç yıldır üst üste TEOG’da gösterdiği başarı yönelik dikkatler bu kez nedenlerine yoğunlaşmıştır. Ciddi bir bilimsel araştırma konusu olacak TEOG başarısında etkili faktörlerin Tunceli/Dersim ölçeğinde neler olduğu mutlaka araştırılmalıdır. Yapılan informal tartışma ve değerlendirmelerde çocukların TEOG başarısında öğretmen faktörü öne çıkmaktadır. Önceki yıllarda, sözgelimi 12 Eylül 1980 darbesi sonrası kendi yöresinde öğretmenlik yapma yasağı ve yaşanan sürgün ve Tunceli’ye gelen kamu görevlisi kişilerin eşlerinin önemli bir kesiminin öğretmen olması, dolayısıyla sık sık öğretmeni değişen öğrenci doğaldır ki bu durumdan olumsuz etkilenecekti. Şimdilerde Tunceli/Dersimde görev yapan öğretmenler büyük çoğunlukla yöre çocukları. Öğretmen hareketliliği yok gibi.  Birinci sınıftan başlayarak bir öğretmen aldığı çocukları üst sınıflara ve TEOG’a kadar götürebilmekte. Ancak öğretmenlerin yöre çocukları olması yanında sahip oldukları dünya görüşü ve eğitim felsefeleri de önemli başarı girdisidir. Siyasallaşmış ya da sınıf bilincine ermiş bir öğretmen, çocuğun menşeine bakmaksızın eğitimde ilişkin sorumluluğunun bilincindedir. Bunun yanı sıra eğitimde başarının okul-aile-öğrenci-öğretmen ve çevre faktörü (uzak-yakın, sosyal, siyasal, inanç, fizik… vb. tüm çevre birlikte) dahil, burada belki de kestiremediğimiz daha nice etmenlerin etkisi altında gerçekleştiği yönündedir. Bilimsel olarak çocukların TEOG başarısına öğretmen, öğrenci ya da okulun, ailenin, çevrenin… vb. her birinin ne oranda katkı sunduğu araştırmayla elde edilebilir veriler, özel bir istatistiksel program var, analizi sonucu hesaplanabilmektedir. Çok da iyi olur. Böylece, eğitimde yöremizde görülen TEOG başarısında rol oynayan etmenler, başarıya etki ettikleri oranlarıyla tespiti; yapılacak çalışma ve alınacak tedbirler noktasında eğitimde daha sağlıklı kararların alınmasına katkı sunacaktır.

Tunceli/Dersim’de eğitimdeki bu başarıyı açıklamada öğretmen faktörü yanında, ailelerin duyarlılığını destekleyen önemli derecede doneler bulunmaktadır. Sözgelimi ailelerin eğitime yönelik duyarlılık derecesinin yüksekliği bu duruma örnek verilebilir. Diğer önemli bir etken öğrencilerin kendilerine olan özgüvenleridir. Dikkatlice izlendiğinde çocukların kendilerine olan özgüvenlerinin yüksek olduğu görülür. Herhangi bir baskının olmadığı bir aile ortamında, olup bitenleri yakından takip ve tartışmalara katılmaları onları ileriye yönelik dikkatli davranmaya, geleceklerinin önemli derecede eğitime bağımlı olduğu yönünde algıya sahip kılmaktadır.   Okulların sahip olduğu fiziki imkânlarla da bu başarıdaki payı yüksektir. Düzenli, temiz ve sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı..vs. Ayrıca okulun öğretmen, veli ve çevreyle kurdukları iletişim, ortaklaşa çabalar. Deneme sınavları..vs. tümü bir şekilde öğrenci başarısını olumlu yönde etkileyen önemli girdilerdir. Okul yöneticilerinin bu başarıdaki rolleri yadsınamaz. Özellikle lider yönetici durumunda olan okul yöneticilerin bu başarıdaki payı çok daha yüksektir.

Sonuç olarak;

Eğitim açık sistem özelliğinde uygulama yönü ağırlıklı bir hizmet sektörüdür.  Başarısı tek bir değişkenle açıklanamaz. Onu meydana getiren tüm faktörlerin uyumlu çalışması (aile, okul, veli, öğretmen, müfredat, sınıflar, teknoloji, çevre..vs.) başarıyı kaçınılmaz kılacaktır. Bu uyum görünen o ki Dersim’de sağlanmıştır.  Öte yanda gerek yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve gerekse il yönetimi bir yerde esas başarı kaynağı öğrenci, veli, STK, öğretmen ve okul yöneticileriyle bu durumu masaya yatırması gerekmektedir.    

Ayrıca, çocuk ve gençlerimizin eğitimdeki başarısında emeği geçen tüm herkese ve kesime teşekkürler ve saygılar. Özellikle öğretmenlerimizin ödüllendirilmeleri toplumun tümünün görevleri arasında görülmelidir. Tüm bunların yanında Dersim’de üniversite sınavlarına girişteki başarının beklenenin altında kalma nedenleri en kısa zaman dilimi içinde tespit edilerek giderilmesi de…

Çocuklarımızla gurur duyuyoruz..

Okul, öğretmen ve öğrencilerimize sahip çıkmalım.

Geleceğimiz onlardır...Çünkü Onlar  Munzur’un Çocuklarıdır……!

Dr. Sabit MENTEŞE ([email protected])

Bu yazı toplam 65259 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Yazarın Diğer Yazıları
    123456
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim