• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 19 °C

Munzur’da Yaz Çalıştayı

Munzur’da Yaz Çalıştayı
Ankara Dersimliler Derneği ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Munzur Öğrenci Yaz Okulu Çalıştayı düzenleniyor.

Ankara Dersimliler Derneği ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Munzur Öğrenci Yaz Okulu Çalıştayı düzenleniyor.
Mimar, mühendis, akademisyen, sanatçı, aydın, doğa savunucuları, belediye başkanları ve vatandaşların katılım gösterdiği çalıştayla ilgili bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, çalıştayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “21-30 Haziran 2011 tarihleri arası Dersim’de Munzur’un kaynağı Ovacık Gözeleri’nde Ankara Dersimliler Derneği ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yürütücüsü olduğu, Peyzaj Mimarları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin destek sunduğu Munzur Öğrenci Yaz Okulu çalıştayı yapılmaktadır. Katılımcılarını mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencilerinin oluşturduğu bu yaz okulunda amaç; yıllarca Dersim’i yok etmek için yürütülen politikaların son ayağı olan baraj ve HES projelerine karşı Dersimliler’in yanında Dersim kültürünü, inancını, doğasını yaşatacak projeler üretmektir.
Dersim’de yapılan ve yapılaması planlanan baraj ve HES projeleri, geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan onlarca köyün yaşam olanaklarını doğrudan ve dolaylı olarak tehlikeye sokmakta, ciddi bir insan göçünün habercisi olarak görülmektedir. Projeler sonunda yaşam alanlarının ve kaynaklarının sular altında kalması 90’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmalarıyla yapılan sürgünlerden daha çok kişinin bölgeden uzaklaşmasına sebep olacaktır. Ayrıca Dersim’de yaşamın ekonomik ve kültürel altyapısını oluşturan doğanın katledilmesi bu göçlerin geri dönüşü olmayan göçler olmasına yol açacaktır.
  Yapılacak baraj ve HES projeleri sonunda kutsal sayılan birçok ziyaret yok olup gidecek ve halk mitolojisi darbe alacaktır. Bölge halkının insana ve doğaya duyduğu saygıyla şekillenen inanç ve ibadet merkezleri olan akarsular üzerinde böylesine saldırgan bir tutum; Dersim"i ve Dersim kültürünü yok etmekten başka bir şeye sebep olmamaktadır.
            Dersim Doğasının sahip olduğu zengin yaban hayatı ve zengin bitki örtüsü baraj projeleri sonunda yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu projelerle iklimde yaşanacak değişimler sonucu kar yağışı gerçekleşmeyecek, bölgenin akarsu kaynakları kuruyacak, yaklaşık 30 ile 50 yıl sonrasında akarsu ve barajlar sonucu oluşan göl yatakları bataklıklara dönüşecektir. Bu bataklıklar sonucu bölgede oluşacak bakteri ve mikroplar salgın hastalıklara neden olacak, bölgeyi canlılar için yaşanmaz bir yer haline dönüştürecektir. Ayrıca akarsular etrafında bulunan ormanların binlerce dönümü ya sular altında kalacak ya da barajların inşaatı için yok edilecektir. Akarsuda ya da su yatakları etrafında yaşayan ender ve bölgeye özgü birçok bitki ve hayvan çeşidi barajlar yüzünden sular altında kalacak ve yaşanılacak iklimsel değişiklikler sonucu çölleşmeyle doğal yaşamları yok olacaktır. Ayrıca 1. derece deprem bölgesi olan Dersim, bu açıdan da barajların yapılmasına uygun bir yer değildir.
          Siyasal ve ekonomik kaygılarla inşa edilen ve edilecek olan bu projeleri, “ekonomiyi kalkındırma projeleri” ya da “sürdürülebilir yaşam projeleri” diye meşru kılmaya çalışan iktidarın hedefinde; Dersim’i tüm canlılar için yaşanmaz bir yer haline dönüştürmek yatar.  Büyük ve geri dönüşü olmayan bu yıkım projelerinin derhal durdurulması ve yerlerine Dersim’in değerlerini koruyacak ve yaşatacak projelerin üretilmesi için biz geleceğin mimarları ve mühendisleri Munzur’da birleşiyoruz. Alternatif bir eğitim deneyimi olan Munzur Öğrenci Yaz Okulu Çalıştayına mimar ve mühendisler, akademisyenler, sanatçılar, aydınlar, doğa savunucuları, il ve ilçe belediyeleri ve tabii Dersim halkı katılacaktır.  Devlet eliyle yapılan tüm bu yıkım projelerine karşı Munzur özgürdür ve özgür akacaktır.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim