• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 8 °C

Milletvekillerinin tutuklanması protesto edildi

Milletvekillerinin tutuklanması protesto edildi
HDP Milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğullarıve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun haklarında kesinleşmiş yargı kararları okunduktan sonra gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapıldı.

‘Darbelere teslim olmayacağız, irademe dokunma’ pankartının açıldığı eyleme siyasi parti ve kurum temsilcileri, HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Peri Belediye Eş Başkanı Orhan Çelebi ve vatandaşlar katıldı.

Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “Türkiye halklarının demokratik iradesinin merkezi olması gereken TBMM dün yeni bir darbeye daha tanıklık etti. AKP ve MHP ittifakı, DTK Eş başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır  Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerini düşürdü. İktidar, parlamenter rejimin ortadan kaldırılmasına yönelik en ciddi girişimini anayasa değişikliği ile yeni rejime geçişte yaparken o günden bugüne Saray dışındaki tüm kurum ve kuruluşları sembolik düzeye indirme, etkisizleştirme, “demokratik sistem işliyor” algısı yaratmaya yönelik vitrinlik malzemeye dönüştürme çalışmasına olanca hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Yeşil, şöyle devam etti:

“27 Mayıs’ı, 12 Eylül’ü her fırsatta “Darbe” olarak tanımlayan ve bunun üzerinden içi boş bir “darbe karşıtı söylem” tutturan iktidar, Türkiye’de yapılan askeri darbelere rahmet okutacak tarzda halk iradesine saldırmaktadır. 20 Temmuz 2015’dan beri sistematik bir darbe pratiği sergilemektedir. Saray rejimi bu saldırı ile esas olarak darbe rejimi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Milyonlarca vatandaşımızın iradelerini temsil eden üç milletvekilinin vekilliklerini düşürmek onlara oy vermiş vatandaşlarımızın seçme haklarının ayaklar altına alınması, oylarının çöpe atılmasıdır.”

Yeşil, “Bu vesileyle bir kez daha yapılan bu darbeyi kınıyor ,bütün toplumsal kesimlere yönelen bu saldırganlığa ve nobranlığa karşı demokratik güç birliği çağrısında bulunuyoruz. Demokratik gelecek ve Özgür Türkiye tüm farklılıklarımızla hepimizin ellerindedir. Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, halk olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu görevine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Diz çökmedik, çökmeyeceğiz! Darbeciler gidecek, bizler kalacağız!” diyerek sözlerini tamamladı.

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz ise “Seçilmiş 3 milletvekilinin hukuksuzca vekillikleri düşürüldü. Çok hızlıca milletvekillerinin evine onlarca polis yığınak yaptı. Bu bir darbedir. 4 Kasım’dan beri yaşadığımız darbeyi sokakta saldırılarla, tutuklamalarla, gözaltılarla, kinle, nefretle yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Canbaz, “Biz demokrasi, adalet yok mesajını aldık, yaptığınız her şeye müdahale ediyoruz diyorlar. Biz de mesajımızı çok net bir şekilde söylüyoruz. Sokakta, ilde, ilçede, cezaevlerinde, parlamentoda, bulunduğumuz her yerde cevabımız çok net; birlikte mücadele edeceğiz. Tüm demokrasi güçlerinin omuz omuza verip bu zulme karşılık ortak ses çıkarabilmesi çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleşti. Eylem, “Leyla Güven onurumuzdur, HDP umuttur umut dimdik ayakta, biji berxwedan jiyane” sloganları ve alkışlarla son buldu.

milletvekillerinin-tutuklanmasi-protesto-edildi-(1).jpgmilletvekillerinin-tutuklanmasi-protesto-edildi-(6).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim