• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 11 °C

Milletvekili Şaroğlu, dağ keçilerinin avlanması ihalesini Meclise taşıdı

Milletvekili Şaroğlu, dağ keçilerinin avlanması ihalesini Meclise taşıdı
CHP Milletvekili Polat Şaroğlu, Dersim’de dağ keçilerinin avlanması için açılan ihaleyi Meclis gündemine taşıdı, "Bu yapılan insani değerlerle bağdaşmaz" dedi.

Milletvekili Şaroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü tarafından 13.07.2020 tarihinde 15 adet yaban keçisi ile 2 adet çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanması amacıyla ilan edilen ihaleyle ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

İhaleye konu edilerek ölümlerine göz yumulan dağ keçilerinin, bölge halkının inanç anlayışında önemli bir yer tuttuğunu ve kutsal bir değer olarak kabul gördüğünü belirten Şaroğlu, “Bir toplumun değer saydığı varlıkların avcılık faaliyetine alet edilmesi, insani değerlerle ve bakanlığınızın kurumsal vizyonu ile bağdaşmakta mıdır?” diye sordu.

Şaroğlu, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

- Av turizmi adı altında nesli tükenmek üzere olan dağ keçilerinin göz göre göre öldürülecek olmasını doğru buluyor musunuz?

- Kurumunuz bünyesinde düzenlenen ihaleye konu edilerek, ölümlerine göz yumulan dağ keçileri, bölge halkının inanç anlayışında önemli bir yer tutmakta ve kutsal bir değer olarak kabul görmektedir. Buna rağmen bir toplumun değer saydığı varlıkların avcılık faaliyetine alet edilmesi insani değerlerle ve bakanlığınızın kurumsal vizyonu ile bağdaşmakta mıdır?

- Söz konusu ihale ile nesli tükenmekte olan canlı türlerinin katledilmesi, taraf olduğumuz, “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi” gibi ve benzer uluslararası sözleşmeler ile örtüşmekte midir?

- Söz konusu karardan geri adım atmayı ve ihaleyi iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

- Nesli tükenmekte olan dağ keçilerinin öldürülmesi, bölgedeki habitat ve ekolojik denge üzerinde telafisi olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Bu durumun yarattığı tahribat, bakanlığınızca dikkate alınmakta mıdır?

- Tunceli ilinde, son 10 yıl itibariyle avcılık turizmi kapsamında kaç ihale düzenlenerek, kaç tane dağ keçisinin öldürülmesine izin verilmiştir? Yine bu süreçte yasadışı avcılık sebebiyle kaç kişi hakkında idari işlem yapılmıştır?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim