• BIST 9791.27
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 24 °C

Milletvekili Önlü'den soru önergesi

Milletvekili Önlü'den soru önergesi
Halkların Demokratik Partisi(HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, son zamanlarda Dersim’de kamu yararına çalışan sosyal hizmetlere atamaları meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Kızılay ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne atamaları sordu.

11 Haziran 1868 tarihinde ‘Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ adıyla kurulan Kızılay’ın tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşu olduğunu hatırlatan Önlü, Kızılay’ın son yıllarda kamu yararından daha çok siyasal iktidarın amaçları doğrultusunda kadrolaştığı bir kurum haline dönüştüğünü ifade etti.

Dersim’de siyasi kadrolaşmanın yapıldığını belirten Önlü, “Dersim’deki Kızılay Şube Başkanlığına 31 Mart yerel seçimlerde AKP’den belediye başkan adayı olan ve seçilemeyen Gökhan Arasan’ın atanması, yine Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne 31 Mart yerel seçimlerinde Hozat’tan AKP Belediye Başkan adayı olan ve seçilemeyen Songül Acar’ın getirilmesi bu kadrolaşmanın geldiği aşamayı gözler önüne sermektedir” dedi.

 

Önlü’nün soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“Dersim’de halkın iradesini kazanabilmek adına her türlü yolu deneyen siyasal iktidar seçimlerde umduğunu bulamadığı için kurumlarda kadrolaşarak Dersim’de yapılan tüm çalışmalarda söz sahibi olmak istemektedir. Sağlık, eğitim, yargı, sosyal yardımlar ve diğer bütün kurumlar AKP’nin siyasal kadrolaşmasından nasibini almıştır. Göreve uygunluk ve liyakat bir kenara itilirken aranan tek özellik AKP’li olmaya indirgenmiştir. Bu uygulamalar Kızılay ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar bakanlığını ve Dersim’deki diğer kurumları bir rant merkezine dönüştürmenin yanında, tarafsız olması gereken kurumlarda çalışan emekçilerin güvenceli çalışma koşullarını ortadan kaldırdığı gibi, ‘tasfiye edilme’ korkusu altında çalışmaya zorlanarak kurumlar içerisinde biat kültürünün inşa edilmesine yol açmaktadır.”

 

Bu bağlamda Önlü, Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

*Dersim’deki Kızılay Şube Başkanlığına Gökhan Arasan’ın atanmasının gerekçesi nedir? Gökhan Arasan Kızılay’ın hangi ihtiyaçlarını karşılamak üzere, hangi kriterler ölçüsünde bu göreve atanmıştır?

 

*Gökhan Arasan seçimlerde AKP’den aday olduğu için mi bu göreve getirilmiştir? Seçimler öncesinde kendisine bu yönde bir söz verilmiş midir?

 

*Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Dersim İl Müdürlüğüne Songül Acar’ın getirilmesinin gerekçesi nedir? Songül Acar hangi ihtiyacı karşılamak üzere hangi kriterler ölçü alınarak bu göreve atanmıştır?

 

*Songül Acar seçimlerde AKP’den aday olduğu için mi bu göreve getirilmiştir? Seçimler öncesinde kendisine bu yönde bir söz verilmiş midir?

 

*Liyakat gözetilmeden yapılan bu atamalara ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

 

*Dersim’de bir kuruma atanmanın yolu AKP adaylığından mı geçmektedir?

 

*Kızılay ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışan ancak AKP’li olmayanların mobinge maruz kalmaması, tasfiye edilme korkusu yaşamaması adına ne tür önlemler alıyorsunuz?

 

*AKP Dersim il başkanıyla, Vali Tuncay Sonel’in sürekli ortak çalışması, yapılacak her atamaya, açılacak her kadroya doğrudan etki etmesi Dersime özel politikalardan mı kaynaklanmaktadır?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim