• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

Milletvekili Önlü’den Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu ile ilgili soru önergesi

Milletvekili Önlü’den Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu ile ilgili soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Milletvekili Önlü, önergesinde şu ifadelere yer verdi: Açıldığı günden itibaren baskı, işkence, kötü muamele ve hak ihlallerinin merkezi haline getirilen ve bu kapsamda pilot cezaevi olarak kullanılan Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu hakkında hemen hemen her gün bir işkence ve hak ihlali kamuoyuna yansımaktadır. Daha öncede “cezaevlerinde işkencenin her türlüsünü” gördüğünü belirterek, gece ve gündüz baskınlarına, sağlık hakkına yönelik engellemelere, kitap kısıtlamalarına, küfürlere ve haksız biçimde verilen disiplin cezalarına “artık yeter” diyerek protesto eylemine başlayan Hüseyin Bağ, ailesiyle yaptığı son görüşmede koğuşların arasına DAİŞ’lilerin yerleştirildiğini ve can güvenliklerinin olmadığını aktarmıştır.

Bağ, yakınlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde, son günlerde tutuklulara yönelik baskıların arttığını belirterek, 16 Ekim’de Adalet Bakanlığı’ndan gelen bir “yönetmelik” gerekçe gösterilerek, siyasi tutukluların odalarının değiştirildiğini aktardı. Bağ, değişiklikle birlikte koğuşların arasına DAİŞ’lilerin yerleştirildiğini söyledi.

İdari mercilerin baskı, işkence ve hak ihlallerine yönelik talepleri yok sayması yeni suçların işlenmesine davetiye çıkarmaktadır. Faillerin cezasız bırakılması aynı zamanda failleri cesaretlendirmektedir”

Milletvekili Önlü şu sorulara yanıt aradı:

 

  1. Elazığ Kapalı İnfaz Kurumunda siyasi koğuşların arasına DAİŞ’lilerin yerleştirildiği iddiaları doğru mudur?
  2. 16 Ekim 2021 tarihinde Adalet Bakanlığından cezaevlerine bu kapsamda bir “yönetmelik” gönderilmiş midir?
  3. DAİŞ’li mahkûmların siyasi koğuşların arasına yerleştirilmesi bir proje kapsamında mı gerçekleşmektedir? Bu projeyle ne amaçlanmaktadır?
  4. DAİŞ’li mahkûmlarla siyasiler arasında yaşanabilecek olası gerginlikler noktasında sorumluluk kimdedir? Bakanlık olarak olası risklerin farkında mısınız?
  5. İşkence ve hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı Elazığ Cezaevi bakanlığınızca ya da ilgili kurumlarca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sırasında siyasi mahpuslarla görüşülmüş müdür?
  6. Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin bakanlığınıza şu ana kadar ulaşmış şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikâyetlerden kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?
  7. Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu’nda bugüne kadar gerçekleştirilmiş hak ihlallerine yönelik hakkında soruşturma açılan gardiyan veya cezaevi çalışanı var mıdır?  Bu soruşturmalar kapsamında kaç gardiyan ve cezaevi çalışanı görevinden alınmıştır?

HABER MERKEZİ

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim