• BIST 8732.3
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

Milletvekili Önlü, "Sayıştay Raporunu" sordu

Milletvekili Önlü, "Sayıştay Raporunu" sordu
HDP Milletvekili Alican Önlü, Sayıştay raporunda yer alan bulguları, Meclise verdiği önergeyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü'nün verdiği önerge şöyle:

"Sosyal Güvenlik Kurumuna ait 2019 yılı Sayıştay Raporunda yer alan bulgulara göre, kurumun alacaklarının takibinin yapıldığı yazılımın entegrasyonun sağlanmamış olduğu, faaliyet ve alacak hesaplarına ait tahsilâtların emanet hesaplarında izlendiği, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen tahsilâtlardan mahiyetleri tespit edilemeyenlerin emanetler hesabında bekletildiği, sağlık hizmet sunucularına verilen avansların bir kısmının kapatılmasında gecikmeler yaşandığını, Sağlık Bakanlığı ile yapılan götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesinin geç imzalanması nedeniyle ödemelerin avans olarak gerçekleştirildiği, kurumun bazı alacaklarının tahsilinde gecikmeler yaşandığını ve sigorta şirketinde olan alacağının tahsil edilememe riskinin bulunduğunu ortaya çıkmıştır.

Yine Sayıştay raporunda, Sosyal Güvenlik Kurumunun Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığındaki hisseleri içim Kar payı ödemesinin yapılmadığını, kurumun arsa bedeli karşılığı yaptırdığı inşaatlardan bazılarının eksikliklerinin tamamlanmadığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yapılan taşınmaz trampa işlemlerinin sonlandırılmadığı, prim borcuna karşı alınan taşınmazların satılmadığı ve işverenlere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yapılan destek ödemelerine ilişkin aksaklıklar bulunduğunu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca Sayıştay ilgili raporda birçok bulgunun 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer almasına rağmen ilgili idarenin herhangi bir işlem yapmamaya devam ettiğini de belirtmiştir. Yine Sayıştay Denetim görüşünde belirtilen bulgularda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini, kurum alacaklarının zamanaşımına uğramasının engellenmesi konusunda yasal ve idari tedbirlerin alınması ve alacağın zamanaşımına uğramasında kasıt, kusur veya ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında rücu işlemlerinin başlatılması gerektiğini belirtmiştir.

Bu bağlamda;

Sayıştay raporunda belirtildiği üzere mali tablolar, tahakkuk esaslı muhasebe çerçevesinde neden hazırlanmamıştır? Yılsonu mali tablolarda yer alan tutarların tam olarak gerçeği yansıtmamasına neden olan bu işlemi yapan idari personel hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?

Birçok bulgunun 2018 yılında da yer almasına rağmen ısrarla düzeltilmemesi ve yasal hükümler çerçevesinde yürütülmemesinin gerekçesi nedir? Sayıştay’ın belirlediği bulguların düzeltilmesi ve yasal hükümler çerçevesinde hazırlanması için ilgili bir çalışmanız olacak mıdır?

SGK tarafından sağlık hizmet sunucularına verilen avanslar mevzuatta öngörülen üç aylık süre tamamlanmasına rağmen kapatılmamıştır. Avansların kapatılmamasında varsa sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli incelemelerin yapılması için bir soruşturma başlatacak mısınız? Avansların kapatılmama gerekçesi nedir?

Kurum alacaklarının bir kısmı süresi içinde takip edilmemesi nedeniyle zamanaşımına uğramıştır. Kurum alacaklarının zamanaşımına uğramasının engellenmesi konusunda yasal ve idari tedbirlerin alınması ve alacağın zamanaşımına uğramasında kasıt, kusur veya ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında rücu işlemlerini başlatacak mısınız?

SGK’nın TPAO’daki hisselerine ilişkin ödenmeyen 79.413.231,66 TL için idari ve yasal süreçleri ne zaman başlatacaksınız?

 79.413.231,66 TL alacak tutarının zamanaşımına uğramadan tahsil edilmesi için gerekli tedbirleri bakanlık olarak aldınız mı?

Emek İnşaat ve TOKİ tarafından SGK’ya yapılan binalardaki eksikliklerin tamamlattırılması veya protokol hükümlerine göre işlem tesis edilmesi için ne tür çalışmalar yapmaktasınız? Bu eksiklikler ne zaman tamamlanacak?

SGK tarafından 2012 yılından bu yana prim borçlarına karşılık, satılmak amacıyla alınan taşınmazların iki yıldır satışı neden yapılmamaktadır? Taşınmazlar üzerinden prim alacaklarının tahsil edilmesi Kurum açısından etkin ve verimli bir yöntem midir?

Sayıştay’ın 2019 Denetim Raporunda, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı on ve daha fazla olan işyerlerinden destekten yararlananlar için gerekli düzeltici işlemlerin yapılması ve sisteme de mevzuata aykırı olarak destekten yararlananları önleyecek gerekli kontrollerin eklenmesi gerekmektedir demektedir. Bu bağlamda, mevzuat hükümlerine aykırı olarak söz konusu destekten faydalandırılanlar konusunda kusur veya ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında gerekli incelemeleri yapacak mısınız? Mevzuat hükümlerine aykırı olarak destekten faydalanan işyeri sayısı kaçtır? Bu işletmeler hakkında yasal işlem başlatacak mısınız?"

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim