• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 8 °C

Milletvekili Önlü, Elazığ Cezaevi için önerge verdi

Milletvekili Önlü, Elazığ Cezaevi için önerge verdi
Halkların Demokratik Partisi Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Elazığ Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin incelenmesi için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na talepte bulundu.

Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle de Meclis’e soru önergesi verdi.

Milletvekili Önlü, önergede şu ifadelere yer verdi:

“Elazığ 1 Nolu ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde siyasi tutsaklar son bir aydır baskıların arttığını belirtirken, gece yarısı gardiyanların yüzlerine maske geçirerek koğuşlara girdiklerini ve tutsaklara şiddet uyguladıklarını belirttiler. Tutsak yakınları baskınlar sırasında kişisel eşyaların yerlere fırlatıldığı, küfürler edildiği ve bu şiddete karşı duranlara yönelikte hücre ve disiplin cezaları verildiğini aktardı. Yine cezaevine giden tutsak yakınlarının ziyaretler sırasında gardiyanlar ve cezaevi çalışanları tarafından taciz edildiği, görüşmeler sırasında tutsak ve yakınlarının hangi masalarda oturacaklarını kendilerinin belirlediklerini ve görüşmeler sırasında masaların başlarında bekleyerek, tutsak ve yakınlarını taciz ettiklerini tarafıma iletti.Ayrıca Elazığ Ceza İnfaz Kurumu’nda tutsakların iletişim haklarının da sınırlandırıldığı, kitap ve dergilerin sadece özel günlerde ( Bayramlar, Yılbaşı vs.) verildiği, çıkan yemeklerin kötü olduğu ve hasta tutsakların tedavilerinin yapılmadığı belirtiyor. Bu konuda dilekçe vermek isteyen tutsakların dilekçe taleplerinin de çoğu zaman geri çevrildiği ya da dilekçelerin ilgili makamlara ulaştırılmadığı tarafıma iletilmiştir.”

Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

“Başta Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi olmak üzere Elazığ cezaevlerinde yaşanan işkence ve hak ihlallerine karşı Bakanlık olarak soruşturma açacak mısınız?

Tutsaklara yönelik işkence ve hak ihlalini gerçekleştiren gardiyan ve cezaevi çalışanları hakkında soruşturma açacak mısınız?

Elazığ 2 Nolu Cezaevi’nde gardiyanların gece yarıları yüzlerinde maskelerle koğuşlara girip tutsaklara işkence uyguladığı doğru mudur? Bu konuda Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet var mıdır?

Tutsaklara sadece özel günlerde kitap ve dergi verildiği doğru mudur? Bu uygulama hangi yasa ve yönetmeliğe dayanarak yapılmaktadır?

Hasta tutsakların tedavilerinin yapılmadığı doğru mudur? Şu anda Elazığ Ceza İnfaz Kurumu’nda kaç tane hasta tutsak bulunmaktadır? Bu hasta tutsakların tedavileri ne aşamadadır? Durumu kritik olan bir tutsak var mıdır?

Tutsakların cezaevleri koşullarına ilişkin verdiği dilekçelerin işleme alınmadığı bilgisi doğru mudur? Bakanlığınıza ve ilgili kurumlara ulaşan dilekçe sayısı kaçtır? Bu dilekçeler sonrasında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Elazığ Cezaevi işkence ve kötü muamele için pilot bölge mi seçilmiştir? Yaşanan işkence ve hak ihlalleri Bakanlığınızın bilgisinde mi yapılmaktadır?

Cezaevlerindeki işkence ve hak ihlalleri Bakanlığınız bilgisi dahilinde mi gerçekleştiriliyor?

Elazığ Cezaevi Bakanlığınızca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sırasında ne tür ihlaller tespit edilmiş sonrasında ne tür önlemler alınmıştır?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim