• BIST 9572.07
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

MİLLETVEKİLİ ÖNLÜ, DÜZGÜN BABA’DAKİ ÜÇ HİLAL VE MHP YAZISINI İÇİŞLERİ BAKANI’NA SORDU

MİLLETVEKİLİ ÖNLÜ,  DÜZGÜN BABA’DAKİ ÜÇ HİLAL VE MHP YAZISINI İÇİŞLERİ BAKANI’NA SORDU
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Düzgün Baba’daki yazıları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Basına yansıyan bilgileri dile getiren Önlü şunları söyledi:

“Dersim’in Nazımiye ilçesi sınırları içerisinde bulunan Düzgün Baba Ziyaretgâhı’nda bulunan kayalığa kimliği belirsiz kişilerce ‘Üç Hilal yapılarak, MHP’ yazıldı. Kureyşan Ocağı pirlerinden Cemal Can, basına verdiği demeçte, “58 plakalı bir araçtan inen ve Düzgün Baba’ya çıkmak istediğini belirten kimliği belirsiz 3 kişinin davranışlarında farklılık olduğunu ve Dersim Alevi inancına yönelik bu saldırıyı onların gerçekleştirme ihtimallerinin olduğunu” belirtti.

Malatyalı olduklarını söyleyen 3 kişinin dağa çıktıktan sonra aşağıya bilerek kaya yuvarladıklarını dile getiren Cemal Can, ertesi günü niyaz almak için Düzgün Baba türbesine çıktığını söyledi. Düzgün Baba yatağı olan kayalığa üç hilal ve MHP yazıldığını gördüğünü ifade eden Can, “Durumu arkadaşlara anlattım. Hal böyleyken kim olabilir, kim olmayabilir, olsa olsa o adamlar olur. Sadece adamların hal ve hareketleri kuşkuluydu. Neden mesela sen kayayı oradan yuvarlıyorsun. Kayalıklardan geçerken bas bas bağırıyorlardı. Arabanın resmini çekmiştik. Bizde 58 plakası olan aracın fotoğrafı var. Yetkili yerlere başvuru yapılacak’ açıklamasını yaptı.”

Yazıların 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde yazılmasına dikkat çeken Önlü, “Dersim Alevi inancına yönelik gerçekleştirilen bu ırkçı saldırılar ilk olmadığı gibi ne yazık ki hesap sorulmadığı ve soruşturulmadığı için son da olmayacaktır. Yıllardır sistematik olarak Alevilerin evleri işaretlenir, ibadet yerlerine saldırılar olur. Bugüne kadar bu saldırıyı gerçekleştiren tek bir kişi ya da grup tutuklanmamıştır. Saldırıları gerçekleştiren kişi ve gruplar hakkında etkin soruşturmalar yürütülmemiştir. Bugün bu saldırıları yapanlar Sivas’tan, Maraş’tan, Çorum’dan cesaret almaktadır. Bugün bu saldırıyı  gerçekleştirenler Koçgiri ve Dersim katliamlarından, asimilasyon, inkâr ve yok sayma politikalarından cesaret ve güç bulmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

HDP’li Alican Önlü, saldırı yapanların bir an önce yargılanmasını istedi. Önlü, bu bağlamda Soylu’ya şu soruları yöneltti:

 

Dersim’in Nazımiye İlçesi’ndeki Düzgün Baba Ziyaretgâhı’na yönelik gerçekleştirilen bu ırkçı saldırı hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

 

Olayın yaşandığı gün Dersim’in Nazımiye İlçesinde veya Düzgün Baba Ziyaretgâhı çevresinde 58 plakalı bir araç görülmüş müdür?

 

Sivas Katliamı’nın yıl dönümü haftasında gerçekleştirilen bu ırkçı saldırıyla ne amaçlanmaktadır? Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde bu saldırın gerçekleşmesi saldırının planlı ve organize gerçekleştiğinin bir göstergesi değil midir?

 

Saldırı öncesi ya da sonrasında Bakanlığınıza veya Bakanlığınıza bağlı kurumlara herhangi bir ihbar gelmiş midir?

 

İçişleri Bakanlığı yaptığınız süre içerisinde Alevi inancı ve öğretisine yönelik kaç saldırı gerçekleşmiştir? Bu saldırılara ilişkin kaç soruşturma başlatılmış ve sonuçlandırılmıştır?

 

İçişleri Bakanı olduğunuz süre zarfında Alevilerin evlerine, ibadethanelerine ve inançlarına yönelik yapılan saldırılar nedeniyle kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlar hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?

 

Son 10 yıl içerisinde kaç Alevi yurttaş evinin duvarına ya da kapısına yazı yazıldığı veya işaret konduğu için şikâyette bulunmuştur? Bu şikâyetlerden kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim