• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 24 °C

Milletvekili Önlü: Dersim Soykırımı’na ilişkin TSK’nin arşivi neden açıklanmamaktadır?

Milletvekili Önlü: Dersim Soykırımı’na ilişkin TSK’nin arşivi neden açıklanmamaktadır?
Dersim Milletvekili Alican Önlü, Seyit Rıza ve arkadaşlarının 84 yıl önce idam edilmesini Meclis gündemine getirdi.

Önlü, konuya ilişkin soru önergesi hazırlayarak “Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri aradan geçen 84 yıla rağmen neden hala açıklanmamaktadır?” diye sordu.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 15 Kasım 1937’de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarına ilişkin bilinmeyenler hakkında Meclis’e soru önergesi sundu. Önlü, aradan geçen 84 yıla rağmen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bilinmediğine vurgu yaptı.

Milletvekili Alican Önlü, önergesinde, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamı sonrasında Dersim’e yönelik soykırım harekatı yapıldığını, bağımsız araştırmacı ve tarihçilere göre 70 bin ile 100 bin civarında Dersimlinin katledildiğini not düştü. Önlü, yapılan soykırım operasyonlarında Dersim’in Raye Haq inancı, dili, kültürü ve doğasının da soykırıma uğratıldığının altını çizdi.

Alican Önlü, hazırladığı soru önergesinde “Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında Dersim’e yönelik başlatılan bu soykırım, inkar ve asimilasyon zihniyeti bugün de Dersim coğrafyasına yönelik saldırılar, kültür ve inancının hedef alınmasıyla devam etmektedir. Öyle ki, Seyit Razı ve arkadaşlarının anmasına ilişkin afişlere dahi tahammül edilmemekte, anma etkinlikleri yasaklanmaktadır” ifadelerini de kullandı.

“DERSİM SOYKIRIMI İLE NEDEN YÜZLEŞİLMEMEKTEDİR?”

Milletvekili Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmasını istediği önerge ile şu soruları yöneltti:

“*Cumhurbaşkanı Erdoğan dahi 2011 yılında Başbakanlığı döneminde, Dersim soykırımına ilişkin, “Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa, ben özür dilerim ve diliyorum” ifadelerini kullanmasına rağmen Dersim soykırımı ile neden yüzleşilmemektedir?

*Dersim Soykırımı’na ilişkin devlet tarafından özellikle TSK’nın arşivi neden açıklanmamaktadır?

*Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri aradan geçen 84 yıla rağmen neden hala açıklanmamaktadır?

*15 Kasım 1937 tarihinde Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edildikleri mahkeme tutanakları kamuoyuyla neden paylaşılmamaktadır?

*1937/38/39 tarihlerinde Dersim’de kaç yurttaşımız katledilmiştir?

*37-38 Dersim Soykırımı sonrasında kaç Dersimli zorla göç ettirilmiş, ne şekilde ve hangi bölgelere/yerlere sürgüne gönderilmiştir?

*37-38 Dersim Soykırımı sonrasında kaç kız çocuğu ailelerinde koparılarak askerlere evlatlık verilmiştir? Evlatlık verilen kız çocuklarına ilişkin devlet arşivlerinde resmi kayıtlar bulunmakta mıdır?

*Dersim’in tüm tarihsel arka planıyla, gasp edilen hakları, dili, inancı ve kültürüyle yüzleşmek amacıyla herhangi bir çalışma yürütmekte misiniz?”

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim