• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

Milletvekili Önlü, Dersim için Meclis araştırması talep etti

Milletvekili Önlü, Dersim için Meclis araştırması talep etti
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, kentteki “özel savaş politikalarının açığa çıkarılması” için Meclis Araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, kentteki “özel savaş politikalarının açığa çıkarılması”, kadınlar ve çocuklara yönelik tecavüz vakalarını incelemek üzere Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Talebini Meclis Başkanlığı’na sunan Önlü, iktidar ve onun yereldeki aygıtları tarafından “huzur şehri” olarak ifade edilen Dersim’de, coğrafya, kültür, inanç ve kimliğe yönelik saldırıların devam ettiğini kaydetti.

Dersim’de yaşayan kadınlara yönelik taciz ve istismar politikalarına dikkat çeken Önlü, “Kirli ilişkiler ağıyla toplumun yozlaştırılmak için uyuşturucu, cinsel şiddet ve ajanlaştırma gibi yöntemlere başvuruluyor. Yaşanan her yeni olayın güvenlik güçleri ve adli makamlarca gizlendiği ya da ortaya çıktığı andan itibaren gizlilik kararları alınarak üstü örtülmek isteniyor. Pertek’te onlarca çocuğun taciz edildiğinin ortaya çıkması sonrasında soruşturma dosyasına gizlilik kararı verilmesi ve kentte yapılan eylem ve etkinliklerin yasaklanması, Ovacık’ta yaşanan çocuk istismarının üzerinin örtülmesi, Munzur Üniversitesi’nde kadın öğrencilerin ‘Vali, Kaymakam ve üst düzey kamu görevlileriyle’ para karşılığı zorla cinsel ilişkiye zorlandığı ve bunun için üniversite içerisinde belirli yapıların oluşturulduğu iddiaları ne adli makamlarca soruşturmaya değer bulunmuş ne de üniversite rektörlüğü tarafından araştırılmıştır” dedi.

 

‘ÖZEL KAFE VE RESTORANLAR’

Dersim kent merkezinde bulunan bazı kafe ve restoranlar bizatihi uyuşturucu, istismar ve para karşılığı cinsel ilişki için özel olarak açıldığını aktaran Önlü, “Bu cafe ve restoranların birçoğunun geçmiş dönemde vali olarak görev yapan ve Tunceli Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Tuncay Sonel döneminde açıldığı ve çalışma izni aldıkları Dersim halkı tarafından biliniyor. Yine 313 gündür kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku hakkındaki soruşturmanın ‘intihar’ şüphesi üzerinden yürütülmesi, baş şüpheli ve ailesinin hala serbest bir şekilde dolaşması ve bilirkişi raporlarının dikkate alınmaması, Gülistan Doku’nun bulunması adına Munzur Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği eylemlerin yasaklanması, Dersim üzerinde yürütülen özel politikaların en somut göstergeleridir. Son olarak Munzur Üniversitesi öğrencisi olan bir kadın öğrenci, üniversite eğitim masraflarını çıkarmak için part-time olarak çalıştığı bir restoranda taciz edilmiştir. Tacize uğrayan kadın öğrencinin suç duyurusunda bulunmasından sonra işletme sahibi ve yanında bulunan uzman çavuş tarafından olayın kapatılması ve üzerinin örtülmesi yönünden baskı gördüğü tarafımıza iletilmiştir. Yine bu restoranın sahibinin eski Vali Tuncay Sonel’in arkadaşı olduğu ve onun kişisel çabalarıyla bu işletmeyi açtığı iddialarına ilişkin hali hazırda açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır” diye belirtti.

 

‘ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI ELZEMDİR’

Dersim’de taciz, istismar ve cinsel şiddete karşı yapılan eylem ve etkinliklerin, gerek kolluk kuvvetlerince şiddetli bir şekilde bastırıldığı gerekse de valilik kararıyla “pandemi” gerekçesiyle engellendiğini ifade eden Önlü, “Taciz ve istismarlara ilişkin baskı ve saldırılar, tacizcileri besleyip güçlendirmekte, bu güçlenmede kadınlara ve çocuklara, ölüm, taciz, tecavüz ve şiddet olarak geri dönmektedir. Dersim’e yönelik yürütülen özel savaş politikalarının açığa çıkarılması, kadınlar ve çocuklara yönelik taciz, istismar ve tecavüz vakalarının yerinde araştırılması, uyuşturucu ve istismar çetelerinin teşhir edilmesi ve ortaya çıkarılması, gereken önlemlerin alınması adına bir Araştırma Komisyonu’nun kurulması elzemdir” talebinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim